Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cât îi costă pe agricultori scumpirile de toamnă? Iată ce spun liderii fermierilor!

Publicat: 08 octombrie 2021 - 17:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Explozia preţurilor la inputuri va genera, cu siguranţă, reducerea programelor de fertilizare şi de protecţie fitosanitară a culturilor, lucru ce va influenţa, în final, producţiile, dar şi diminuarea suprafeţelor cultivate.

Costuri cu 30-40% mai mari


„Problema cea mai gravă e că la înfiinţarea culturilor de toamnă avem cheltuieli cu 30-40% mai mari decât anul trecut. Din păcate, sunt creşteri la sămânţă, la substanţe de combatere, la motorină şi are o creştere nesimţită preţul la îngrăşămintele chimice”,susţine fermierul băcăuan Laurenţiu Baciu.

Un calcul simplu arată că investiţia medie pe hectarul cu semănătură de toamnă (păioase sau rapiţă) este în jur de 525 de euro (puţin sub 2.625 lei). Or, dacă adăugăm creşterea de 30-40%, rezultă costuri de producţie de 683 euro (circa 3.415 lei/ha) şi 735 euro (circa 3.675 lei/ha).

„La fertilizanţi sunt preţuri speculative şi total nemotivate, ţinând cont de faptul că cei care fac import de îngrăşăminte chimice în România susţin că s-au scumpit energia electrică şi gazul metan, deşi din ţările de unde aduc: Ucraina, Rusia, Egipt nu s-a întâmplat acest lucru”,precizează fostul lider LAPAR.

preturi inputuri agricole_b 

 

A renunţat la rapiţă!

 

Fermierii refuză să cultive rapiţă din cauza scumpirilor şi majorărilor la costurile de producţie.

Ştefan Muscă, cultivator din Giurgiu, susţine că îngrăşămintele chimice complexe s-au dus de la 1.800 de lei, la 3.200 lei pe tonă: „Nu mai pun rapiţă anul acesta. Păi la acest preţ şi la tratamentele pe care le fac, nu mai ies la capăt; cheltuielile vor urca la 4.500-5.000 de lei pe hectar! Dacă produc în medie 2.500 kg şi vând cu 2 lei/kg, nu scot nici banii de arendă!”

 

”Ne-au nenorocit!”


Ştefan Muscă lucrează 530 de hectare şi are de gând să semene 250 ha cu grâu. Din cauza scumpirilor va trebui să reducă la jumătate doza de îngrăşăminte chimice.„Dacă până acuma fertilizam cu 250 kg/ha, nu voi aplica mai mult de 100-120 kg. Situaţia deja a devenit catastrofală! Azotatul de la 900 de lei pe tonă şi-a dublat preţul. Motorina s-a scumpit şi ea, ajungând la 5,81 litrul, adusă acasă! Sămânţa nici nu o găsesc fără 3-3,5 lei/kg. Am vrut să pun grâu de sămânţă şi firmele de distribuţie îmi cer 8 lei pe kilogram. Ne-au nenorocit!”, consideră cultivatorul giurgiuvean.

„La costurile astea, diminuăm cantităţile pe aceleaşi reţete de fertilizare. Dacă anul trecut am fertilizat cu 150 kg/ha DAP, în toamna asta aplicăm 100 kg. Bugetele pentru îngrăşăminte nu sunt mai mari, fermierii vor cumpăra mai puţin, iar distribuitorii vor vinde cantităţi mai mici”, susţine Nina Gheorghiţă, fermier din Brăila.

 

Lipseşte strategia de protecţie a fermierilor

 

Nicu Vasile, fermier din Călăraşi şi preşedinte LAPAR, a înfiinţat 140 hectare de rapiţă şi va semăna cu grâu aproape 600 ha. „La rapiţă, anul trecut am avut cheltuieli între 2.500 şi 2.700 lei/ha, anul acesta am făcut fişa tehnologică la 3.400-3.600 lei/ha. Sunt costuri directe pe unitatea de suprafaţă, fără a calcula arenda de 1.400 kg grâu/ha. Anul acesta la păioase costurile vor fi de 3.400 lei/ha”, precizează cultivatorul.

„Nu avem o strategie de protejarea fermierilor români şi atuncea preţurile cresc fără să avem vreo justificare. Motorina a ajuns la 6 lei litrul, în condiţiile în care nu e nimic altceva mai decât acciza”, subliniază liderul LAPAR.

Cornel Stroescu foto 1_b 

 

Preţuri mărite nejustificat


În sudul Olteniei, costurile de înfiinţare au fost foarte mari din cauza terenului foarte uscat. ”Am însămânţat rapiţă pe 550 ha. Cheltuielile cu pregătirea terenului au fost duble pentru că am avut patru treceri cu utilajele, plus consum mare de motorină şi uzura maşinilor”,susţine Cornel Stroescu.

Potrivit acestuia, preţurile foarte mari la îngrăşăminte, la seminţe şi la pesticide sunt nejustificate.

Fermierul precizează că “anul trecut investiţia pe hectar a fost de 2.800-3.000 lei. Acum ne ducem spre 4.500-5.000 lei. Pentru o tonă deDAP18:47:0 cu plata la recoltare, voi plăti peste 4.000 lei, iar îngrăşământulNPKtriplu 16 costă circa 3.000 lei/tonă, de la 1.500!”

 

6 EFECTE MAJORE ALE SCUMPIRII INPUTURILOR

 

1. Diminuarea producţiei prin aplicarea unor doze mai mici de îngrăşăminte;

2. Scăderea suprafeţelor cultivate cu grâu, orz şi mai cu seamă rapiţă;

3. Reducerea programelor de protecţie fitosanitară;

4. Obţinerea unor recolte slab calitative;

5. Preţuri mai mici la valorificarea producţiei de calitate inferioară;

6. Decapitalizarea producătorilor agricoli.

 

Click AICI şi vezi ce costuri au avut fermierii în campania de primăvară 2021!

 

 

un articol de

Marian MUŞAT

Vizualizat: 2941 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?