Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

BURSA CEREALELOR - octombrie 2017

Publicat: 27 noiembrie 2017 - 22:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Piaţa este în expectativă: ritm încetinit la recoltarea porumbului

Recoltare porumb_b

Odată încheiat secerişul grâului, în emisfera nordică, atenţia pieţei este îndreptată asupra campaniei de recoltare la porumb.
• Ucraina. La începutul lunii (3 octombrie), în Ucraina, culesul la porumb se afla încă în întârziere, fiind recoltate numai 13% (600 mii ha) din suprafaţă, comparativ cu 900 mii ha strânse la aceeaşi dată a anului trecut. În plus, din cauza unor condiţii dificile din unele regiuni ale Ucrainei, atât în timpul semănatului, cât şi al dezvoltării culturilor, randamentele de până acum au fost mai mici cu o tonă/ha faţă de anul trecut. Deşi este încă foarte devreme, dacă această tendinţă continuă, aprovizionarea cu porumb în regiunea Mării Neagră ar putea avea de suferit în acest sezon.
• În Statele Unite, doar 17% din suprafaţa cu porumb a fost recoltată până în săptămâna încheiată la 1 octombrie. Adică cu 6% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a sezonului trecut şi cu 9% mai puţin decât media perioadei 2012-2016. Unele dintre statele mari producătoare se află în continuare în urma ritmului campaniilor de recoltare anterioare, Iowa şi Illinois fiind cu 12%, respectiv cu 17%, sub media din 2012-2016.
• Franţa. Este încă foarte devreme pentru a aprecia recolta finală/totală de porumb din Franţa, deoarece numai 5% din suprafaţă era recoltată la 25 septembrie. Cu toate acestea, campania de recoltare la porumb a început mai devreme anul acesta, în condiţiile în care la aceeaşi dată anul trecut era recoltată doar 3% din suprafaţă.
Porumbul este o cultură furajeră şi alimentară importantă şi evoluţia campaniei de recoltare este urmărită intens de piaţa internaţională. Eventualele întârzieri în campania de recoltare ar putea creşte presiunea asupra preţului. În Franţa, un prim semnal a fost dat de creşterea valorii la contractele pentru grâul furajer din Marea Britanie (pentru luna noiembrie), care au atins cel mai mare nivel înregistrat din decembrie 2015 (în lire sterline).

BULGARIA: decalaj mare al preţurilor la oleaginoase
În prima săptămână din octombrie, în Bulgaria, piaţa internă pentru seminţe de oleaginoase a înregistrat o creştere a preţurilor exprimate în moneda naţională, dar acestea s-au redus din nou în dolari, ca urmare a diferenţelor de curs valutar. În această perioadă a anului, se observă un decalaj mai mare între preţurile la rapiţă şi la floarea-soarelui. Practic, sezonul de rapiţă a intrat într-o etapă activă, în timp ce sezonul de floarea-soarelui este doar la început. Diferenţa dintre cele două preţuri a ajuns acum la 77-78 dolari/tonă, faţă de 70-73 dolari/tonă cu un an în urmă.
Astfel, în perioada analizată, preţurile de achiziţie pentru seminţele de floarea-soarelui au fost stabilite la 541 BGN (leva bulgară)/tonă (537 BGN/tonă cu o săptămână mai devreme), adică echivalentul a 326 dolari/tonă (în scădere cu 2 dolari/tonă), iar cele pentru seminţele de rapiţă la 667 BGN/tonă (664 BGN/tonă cu o săptămână mai devreme), echivalentul a 403 dolari/tonă (în plus cu 2 dolari/tonă).
Piaţa înregistrează o creştere a cererii din partea comercianţilor, în acelaşi timp cu majorarea exporturilor de seminţe oleaginoase.

Lider în exportul mondial de grâu, fără concurenţă în regiunea Mării Negre
Valoarea grâului din Rusia a continuat să crească pe piaţa de export, în prima săptămână din octombrie. Astfel, în medie, preţurile pentru grâul de panificaţie (cu 12,5% proteină) au urcat cu 3 dolari/tonă, la 193-196 dolari/tonă (FOB Port Novorossiysk), cu livrare în octombrie-noiembrie. Şi preţul grâului cu 11,5% proteină a câştigat aproximativ 4-5 dolari/tonă în cursul săptămânii de referinţă şi a ajuns la 185-187 dolari/tonă (FOB Novorossiysk), cu livrare în octombrie-noiembrie. În decursul ultimei luni, preţurile pentru grâul din Rusia au câştigat, în medie, 12-14 dolari/tonă şi sunt mai mari cu 22-24 dolari/tonă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Ca şi până acum, preţurile la grâul rusesc sunt susţinute de cererea externă puternică pentru grâul din Marea Neagră care, în consecinţă, a provocat o creştere globală a preţurilor în regiunea Mării Negre. De asemenea, grâul din Rusia cu un conţinut ridicat proteină este acum fără concurenţă în regiunea Mării Negre, ceea ce oferă un sprijin suplimentar preţurilor. Analiştii pieţei internaţionale consideră că România şi Bulgaria, în pofida unei cantităţi suficiente de grâu de panificaţie de înaltă calitate din producţia 2017, au redus ofertele de export şi au luat o atitudine de aşteptare pentru a vedea cum va evolua piaţa externă.
Estimările privind stocurile din Ucraina arată o scădere a cotei de grâu de panificaţie cu 12,5% proteină, iar exportatorii se ocupă în primul rând de grâul furajer şi de grâul cu 11,5% proteină, care sunt tradiţionale pentru această ţară.
Statutul de lider în producţia şi exportul mondial de grâu se confirmă şi anul acesta pentru Rusia, în condiţiile în care estimările oficiale arată că producţia de cereale şi de oleaginoase va depăşi anul acesta 120 milioane de tone.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/201 (editia 15-31 octombrie)

 

Vizualizat: 554 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?