Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA CEREALELOR - mai 2019

Publicat: 14 mai 2019 - 14:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

GERMANIA: grâu pe plus, rapiţă pe minus

Lan_b

Recolta de grâu din Germania, în anul 2019, va fi de 24,44 milioane de tone, în creştere cu 20,6% faţă de anul trecut, conform estimărilor oficiale. Este astfel de aşteptat o "recuperare" după recolta afectată de seceta care a "lovit" anul trecut mai multe state din Europa de Vest. În schimb, cultura de rapiţă din Germania va fi mai mică cu 11,6% faţă de anul precedent, fiind de numai 3,24 milioane tone, în principal ca urmare a reducerii suprafeţei semănate în toamnă (apreciată la -25,1%).
Germania este cel de-al doilea mare producător de grâu al Uniunii Europene după Franţa şi cel mai mare producător de seminţe de rapiţă din UE, în principal pentru producţia de ulei alimentar şi de biodiesel.
Iarna blândă şi startul bun din primăvară au favorizat dezvoltarea şi evoluţia bună a culturilor de grâu, dar scurta perioadă cu temperaturi mai scăzute din aprilie a încetinit creşterea. Culturile agricole au acum nevoie de ploaie, în special în regiunile din nord şi nord-est.
Producţia de orz (de iarnă), utilizat în cea mai mare parte pentru hrana animalelor, va fi de circa 9,92 milioane tone, în creştere cu 34,6% faţă de recolta redusă din cauza secetei de anul trecut.
Campania de semănat la porumb a început în a doua jumătate a lunii aprilie şi nu sunt încă date oficiale privind suprafaţa cultivată. Oricum, comparativ cu anul trecut, este de aşteptat o creştere a producţiei de porumb de 28%, aceasta fiind estimată că va atinge un total de 4,28 milioane tone.
Cultura de orz de primăvară, utilizat pentru producţia de malţ şi de bere, se aşteaptă să scadă cu 5,1% faţă de anul trecut, recolta fiind estimată la 2,09 milioane tone, parţial ca urmare a faptului că iarna blândă a redus nevoia de reînsămânţare a culturilor afectate de îngheţ.

BULGARIA: campanie de însămânţări avansată
Temperaturile relativ scăzute din primele săptămâni ale lunii aprilie, precum şi lipsa precipitaţiilor din februarie şi martie au limitat dezvoltarea culturilor de primăvară şi de iarnă. De asemenea, s-a raportat o scădere uşoară a suprafeţelor semănate în toamnă cu grâu şi orz (în scădere cu 1,5% şi respectiv 4,4%) şi o reducere semnificativă la rapiţă, secară şi triticale (de la -10,3% până la -23%).
Campania de semănat pentru culturile de primăvară este mai avansată decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Fermierii au semănat o suprafaţă mai mare până la sfârşitul lunii martie 2019 decât cu un an în urmă. Evoluţia campaniei de semănat pentru culturile de primăvară, la data de 8 aprilie, este redată în tabel.

UE a redus exportul de grâu. Dar recuperează
Statele UE au exportat 16,1 milioane tone de grâu în perioada 1 iulie 2018 - 14 aprilie 2019, cu 1,47% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a sezonului trecut. Deşi volumul total este mai mic, în ultima perioadă ritmul exporturilor de grâu s-a accelerat datorită creşterii preţurilor la grâul rusesc şi a achiziţiilor făcute de o serie de ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
Cu numai o lună înainte, diferenţa dintre cele două sezoane era de 7,32%. Acum această diferenţă s-a micşorat, în special datorită importurilor făcute de Algeria, care a cumpărat 660 mii tone de grâu (în aprilie) şi alte 600 mii de tone (în 15 februarie) din Franţa. În total, până acum (aprilie) în acest sezon, Algeria a cumpărat circa 4,4 milioane tone de grâu din UE, în creştere cu 27,6% faţă de anul precedent.
UE prognozează că până la sfârşitul anului de comercializare (30 iunie) vor fi exportate în total 19 milioane tone de grâu. Pentru anul de comercializare 2019/2020, UE estimează că exporturile de grâu vor ajunge la 25,5 milioane de tone.

AUSTRALIA: cea mai mică suprafaţă cu grâu
Estimările oficiale arată că, în acest sezon, fermierii din Australia de Vest vor semăna cea mai mică suprafaţă cu grâu. Astfel, doar 54% din suprafaţa totală ce urmează a fi semănată în perioada următoare va fi ocupată cu grâu, în scădere cu aproximativ 100 mii ha faţă de anul trecut. În 2018, în Australia de Vest au fost semănate cu grâu 4,7 mil. ha şi s-a înregistrat o producţie de 10,15 mil. tone.
Anul aceasta, din totalul de 8,27 mil. ha, circa 4,5 mil. ha urmează a fi semănate cu orz, rapiţă de primăvară, lupin şi ovăz. Astfel, cu orz vor fi semănate 1,7 mil. ha (1,4 mil. ha în 2018), cu rapiţă 1,23 mil. ha (1,41 mil. ha în 2018) şi cu ovăz circa 320 mii ha.

PAKISTAN - estimare optimistă
Guvernul pakistanez a estimat producţia de grâu a ţării la 25,16 mil. tone în acest sezon, de pe cele 8,83 mil. ha însămânţate. Cuplat cu stocul de 3 milioane tone rămase de anul trecut, disponibilitatea totală va fi de aproximativ 28,16 mil. tone, ceea ce este cu mult peste necesarul naţional anual.
De asemenea, oficialităţile centrale prevăd că se va obţine o producţie de 439 mii tone de năut, de pe cele 943 mii ha cultivate. Pentru orez, ţinta de producţie a fost stabilită la 7,433 mil. tone de pe 2,88 mil. ha. La bumbac, producţia este estimată la 15 mil. baloţi (cca. 225 kg/balot), de pe cele 2,895 mil. ha cultivate. {i pentru trestia de zahăr este estimată o producţie record, circa 68,58 mil. tone, de pe cele 1,184 mil. ha cultivate.


CAMPANIA DE SEMĂNAT ÎN BULGARIA

tabcampsemmm119_b
Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/235 (ediţia 1-14 mai 2019)

Vizualizat: 778 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?