Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Bursa cerealelor - ianuarie 2018

Publicat: 04 februarie 2018 - 23:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FRANŢA: exportul de grâu atinge cifre record în UE 

Agenţia FranceAgriMer, în raportul din această lună a ridicat cu 530 mii tone previziunile privind exportul de grâu francez în Uniunea Europeană, ajungând la 8,61 milioane tone, cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani. Aceasta chiar şi în condiţiile în care s-au diminuat aşteptările privind volumul comerţului mondial cu grâu. Dacă previziunile FranceAgriMer se vor realiza, se va confirma cea mai mare performanţă intracomunitară după cea din sezonul 2005/2006, când au fost livrate 9,29 mil. tone de grâu în UE. Cifra de 8,61 mil. tone reprezintă o creştere de 38% faţă de sezonul trecut.
În noiembrie 2017, Franţa a exportat 712.238 tone de grâu către statele UE, în creştere cu 7,7% faţă de luna precedentă. În primele cinci luni ale anului de comercializare (iulie 2017 - noiembrie 2018), exporturile Franţei în UE au ajuns la 3,36 mil. tone de grâu, cu 67% mai mult decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

Ce state europene apreciază grâul francez?

Vara trecută, condiţiile meteorologice au provocat pagube serioase culturilor de grâu din mai multe state UE mari producătoare, cum ar fi Germania, Polonia sau Marea Britanie. Inundaţiile din perioada de recoltare au afectat în special calitatea grâului, ceea ce a determinat o schimbare a preferinţelor anumitor cumpărători către furnizorii francezi, care au venit cu specificaţii relativ bune. Drept dovadă, în perioada iulie-noiembrie, Franţa a exportat 181.655 tone de grâu moale în Germania, depăşind volumul pentru aceeaşi perioadă a sezonului trecut. Exporturile franceze de grâu către Marea Britanie aproape s-au dublat, ajungând la 103.288 tone.

Franţa vs. Rusia 

Exporturile de grâu ale Franţei în afara statelor UE se află într-o revenire modestă, cu toate că în noiembrie 2018 au exportat 730.439 tone. În perioada iulie-noiembrie, Franţa a livrat în afara statelor UE 2,76 mil. tone de grâu, în creştere cu 34% faţă de perioada similară a sezonului 2016/2017.
Franţa a înregistrat o revigorare a cererii din partea pieţelor tradiţionale de export, cum ar fi Algeria şi Maroc, însă comenzile către multe alte ţări africane - inclusiv Egiptul - importator de top - au scăzut în faţa concurenţei din ce în ce mai mari din partea Rusiei.
Perspectivele imense de export ale Rusiei, după recolta record din 2017, au fost subliniate de agenţia SovEcon, care a confirmat că în acest sezon au fost deja livrate în extern circa 21 mil. tone (inclusiv grâu durum), în creştere cu 34% faţă de perioada similară a sezonului precedent.
FranceAgriMer apreciază că Franţa va exporta 9,3 mil. tone de grâu moale către statele din afara UE, după ce şi-a redus cu 200 mii tone prognoza faţă de raportul din luna precedentă. Chiar şi aşa, dacă această estimare se va realiza, ea ar reprezenta o îmbunătăţire remarcabilă faţă de sezonul 2016/2017, când Franţa a exportat numai 4,97 mil. tone în ţările din afara UE.
Reamintim că în 2016 Franţa a înregistrat cea mai slabă producţie de grâu, iar volumul mediu al exporturilor franceze de grâu, în spaţiul extracomunitar, a fost de 10,9 mil. tone în ultimele cinci sezoane.
Volumul mare al exporturilor va avea ca efect şi reducerea stocurilor de grâu în Franţa, până la 2,88 mil. tone, cel mai mic volum din ultimii trei ani.

descarcare-cereale_b

RUSIA aproape şi-a dublat livrările de orz

În noiembrie 2017, Rusia a exportat 489,4 mii tone de orz, cu 87% mai mult decât în aceeaşi lună din 2016. Exporturile ruse de orz au atins un nivel record pentru această perioadă. Practic, în primele cinci luni ale sezonului actual, Rusia a exportat peste 3 mil. tone de orz, cu 78% mai mult decât în perioada similară a sezonului precedent (1,69 mil. tone).
Exportul rusesc de orz a crescut pentru majoritatea pieţelor tradiţionale. Către Arabia Saudită, principala destinaţie a orzului rusesc, volumul exportului a crescut cu peste 5% faţă de sezonul precedent, ajungând la 1,295 mil. tone. Majorări importante s-au înregistrat şi către pieţele din Iran şi Turcia. Exportul către Turcia aproape s-au triplat faţă de sezonul trecut.
Potrivit estimărilor oficiale, exporturile de orz rusesc pot depăşi 5 milioane de tone în sezonul 2017/18.

UCRAINA a depăşit producţia de 2 milioane tone de zahăr

Asociaţia naţională a producătorilor de zahăr - Ukrtsukor anunţă că în sezonul actual, Ucraina a procesat 14,07 mil. tone sfeclă de zahăr şi a produs 2,018 mil. tone de zahăr. Cifrele centralizate până la data de 9 ianuarie a.c. nu sunt definitive, deoarece din totalul celor 46 de unităţi de procesare din Ucraina, patru îşi continuă sezonul de producţie de zahăr.

TURCIA A REDUS TAXELE DE IMPORT
Conform datelor oficiale, Turcia a eliminat taxa de import pentru orz până la 1 aprilie 2018. De asemenea, guvernul turc a redus taxele privind importul de grâu la 45%, de la 130% cât era stabilit anul trecut. Este de aşteptat ca şi pentru alte cereale furajere, malţ şi alte tipuri de orz taxa de import să fie redusă la 35% din trimestrul al doilea din 2018.

Un articol semnat de Gheorghe GHIŞE

 Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/206 (ediţia 1-31 ianuarie 2018)

Vizualizat: 699 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?