Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

BURSA CEREALELOR - aprilie 2019

Publicat: 18 aprilie 2019 - 14:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Recolta de oleaginoase a regiunii Mării Negre

În raportul USDA (Departamentul de Stat pentru Agricultură al SUA) din martie a.c., producţia de seminţe oleaginoase a statelor din regiunea Mării Neagre, în sezonul 2018/2019, a fost estimată la 45,6 milioane de tone, cu 100 mii de tone mai mult decât în precedentul raport.
Producţia de floarea-soarelui din regiune este de aşteptat să crească până la 31,258 milioane de tone. Astfel, estimarea privind producţia de floarea-soarelui din Rusia a crescut la 12,71 milioane tone (+160 mii tone faţă de raportul precedent), dar acest câştig este "anihilat" de o scădere cu 152 mii tone a producţiei de floarea-soarelui estimată a se obţine în Kazahstan (848 mii tone total).
La cultura de rapiţă, în sezonul 2018/2019, în regiunea Mării Negre, USDA estimează că se va obţine o producţie de 5,827 milioane de tone. Conform raportului USDA, în Kazahstan se vor produce până la 394 mii tone (+119 mii tone faţă de raportul din februarie), în Rusia 1,989 milioane tone (cu 11 mii tone mai puţin decât s-a estimat în precedentul raport) şi 456 mii tone în Belarus (în scădere cu 94 mii tone faţă de raportul anterior).
Prognoza pentru producţia de soia în statele din regiune Marea Neagră a fost ridicată la 8,527 milioane tone (+127 mii tone faţă de precedentul raport), pe seama creşterii estimării privind producţia din Rusia, evaluată acum la 4,027 milioane de tone.

graunte de cereale_b


Ucraina exportă porumb într-un ritm record
Ritmul exporturilor de porumb din Ucraina continuă în mod accelerat. Astfel, în luna februarie au fost expediate în străinătate 3,7 milioane tone de porumb, cel mai mare volum lunar înregistrat din decembrie 2013.
În total, de la începutul sezonului 2018/2019 şi până în februarie 2019, Ucraina a exportat 15,1 milioane tone de porumb, în creştere cu 77% faţă de perioada similară a sezonului trecut (septembrie 2017 - februarie 2018), când au fost exportate numai 8,5 milioane tone.
Uniunea Europeană, China şi Egipt au fost cei mai importanţi importatori de porumb ucrainean în prima jumătate a acestui sezon, la fel ca şi anul trecut. Uniunea Europeană este principalul cumpărător de porumb din Ucraina, cu 63% din totalul porumbului exportat de ucraineni în acest sezon, faţă de numai 50% în aceeaşi perioadă a sezonului precedent. Dintre importatorii europeni, Spania se clasează pe primul loc, cu 2,8 milioane tone de porumb cumpărate din Ucraina, comparativ cu 1,6 MMT în total, în sezonul 2017/2018. China, al doilea mare consumator de porumb ucrainean, a crescut, de asemenea, achiziţiile până la 1,5 milioane tone, faţă de 0,94 milioane tone în aceeaşi perioadă a sezonului trecut.
De asemenea, s-a majorat şi volumul livrărilor de porumb ucrainean către Egipt (+31%) şi către Libia (+33%) şi a scăzut volumul către Turcia (-10%), Israel (-19%) şi Tunisia (-20%).
De asemenea, Ucraina a exportat, până la 6 martie a.c., 12,7 milioane tone de grâu (în perioada 1 iulie 2018 - 6 martie 2019) şi 3,3 milioane tone de orz.

Egiptul speră să recolteze 3,6 milioane tone de grâu
Cel mai mare cumpărător de grâu din lume, Egiptul, se aşteaptă să recolteze 3,6 milioane tone de grâu în sezonul care va începe în aprilie, conform declaraţiilor oficiale ale ministrului aprovizionării.
Statul va plăti agricultorilor între 655 şi 685 lire egiptene/"ardeb" (adică circa 38-39 dolari pe 150 kilograme â ardeb) de grâu, în funcţie de calitate (0,253-0,26 dolari/kg).
Conform comunicatului oficial: "acesta este un preţ echitabil şi special pentru producţia internă, iar fondurile de la ministerul de finanţe au fost asigurate". Dar, în acelaşi timp, fermierii au cerut guvernului să plătească 800 lire egiptene/ardeb.
Egiptul a achiziţionat în sezonul de recoltare trecut circa 3,15 milioane tone de grâu, la preţul de 570-600 lire egiptene/ardeb, acesta fiind unul dintre cele mai mici preţuri din ultimii ani. În aceste condiţii, o parte din producţia locală a fost cumpărată de unităţi de prelucrare private, care au oferit preţuri mai mari decât guvernul.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/233 (ediţia 1-14 aprilie 2019)

Vizualizat: 3541 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?