Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Bursa agricolă: Grâul stocat are şansa unui preţ mai bun

Publicat: 06 octombrie 2021 - 10:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Veşti bune pentru fermierii care reuşesc să depoziteze grâul: până la sfârşitul anului se prefigurează că preţul va avea un trend ascendent, în timp ce producţiile şi stocurile scad în prognoze.

Cezar Gheorghe, expert analist pentru comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor Români (CFR), consideră că situaţia grâului în lume este dezechilibrată, cu o balanţă negativă de 10 milioane tone, rezultată în urma unei producţii globale de circa 776 de mil. şi a unui consum estimat de 786 milioane de tone. În acelaşi timp, stocurile mondiale au scăzut cu 12,5 mil. tone, fiind cifrate la 276 milioane de tone.

 

Incertitudini...


Potrivit sursei citate, piaţa globală a cerealelor se confruntă cu două incertitudini: piaţa canadiană şi cea argentiniană. Pe de-o parte, cifrele ultimului raportCFRarată că recolta canadiană a scăzut în prognoze de la 30,5 mil. tone la 24 mil. tone, însă este previzibilă încă o tăiere de cel puţin 1-1,5 mil. tone, în timp ce prognoza producţiei de grâu argentinian a picat la 19 mil. tone (de la 20,5 mil. tone).

 

Preţul grâului în Bazinul Mării Negre


“La grâu, cererea este constantă şi ca atare preţul va «suferi» corecţii pozitive. În ianuarie ar trebui să se ducă undeva la minim 15-20 euro în plus faţă de ce este astăzi. În Bazinul Mării Negre are o indicaţie de 303-305 dolari/tonă încărcat în porturile ruseşti. Translatat în indicaţia noastră portuară, ar trebui să avem un preţ minim de 245-247 euro”, susţine Cezar Gheorghe.

Pe bursa pan-europeană Euronext, grâul s-a tranzacţionat la preţul de 237,75 euro/tonă. Şi în România a avut preţ bun, tona de grâu adusă în Portul Constanţa a costat 1.150 lei.

Cosmin Iancu, fermier din Ilfov, a avut ofertă la grâu de 1.050 lei/tone, luat din fermă, însă nu a vândut. El crede că grâul “la poarta fermei va sări de 1,1 lei/kg, iar porumbul va depăşi liniştit un leu/kg”.

bursa agricola grau_b 


Situaţia la porumb şi floare

 

„La porumb, chiar dacă americanii au prognozat 13 mil. de tone în plus, creşterea este nesemnificativă. Cu toate că vom avea o degradare a preţului porumbului de circa 7-8 euro, pe termen mediu, preţul porumbului îşi revine pentru simplul motiv că cererea este foarte stabilă, iar oferta este aceeaşi.

La floarea soarelui avem o tendinţă crescătoare de preţ pe termen mediu şi se apreciază aproape zilnic. Nimeni nu mai exportă floare, decât România, eventual Serbia”, susţine expertulCFR.

Potrivit MADR, producţia de porumb din acest an se va cifra în jurul a 14 mil. tone (media 5,3 t/ha), iar recolta de floarea-soarelui la 3,2 mil. tone (,2,6 t/ha).

 

Recolte mult diminuate la prăşitoare


În schimb, Florentin Bercu, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, vede altcum lucrurile: “la floarea-soarelui estimăm o producţie cu 30% mai mică faţă de un an normal. La porumb sunt multe zone din ţară unde producţia este şi cu 50-60% mai mică”.

Pe Euronext, porumbul s-a ”mişcat” la 211,50 euro/t, iar pe piaţa internă, la 772-1.052 lei tona. Cotaţii bune s-au înregistrat şi la floarea soarelui: 1.944 şi 2.050 lei/tonă.

Urmăreşte evoluţia pieţei cerealelor în Europa şi în lume, pe www.agroinfo.ro!

COTAŢII BURSA ROMÂNĂ DE MĂRFURI (BRM)

Cotaţii BRM la începutul lunii septembrie:

LIVRARE

(1-10 sept. 2021)

Grâu

Grâu furajer

Porumb

Orz

Orz furajer

Floarea soarelui

Rapiţă

lei/tonă

VEST

1046

866

1052

-

879

2050

2785

EST

989

849

832

-

929

2089

2649

SUD

960

1021

772

-

853

1944

2413

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 772 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?