Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cădere bruscă a preţurilor!

Publicat: 04 mai 2020 - 19:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Indicele FAO al prețurilor la produsele alimentare a înregistrat o medie de 172,2 puncte în luna martie, în scădere cu 4,3% față de februarie a.c..

Bursa agricola_b

Prețurile produselor agricole şi alimentare, la nivel mondial, au scăzut brusc în martie, mai ales în urma restrângerii cererii și ieftinirii petrolului brut. În luna februarie, indicele FAO a fost 180,5 puncte, cu doar 1% mai mic decât în ianuarie.


Piaţa cerealelor. În martie, Indicele FAO al prețurilor cerealelor a scăzut cu 1,9% față de februarie și s-a situat aproape de nivelul din martie 2019. Prețul internațional al grâului a scăzut pe fondul perspectivelor (în general) favorabile pentru producţia viitoare şi pe fondul cererii mult mai slabe din partea sectorului de biocombustibili. În schimb, la orz au crescut pentru a treia lună consecutiv.


În 7 aprilie, preţul porumbului la Bursa de la Paris era de 167 euro/tonă cu livrare în iunie şi 168,5 euro/tonă cu livrare în noiembrie. Tot la MATIF, preţul grâului de panificaţie a fost 195,25 euro/tonă cu livrare în luna mai, 187 euro/tonă cu livrare în septembrie şi 189 euro/tonă cu livrare în decembrie. Preţul MATIF la rapiţă era, la aceeaşi dată, 371 euro/tonă cu livrare în luna mai, 372 euro/tonă pentru livrare în august şi 375 euro/tonă cu livrare în noiembrie 2020.


Piaţa uleiului şi a zahărului. Cererea mai mică pentru alimente a condus şi la scăderea Indicelui FAO al prețurilor uleiului vegetal (cu 12,0% în martie), iar prețurile uleiului de soia și de rapiță au urmat aceeaşi tendință. Indicele FAO al prețurilor la zahăr a înregistrat o scădere de 19,1% față de luna precedentă. Scăderea prețului uleiului de palmier şi mai ales a celui la petrolul brut a condus la scăderea preţului biocombustibililor.


Piaţa lactatelor şi a cărnii. Indicele FAO al prețului produselor lactate a scăzut cu 3% în martie, determinat de scăderea cotațiilor și a cererii globale pentru praf degresat și lapte integral.
Cotaţiile internaţionale pentru carnea de ovine și bovine a fost reflectată şi în scăderea cu 0,6% a Indicelui FAO pentru carne. Acum sunt disponibile cantităţi mari de carne și capacităţile de stocare sunt diminuate de blocajele logistice. Doar cotațiile pentru carnea de porc au crescut pe fondul cererii globale, iar facilitățile de procesare au fost limitate de restricțiile privind circulația lucrătorilor.

Bursa agricola_b
INCERTITUDINE ŞI INSTABILITATE

Deși prețurile cu amănuntul la legumele perisabile au crescut, prețurile en-gros au scăzut cu 15-20% din cauza reducerii cererii. Achizițiile masive și blocarea unor stocuri au avut ca rezultat creşterea prețului legumelor cu 20-30% la consumatorul final, mai ales din cauza dificultăţilor logistice.
Istoric, în timp de criză, piața agriculturii devine deosebit de volatilă. Fermierii sunt afectați prin întreruperea lanțului de aprovizionare. De asemenea, piața forței de muncă din agricultură a fost deja afectată masiv.


Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Vizualizat: 1769 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?