Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bursa agricolă: Care este alegerea câștigătoare: porumb sau floare?

Publicat: 26 martie 2021 - 15:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La grâu şi rapiţă "cărţile au fost deja făcute", iar culturile sunt pe "drumul cel bun", în câmp. Noua campanie de semănat "stă să înceapă". Pe ce cultură mizăm: porumb sau floare?

În mod tradițional, distribuția culturilor ce urmează a fi semănate în campania de primăvară este influențată de următorii doi factori: 1) Rata actuală a marjei și 2) efectul imprevizibil al condiţiilor meteo. De cele mai multe ori, preţul este factorul-cheie în optarea pentru cultura preferată. Anul acesta, alegerea este complicată din cauza prețurilor ridicate ale tuturor culturilor.
Speciile de toamnă sunt în stare bună de vegetaţie. Îngheţurile târzii mai pot avea unele efecte negative asupra stării de sănătate a culturilor, dar rezervele de apă din sol sunt asigurate pentru următoarele 2-3 luni.

 

Cum au evoluat prețurile?

 

Preţul grâului european rămâne stabil şi nu a fost încă afectat de scăderea cotaţiilor la Bursa de la Chicago. Un sprijin important al preţului vine şi din partea ratei de schimb mai slabe a euro în raport cu dolarul american, precum şi datorită creşterii taxei de export a grâului din Rusia.
Starea culturilor este foarte bună în principalele state europene producătoare (Franţa şi Germania), mai ales dacă o comparăm cu situaţia de anul trecut.
Uniunea Europeană a raportat exportul a 17,56 milioane de tone în perioada 1 iulie 2020-1 martie 2021, în scădere cu 18,2% față de perioada similară a sezonului anterior.
Preţul porumbului a ajuns la un maxim; este puţin probabil că va depăşi pragul de 1 leu/kg, la poarta fermei. Acest preţ ridicat este de aşteptat să se menţină cel puţin până înainte de viitoarea campanie de recoltare.
La floarea soarelui, deşi sămânţa este încă "în sac", viitoarea recoltă poate fi contractată acum la preţul de 1,45 lei/kg. Cei care mai au floarea soarelui în depozit o pot vinde acum cu 2 lei/kg.
În condiţiile unor stocuri scăzute de floarea soarelui, preţul uleiului de floare a atins cel mai mare nivel din 2011.
Oricare ar fi alegerea fermierilor dintre porumb și floare, respectiv raportul dintre cele două culturi, ambele vor fi câştigătoare!

 porumb sau floare_b

 

6 factori externi care ”fac” preţul cerealelor:

 

  1. Cursul valutar, inclusiv raportul dolar/euro;
  2. Cererea mare din partea Chinei pentru seminţe oleaginoase;
  3. Creșterea producției de soia în SUA și Brazilia;
  4. Creştereaa producţiei şi implicit a exporturilor de rapiţă în Canada şi, cel mai probabil, în Australia;
  5. Creșterea producției de floarea soarelui la nivel mondial și în special în regiunea Mării Negre. Dacă și condiţiile meteorologice vor fi favorabile, recolta de floarea soarelui în toate țările din regiunea Mării Negre se va apropia de un nivel record.
  6. Redresarea pieței petrolului.

COTAŢII BURSIERE (4 MARTIE 2021)
Grâu - cotaţie Euroonext (Paris): 237,25 euro/t (martie 2021), 229,75 euro/t (mai 2021), 199,25 euro/t (septembrie 2021), 199,25 euro/t (decembrie 2021) şi 200 euro/t (martie 2022).
Porumb - Euroonext: 226,0 euro/t (mai 2021), 220,25 euro/t (iunie 2021), 216,50 euro/t (august 2021) şi 187,25 euro/t (noiembrie 2021).
Rapiţă - cotaţie Euroonext: 503,75 euro/tonă (FOB, mai 2021) şi 428,75 euro/t (FOB, august 2021).
Urmărește evoluția pieței cerealelor în Euroopa și în lume, pe www.agroinfo.ro!


un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 1180 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?