Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bursa agricolă: Ce se întâmplă pe piaţa cerealelor la început de sezon comercial?

Publicat: 05 august 2020 - 10:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PIAŢA CEREALELOR: Recoltatul se apropie de final iar operatorii europeni sunt tot mai atenţi la evoluţia pieţei din zona Mării Negre şi din Franţa, mai ales că moneda euro se consolidează faţă de dolar.

Ministerul agriculturii din Franţa estimează o producţie de 31,3 milioane tone de grâu, în scădere cu aproape 21% faţă de recolta de anul trecut (39,55 mil. tone în 2019). Dacă această estimare se confirmă, atunci producţia de anul acesta ar fi cu 12,4% sub media din ultimii cinci ani şi a doua cea mai mică recoltă franceză de grâu moale din 2004.

Prognoza oficială 2020 se bazează pe un randament mediu de 7,11 t/ha, în scădere faţă de 7,91 t/ha realizate anul trecut, şi pe o suprafaţă cultivată de numai 4,41 milioane hectare, în scădere de la 5 mil. ha în 2019.

 

Creşte interesul de cumpărare pe piaţa cerealelor

 

Comercianţii şi analiştii au anticipat scăderea "bruscă" a producţiei de grâu, deşi majoritatea estimărilor apreciau recolta din 2020 la 32-33 milioane tone.
La orz, producţia estimată este de 12,33 milioane tone, în scădere cu 10,3% faţă de anul trecut, dar cu 1,8% peste media ultimilor cinci ani.
Pentru rapiţă (inclusiv cea de primăvară), producţia a fost estimată la 3,37 mil. tone, mai mică cu 3,7% faţă de anul trecut şi cu 29,5% sub media pe cinci ani.
Potrivit Euronext, în ciuda creşterii cursului de schimb euro/dolar, preţurile cerealelor au înregistrat o uşoară revenire atât pentru grâu, cât şi pentru porumb, ceea ce marchează o creştere uşoară a interesului de cumpărare, deoarece preţurile sunt considerate atractive.

 

Ucraina a deschis sezonul cu stocuri mai mici de grâu

 

Ucraina a intrat în noul sezon de comercializare 2020/2021 cu cele mai reduse stocuri de grâu de ultimii 10 ani, de numai 1,8 milioane tone, conform datelor Serviciului de Statistică al Ucrainei. În sezonul 2019/2020, Ucraina a exportat un volum record de grâu (20,5 mil. tone) în creştere cu 31% sau 5 milioane tone faţă de sezonul 2018/2019.
Exporturile de orz în sezonul 2019/2020 au crescut cu 41% faţă de sezonul trecut, până la 5,1 mil. tone, iar nivelul stocurilor de orz la 1 iulie era cu 34% mai mic faţă de cel înregistrat la acea dată în 2019, ceea ce reflectă întârzierea campaniei de recoltat.
În perioada septembrie 2019 - iunie 2020, Ucraina a exportat 28,5 mil. tone de porumb, un nou record, iar stocurile de porumb la 1 iulie au fost estimate la 2 mil. tone, în scădere cu 22% faţă de iulie 2019.

Click AICI şi urmăriţi cum evoluează piaţa cerealelor în Europa şi în lume, pe www.agroinfo.ro!

piata cerealelor_b


SUA: PREŢURI STIMULATIVE PENTRU EXPORT

 

Nivelurile actuale ale preţurilor cerealelor în SUA continuă să genereze un interes crescut pentru export. Cumpărătorii au început să cumpere volume importante din noua recoltă şi se constată şi o creştere a volumului de porumb şi de soia exportate, în special către China.
La soia se observă o "slăbire" a preţurilor pentru livrarea în septembrie 2020. Pentru porumb preţurile încearcă să se stabilizeze, mai ales că a fost raportată o stare bună a culturilor şi condiţiile meteorologice sunt favorabile. Astfel, preţurile pentru porumb şi soia se apropie de cel mai scăzut nivel din ultimele luni.


un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 1441 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?