Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Bursa cerealelor – iunie 2017

Publicat: 17 iunie 2017 - 01:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

UE: Producţia de grâu va creşte

Producţia totală de cereale a Uniunii Europene este estimată la 304,8 milioane tone în sezonul 2017/2018, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană. Chiar dacă această proiecţie este cu 2% mai mică decât prognoza din aprilie, aceasta este încă cu 3,5% mai mare decât producţia estimată pentru actualul sezon. Scăderea producţiei la orz este principalul factor care stă la baza scăderii estimării lunare a producţiei totale de cereale. Reducerea producţiei de orz este cauzată mai ales de condiţiile meteorologice nefavorabile, respectiv temperaturile scăzute.
Pentru grâu se estimează o creştere a producţiei cu 5% faţă de anul trecut iar producţia totală de grâu moale va ajunge la 141,3 milioane tone (134,4 milioane tone în 2016/2017). În acelaşi timp, producţia de orz este de aşteptat să rămână relativ neschimbată faţă de anul trecut, la 59,5 milioane de tone.

Orz_b
În ceea ce priveşte originea producţiei, producţia totală de cereale este de aşteptat să crească (faţă de anul trecut) cu 20,5% în Franţa şi în Marea Britanie (+2,3%), Danemarca (+4,1%), Polonia (+ 1,1%) şi România (4,6%). O scădere importantă a producţiei de cereale se aşteaptă în Ungaria (-10,5%).
În perioada următoare este de aşteptat ca previziunile actuale privind producţia totală de cereale în UE să crească, deoarece mai sunt, până la recoltare, o mulţime de factori care pot influenţa producţia finală.

Orzul a juns la cel mai mic preţ din ultimii ani poza daca e nevoie AICI
Tendinţele globale descendente ale preţurilor la cereale au afectat semnificativ şi orzul. Astfel, în acest an preţul pentru orz a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. În acelaşi timp s-a redus şi volumul comerţului internaţional cu orz. În perioada iulie 2016 - martie 2017, exporturile de orz la nivel mondial au fost cu 8% mai reduse decât în perioada similară a sezonului trecut. Cea mai importantă scădere a preţului la orz se înregistrează pe piaţa europeană.
În aceste condiţii, Ucraina, unul dintre pricipalii exportatori de orz a reuşit ca, prin creşterea volumului exportului să compenseze parţial scăderea vânzărilor europene. Dar situaţia se va schimba în sezonul 2017/18 când este de aşteptat să slăbească şi concurenţa dintre principalii exportatori. Per ansamblu este de aşteptat ca producţia mondială să scadă cu 7% iar transferurile globale de orz ar putea scădea la cel mai redus nivel din ultimii 34 de ani. Aceasta chiar dacă există premisele pentru stoparea tendinţei descendente pe termen lung şi o uşoară creştere a preţurilor.

BULGARIA: Perspective pentru sezonul viitor
Cum actualul sezon a intrat în ultima lună, pe piaţa cerealelor din Bulgaria se petrec câteva schimbări remarcabile. Astfel, după o producţie excelentă şi exporturi record de grâu în sezonul 2016/17, se pare că situaţia culturilor de orz şi de porumb este la unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimii ani. Campania de semănat din primăvară în Bulgaria este pe final şi perspectivele culturilor de cereale pentru acest an pot fi deja evaluate.
Suprafaţa cultivată cu grâu este cu 2,7% mai mică decât anul trecut, dar şi orzul continuă să urmeze o tendinţă descendentă, aceasta după ce anul trecut s-a înregistrat o producţie mică de orz.
Deoarece şi suprafaţa cultivată cu porumb continuă să scadă, analiştii pieţei apreciază că, pentru toate cele trei culturi de bază (grâu, orz şi porumb), producţia din 2017 va fi cu 2-4% mai mică faţă de 2016.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 11 (194) din 15-30 iunie 2017

Vizualizat: 96 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sub media europeană la consumul cărnii de porc Intermediarii fac legea şi peste Prut
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?