Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA AGRICOLĂ: PIAŢA MONDIALĂ aşteaptă NOUA RECOLTĂ

Publicat: 28 mai 2020 - 08:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Producţia globală de grâu estimată în uşoară scădere e compensată parţial de aprecierea prognozei privind recolta de porumb a acestui an, arată datele IGC.

  • Producţiile. Consiliul Internaţional al Cerealelor (IGC), în raportul din 30 aprilie, a redus cu doar un milion de tone (faţă de raportul din luna martie) estimarea privind producţia mondială de cereale şi de oleaginoase în sezonul 2019/2020. Astfel, recolta globală, în acest sezon, este estimată la 2.176 milioane tone, în creştere cu 2% faţă de sezonul precedent.
  • Consumul mondial este în scădere cu 11 milioane tone, în cea mai mare parte din cauza reducerii utilizării industriale şi pe fondul scăderii accentuate a cererii de etanol. Consumul mondial de cereale şi oleaginoase va fi de 2.181 milioane tone în sezonul 2019/2020, din care 721 milioane tone pentru alimente, 983 milioane tone pentru furaje şi 358 milioane tone pentru uz industrial.
  • Stocurile globale, la finalul sezonului actual, se menţin la acelaşi nivel, dar scad estimările privind volumul comerţului internaţional cu cereale şi oleaginoase.

bursa agricola_b

Perspectivele noului sezon

Proiecţia pentru producţia totală de cereale şi oleaginoase scade cu 5 milioane tone, la 2.218 milioane tone, în special din cauza condiţiilor dificile care afectează perspectivele de cultură în Europa şi în regiunea Mării Negre.

  • Producţia mondială de grâu, în acest sezon, este estimată la 768 milioane tone, cu 6 milioane tone mai puţin decât s-a apreciat în luna martie, şi 764 milioane tone în sezonul viitor (20/2021). • Pentru porumb, IGC a crescut estimarea privind producţia din acest sezon la 366 milioane tone, cu 28 milioane tone mai mult decât s-a prognozat în raportul din luna martie.
  • Producţia mondială de soia este estimată de IGC la 338 milioane tone, în scădere cu 3 milioane tone faţă de raportul din luna martie şi cu 24 milioane tone faţă de producţia din sezonul trecut. 

bursa agricola 2_b

Deşi se aşteaptă şi o reducere a consumului global de soia, cumulat cu producţia mai mică, aceasta va conduce la scăderea cu circa o treime a stocurilor de final de sezon, apreciate la 38 milioane tone.
În aprilie, indicele IGC pentru cereale şi oleaginoase (Grains and Oilseeds Index - GOI) a căzut cu 3% faţă de luna martie, pe fondul unei scăderi puternice a porumbului. Doar pentru orez indexul IGC a înregistrat un câştig solid.

bursa agricola soia_b

Comerţul mondial se pregăteşte de un nou vârf al tranzacţiilor

Pandemia COVID-19 a influenţat negativ cererea de cereale, în special pentru prelucrarea industrială. Însă impactul asupra consumului de alimente a fost moderat. Se anticipează o scădere relativ mică a stocurilor la final de sezon, întrucât reducerea rezervelor de porumb este parţial echilibrată de acumulările de grâu şi de orz. Comerţul mondial este de aşteptat să atingă un nou vârf în lunile următoare, incluzând volume record de grâu şi de porumb.


un articol de
GHEORGHE GHIŞE
mai multe pe această temă
www.revista-ferma.ro

Vizualizat: 2298 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?