Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA CEREALELOR - iulie 2019

Publicat: 24 iulie 2019 - 07:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Piaţa grâului din noua recoltă

Producţia totală de cereale şi de oleaginoase în sezonul 2019/2020 este estimată în urcare cu două procente, până la 2177 milioane tone, şi ar urma să compenseze în întregime stocurile mai mici de la începutul sezonului, conform raportului Consiliului Internaţional al Cerealelor (IGC). Cu toate acestea, consumul mai mare ar putea depăşi creşterea ofertei şi se preconizează o a treia contracţie (succesivă, anuală) a stocurilor, până la un minim de 602 milioane tone.

Grau_b

Scăderea stocurilor se datorează în întregime reducerii rezervelor de porumb, care vor fi cele mai mici din ultimii şase ani. În schimb, după diminuarea din sezonul anterior, stocurile de grâu ar putea reveni la un nivel record la sfârşitul anului agricol 2019/2020.
Producţia mondială de cereale în sezonul 2018/2019 este de aşteptat să fie puţin mai mică, de 2.138 mil. tone, deoarece o recoltă mai mare de porumb (în plus cu 34 milioane tone) compensează puţin rezultatele mai slabe de producţie la alte cereale, inclusiv o scădere de 29 milioane tone a producţiei de grâu. În urma unei creşteri susţinute a consumului se estimează că stocurile de cereale vor fi mai mici cu 29 de mil. tone, până la 617 mil. tone, la cel mai redus nivel din ultimii trei ani. Estimarea privind volumul comerţului mondial cu cereale este în scădere.
Reflectând o estimare moderată pentru recolta Braziliei, producţia de soia în sezonul 2018/2019 este estimată la 363 mil. tone, cu 6% mai mult decât anul trecut. Cu toate acestea, stocurile se menţin la un nivel ridicat, în special în urma acumulărilor din SUA. Perspectiva privind producţia de soia în sezonul 2019/2020 este mai mică cu 3 mil. tone, ajungând la 359 mil. tone.

Preţurile fluctuează în funcţie de prognozele recoltelor
Contractele futures cu grâu Euronext au scăzut în a doua jumătate a lunii iunie, deoarece condiţiile meteorologice din SUA s-au îmbunătăţit, iar perspectivele de recoltare din Europa au rămas în general favorabile. De asemenea, scăderea parităţii euro faţă de dolar a dat un anumit sprijin, dar perspectivele de export pentru grâul vest-european în sezonul următor au continuat să fie atenuate de perspectivele de aprovizionare decente pentru grâul din regiunea Mării Negre.
Astfel, cotaţia pentru grâul (FOB) livrat în luna septembrie s-a redus cu 1,50 euro (sau cu 0,8%), ajungând la 181,25 euro/tonă (202,78 dolari - 18.06.2019). Aceasta, după ce valoarea contractelor a urcat până la 183,75 euro/tonă, ca urmare a creşterii preţului la Bursa din Chicago şi în condiţiile în care ploaia ameninţa întreruperea campaniei de semănat la porumb şi a recoltării la grâu. Preţurile la Bursa din Chicago au scăzut după ce raportul săptămânal privind situaţia culturilor a arătat că semănatul porumbului era aproape de final, iar culturile de grâu erau într-o bună condiţie.
În Europa, precipitaţiile au îmbunătăţit în general condiţiile culturilor în ultima lună, cu excepţia notabilă a Spaniei. Serviciul de monitorizare a culturilor din Uniunea Europeană a crescut uşor prognoza lunară privind producţia de grâu din 2019 în UE la 6,10 tone/hectar, cu 8,6% mai mult faţă de nivelul de anul trecut, puternic afectat de secetă.
În Franţa, aşteptările pentru un volum bun al recoltei din această vară au atins primele limite fizice, iar traderii estimează producţia de grâu moale la 38-39 milioane de tone, cu mult peste cele 34 mil. tone obţinute anul trecut. Având în vedere optimismul cu privire la nivelul producţiei, traderii îşi joacă rolul prin reducerea valorii contractelor, dar vânzătorii nu reacţionează pentru moment.
În Germania, ploaia recentă a amplificat perspectivele bune privind volumul recoltei. Dar aşteptări similare sunt şi în unele ţări din regiunea Mării Baltice, ceea ce a atenuat optimismul german privind posibile creşteri ale exportului. La Bursa din Hamburg, grâul standard de panificaţie (12% proteină) pentru livrare în septembrie a fost oferit spre vânzare cu 3 euro sub nivelul înregistrat la Bursa din Paris (MATIF), iar contractele cu livrare în decembrie, cu 2 euro mai puţin.

 

PRODUCŢIA MONDIALĂ DE CEREALE ŞI OLEAGINOASE (MIL. TONE) (IGC - 30.05.2019)

tabgraul19_b
Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

Vizualizat: 1046 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?