Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Bursa agricolă: Va compensa porumbul pierderile la grâu?

Publicat: 10 iulie 2020 - 23:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producţia de grâu, orz şi rapiţă a statelor UE a fost revizuită în jos de COCERAL. Dar ce spun prognozele despre viitoarea recoltă de porumb în spaţiul comunitar european?

COCERAL, în cea de-a treia prognoză a sezonului 2020, estimează producţia de cereale a Uniunii Europene (inclusiv Marea Britanie) la 299,2 milioane de tone, în scădere faţă de 301,8 mil. tone, cât apreciase în martie. Noua proiecţie este cu peste 12,5 mil. tone mai redusă faţă de producţia realizată de statele UE în 2019 (311,8 mil. tone).

Producţia de grâu (cu excepţia celui dur) este estimată la 129,7 mil. tone, în scădere de la 135,4 mil. de tone cât apreciase COCERAL la începutul acestui an şi mult mai mică faţă din cele 146,8 mil. tone obţinute anul trecut. Revizuirea este determinată de reducerea semnificativă a randamentului la grâu în Franţa, Germania şi Danemarca, din cauza secetei.

Producţia de orz a UE în 2020 este acum estimată la 63,4 mil. tone, în creştere faţă de cea din martie (61,5 mil. tone) şi mai mare decât producţia înregistrată anul trecut (62,1 mil. tone). Revizuirea ascendentă reflectă un randament mai mare decât se aştepta anterior în Spania.

Previziunile privind producţia UE de rapiţă din 2020 au fost revizuite până la 16,5 mil. tone, de la 17 mil. tone cât se apreciase în raportul din martie. Cele mai notabile scăderi ale producţiei se observă în Germania, Franţa, Marea Britanie şi România. Recolta anului trecut a fost de 16,9 mil. tone de rapiţă.

Viitoarea recoltă de porumb a statelor UE a fost revizuită până la 66,8 mil. tone, în creştere atât faţă de prognoza anterioară (65,5 mil. tone), cât şi faţă de producţia de anul trecut (64,9 mil. tone).

Porumbul a beneficiat de ploile din ultimele săptămâni (luna iunie - n.r.) şi culturile sunt într-un stadiu de dezvoltare bun. Anul acesta au fost semănate 9,2 mil. ha cu porumb, faţă de numai 8,6 mil. ha în 2019. Cele mai notabile creşteri de producţie (faţă de anul trecut) sunt preconizate în Franţa şi Germania.

 agriculteurs bursa agricola_b

RECOLTA GERMANIEI ÎN PREVIZIUNILE COOPERATIVEI DRV

Cu doar câteva săptămâni înainte de începerea campaniei de recoltat, prognoza privind producţia germană de grâu şi orz a fost redusă cu 1%. Aceasta deoarece ploile au venit prea târziu pentru a se mai realiza randamentele preconizate iniţial.

Producţia de grâu estimată de Cooperativa Deutscher Raiffeisenverband (DRV), în ultimul raport din iunie, este de 22,22 mil. tone, în scădere cu 3,7% faţă de producţia de anul trecut.

Producţia de orz a fost redusă (faţă de raportul din luna mai) la 11,19 mil. tone, în scădere cu aproximativ 3,5% faţă de anul trecut. Prognoza privind orzul de primăvară a fost menţinută stabilă faţă de estimările anterioare (din luna mai), la 1,94 mil. tone. Este de aşteptat ca recolta de orz de toamnă să fie redusă la 9,25 mil. tone.

DRV a redus, de asemenea, şi estimarea privind producţia de rapiţă cu 1,5% faţă de raportul din luna mai, la 3,2 mil. tone, dar aceasta rămâne încă cu mult peste rezultatul dezamăgitor de anul trecut de 2,82 mil. tone.

Culturile de porumb au beneficiat de ultimele ploi, astfel că DRV anunţă o producţie de 4,37 mil. tone, semnificativ mai mare faţă de anul trecut (3,66 mil. tone), când seceta din lunile de vară a redus mult producţia.

ŞI TURCIA STĂ BINE ÎN PROGNOZE

Potrivit Institutului naţional de statistică, se preconizează că producţia de cereale şi oleaginoase din Turcia va creşte cu 7,3% în 2020, până la 68,5 mil. tone.

Recolta de cereale va creşte cu 7,9%, până la 37,1 mil. tone, din care 20,5 mil. tone de grâu.

Vizualizat: 2230 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?