Seceta, care a afectat regiunea Mării Negre în 2020, s-a mutat pe continentele americane. Producţiile mondiale vor fi mai reduse decât cele estimate, iar preţurile, sub presiunea cererii, se vor menţine pe un trend pozitiv.
GRÂUL: producţie mai mică decât consumul!
Pe piaţa mondială a grâului, se aşteaptă noi reduceri de producţii în America de Nord, în special în Canada, unde recolta a scăzut la 24 milioane tone; iar unii analiştii o estimează, în final, la 20 de milioane tone.
Fiind cel mai mare exportator, Rusia a fost coloana vertebrală a comerţului mondial cu grâu al ultimilor ani. Experţii apreciază că şi-a redus prognoza asupra producţiei undeva la 82 mil. tone, grâul de primăvară având o calitate foarte proastă din cauza secetei.
De asemenea, prognoza de export se reduce la 33,9 milioane tone, faţă de 35 mil. în ultimul raport.
Taxa de export la grâu instituită de Rusia avantajează România prin faptul că ţine preţul ridicat.
„La începutul lunii septembrie, în bazinul Mării Negre grâul era cotat undeva la 300 dolari/t, încărcat în porturile ruseşti. Eu prognozez o evoluţie ascendentă a preţului pe toată perioada lunii septembrie. Ca un corolar, la nivel mondial producţia este mai mică decât consumul estimat!”,susţine Cezar Gheorghe, expert analist în comerţul cu cereale, Clubul Fermierilor Români.
Analiştii spun că preţul e tras în sus de grâul de furaj pentru că e înlocuitor al orzului. Există cerere pentru că la nivel global şi regional (UE şi Marea Neagră) nu s-au făcut producţiile scontate.
În portul Constanţa, orzul valorează 208 euro/t şi în Varna 212 euro/t.