Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

BURSA CEREALELOR - martie 2019

Publicat: 25 martie 2019 - 13:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Grâul rusesc şi-a pierdut competitivitatea la export

Piaţa grâului din Rusia cunoaşte o creştere continuă de mai mult de patru săptămâni. Astfel, în medie, preţurile de export pentru grâul rusesc au închis săptămâna 04.02 - 10.02.2019 cu o creştere de 3-4 dolari/tonă (preţ FOB), atât în porturile mari, cât şi în cele mici. Acum, preţul intern al grâului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani.
Principalii factori interni care au condus la această creştere sunt:
- diminuarea stocurilor de cereale. Potrivit Serviciului de Statistică al Rusiei, unităţile de producţie, de depozitare şi de prelucrare au deţinut, la 1 ianuarie 2019, un volum de 38,5 milioane tone, cu 16% mai puţin decât la aceeaşi dată anul trecut.
- scăderea stocurilor a provocat o creştere substanţială a preţurilor interne. Preţurile denominate în ruble pentru grâul de panificaţie au atins un nivel record, în timp ce preţul în dolari este acum cel mai ridicat din iulie 2014. Producătorii îşi reduc livrările/vânzările pe măsură ce stocurile se reduc şi mai ales ca urmare a creşterii continue a preţurilor.
- în plus faţă de cele menţionate anterior, livrările au fost afectate şi de o grevă a transportatorilor auto, care a condus la întreruperea aprovizionării porturilor.
Situaţia actuală de pe piaţa internă a cerealelor a făcut ca grâul rusesc să fie necompetitiv pe piaţa de export/internaţională. Preţul grâului rusesc pe piaţa de export este acum cel mai mare de pe piaţa internaţională.
Această creştere substanţială a preţurilor interne la grâu, chiar şi în ciuda tendinţei de consolidare a rublei din ultimele două săptămâni, aduce o incertitudine suplimentară pieţei. Aceasta, cu toate că stocurile interne de cereale, deşi mai mici decât cu un an în urmă, sunt totuşi mai mari decât în ceilalţi ani.

graunte de cereale_b

UCRAINA: preţul porumbului a căzut uşor!
În prima săptămână din februarie a.c., Serviciul de Stat pentru Statistică al Ucrainei a publicat datele preliminare privind producţia totală de cereale şi de oleaginoase în anul 2018. În mod oficial, recolta totală a fost de 69,8 milioane de tone. Este de remarcat, în special, producţia de porumb estimată acum la 35,57 mil. tone, faţă de estimarea oficială anterioară de numai 35 mil. tone (24,67 mil. tone producţia de anul trecut). În săptămâna 04-10.02.2019, preţurile la porumb au scăzut uşor din cauza factorilor interni şi externi.
Volumul actual al exporturilor este cu 54% mai mare decât în aceeaşi perioadă a sezonului trecut. Datele oficiale arată că Ucraina a exportat 28,52 mil. tone de cereale şi de leguminoase în intervalul 1 iulie 2018 - 6 februarie 2019, cu 16% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent. Exporturile au cuprins: circa 11,6 mil. tone de grâu, 3,27 mil. tone orz şi 13 mil. tone porumb, în perioada analizată, conform datelor oficiale publicate de Ministerul Agriculturii. De asemenea, Ucraina a exportat şi 150,6 mii tone de făină de grâu în perioada menţionată.
Reamintim că în sezonul 2017/2018, Ucraina a exportat 39,4 mil. tone de cereale şi oleaginoase. Estimările oficiale prevăd un volumul total al exporturilor de cereale şi oleaginoase de 47,2 mil. tone în acest sezon (2018/2019).

Mai puţin grâu pentru export
Traderii ucraineni au livrat deja în străinătate 73,4% din volumul de grâu pentru export convenit în baza Memorandumului pentru sezonul 2018/2019. În acelaşi timp, exporturile de grâu de panificaţie, inclusiv făină în echivalent cereale, precum şi grâu furajer, au ajuns deja la 86,3% şi respectiv la 60,5% din volumele convenite.
Potrivit Memorandumului, în perioada februarie 2018 - iunie 2019, exporturile de grâu ucrainean nu ar trebui să depăşească 4,25 mil. tone (din care 1,09 mil. tone grâu de panificaţie, inclusiv făină, şi 3,16 mil. tone de grâu furajer).
În ultimii ani, exporturile au depăşit, de obicei, volumele convenite în cadrul Memorandumului, deşi într-o mică măsură. Dar, în acest sezon, stocurile interne au scăzut mult şi sunt disponibilităţi mai mici pentru grâul de calitate. În plus, preţul grâului ucrainean devine necompetitiv în regiunea Mării Negre. În plus, jucătorii de pe piaţa ucraineană se concentrează în principal pe exportul de porumb.

KAZAHSTANUL exportă mai mult decât anul trecut 
În perioada septembrie-noiembrie 2018, Kazahstanul a exportat 2,2 mil. tone de cereale, cu 38% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2017. În special, au crescut exporturile de grâu (la 1,5 mil. tone - cu 27% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2017) şi de orz (la 648,3 mii tone - cu 72% mai mult). Grâul a fost livrat în principal către Uzbekistan, Tadjikistan şi Afganistan, în timp ce orzul a fost exportat mai ales în Iran, Uzbekistan şi Afganistan.
Exportul de făină de grâu, în perioada de raportare, a scăzut cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2017, fiind de numai 591,5 mii tone. Făina de grâu a fost exportată, în cea mai mare parte, în Afganistan, Uzbekistan şi Tadjikistan.


ROMÂNIA are un competitor dur pe piaţa UE
Potrivit datelor oferite de autoritatea portuară, în perioada septembrie - decembrie 2018, România a transportat 2,153 mil. tone de porumb prin porturi, ceea ce reprezintă cu 11% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017. Totuşi, în decembrie 2018, România a exportat 439 mii tone de porumb, cu 22% mai puţin decât în decembrie 2017 (564 mii tone).
În acest sezon, s-a observat o creştere a interesului pentru porumbul românesc din Olanda, Germania şi Franţa, compensând parţial exporturile mai mici către Spania şi Italia. În acest sezon, Ucraina este cel mai dur competitor pentru piaţa UE pentru România. Un interes susţinut pentru achiziţiile de porumb se înregistrează şi din partea Turciei.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/230 (ediţia 15-28 februarie 2019)

Vizualizat: 112 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?