Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA AGRICOLĂ - august 2019

Publicat: 23 august 2019 - 23:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Grânarii Europei fac bilanţul secerişului

Valul de căldură din iulie a permis fermierilor din vestul Europei să progreseze rapid cu recoltarea grâului, cu toate că, în unele ţări, ploile au încetinit campania. Primii patru cei mai mari producători de grâu - Franţa, Germania, Marea Britanie şi Polonia - este de aşteptat să recolteze cantităţi mai mari decât anul trecut, când seceta a redus producţia. Doar în Germania, ploaia târzie din iulie a pus "piedică" secerişului în ultimele etape.
• În Franţa, cel mai mare producător de grâu din UE, campania de recoltare se încheie cu aşteptările unei mari producţii. Ministerul Agriculturii a crescut estimarea privind recolta de grâu moale pentru anul 2019 la 38,2 milioane tone, cu 12% peste cantitatea de anul trecut şi cea mai mare din ultimii patru ani. Această estimare este încă sub aşteptările analiştilor pieţei, care estimau aproximativ 39 milioane tone, ceea ce ar fi reprezentat a doua cea mai mai mare producţie de grâu înregistrată vreodată în Franţa. La 6 august mai erau de recoltat câteva mii de hectare în unele zone de coastă, motiv pentru care unii analişti din piaţă sperau că producţia totală va depăşi 39,5 milioane tone. Recolta este bună, de o calitate rezonabilă a grâului, inclusiv cu un conţinut adecvat de proteine, de 11% sau mai mare, au declarat dealerii.
• În Germania, cel de-al doilea mare producător de grâu din UE, se estimează că peste 85% din suprafaţa cultivată cu grâu a fost recoltată. Căldura excesivă a permis progresul rapid al campaniei, dar ploaia din unele zone din nordul Germaniei, în special Schleswig-Holstein, a încetinit recoltarea şi este posibil ca umiditatea să afecteze calitatea recoltei.
Se estimează că Germania va produce 23-23,5 milioane tone de grâu, în creştere cu 15% faţă de 2018.
• Şi în Marea Britanie, campania de recoltat la grâu se apropie de final şi este de aşteptat ca producţia să fie cea mai mare din 2015, ceea ce nu poate decât să îi bucure pe fermieri, mai ales pe fondul incertitudinii privind Brexit. Uniunea Naţională a Agricultorilor estimează că producţia va fi de aproximativ 15,2-15,5 milioane tone, faţă de 14 milioane tone în 2018. Nu este exclus ca recolta finală să fie şi mai mare. Cu adevărat importantă este calitatea, pentru ca traderii să poată scoate rapid la vânzare grâul britanic pe piaţa europeană, înainte de 31 octombrie, când Marea Britanie ar putea părăsi oficial UE, după care ar putea fi impuse tarife la exporturile în bloc dacă nu există un acord oficial de retragere.
• Campania de recoltare în Polonia este avansată, producţia de pe mai mult de 70% din suprafaţa cultivată fiind în silozuri. Anul acesta calitatea grâului este bună, cu un conţinut mare de proteine. Prognozele oficiale indică o producţie de 10,7 milioane tone, în creştere cu 8% faţă de anul trecut.

Recoltat_b

Producţia şi exporturile de cereale din Ucraina ating cote maxime
Campania de recoltare de vară se apropie de final şi în Ucraina. Având în vedere estimările de producţie raportate şi suprafaţa semănată, Ministerul Agriculturii a revizuit balanţa de cereale a Ucrainei. Suprafaţa cultivată cu grâu de iarnă s-a menţinut la 6,64 milioane hectare, în creştere cu 3,5% faţă de sezonul precedent, în schimb suprafaţa semănată cu porumb a crescut cu 8%, până la 4,97 milioane hectare. În aceste condiţii, producţia de cereale din Ucraina poate atinge un nou record, la fel ca şi potenţialul de export al ţării.
Conform celor mai recente informaţii, începând cu 5 august a.c., ritmul campaniei de recoltare a încetinit, dar este mai avansat decât la aceeaşi dată a anului trecut pentru toate culturile: grâu (+7%), orz (+18%), secară (+5%) , ovăz (+63%) şi rapiţă de iarnă (+29%).
Următoarele culturi prezintă randamente mai mari decât în sezonul precedent: grâu - 4,1 tone/ha (+11,5%), orz - 3,37 t/ha (+17,0%), secară - 2,71 t/ha (+1,6%), ovăz - 2,46 t/ha (+16%), mazăre - 2,29 tone/ha (+27,2%).
Producţia de rapiţă de iarnă este în scădere cu 5,8% faţă de anul trecut, din cauza suprafeţei mult mai mici cultivate, chiar dacă randamentul de anul acesta pare să fie cu 21,4% mai mare decât anul trecut, respectiv de 2,46 tone/ha.
În noul sezon 2019/2020, de la 1 iulie, Ucraina a exportat 4,189 milioane tone de cereale şi de făină, cu 60,74% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit Ministerului Agriculturii ucrainean.

 

CINE CUMPĂRĂ MASIV GRÂU DIN KAZAHSTAN?
În iunie a.c., exporturile de grâu din Kazahstan au fost de 351,7 mii tone, în scădere cu 8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Kazahstan a exportat 4,8 milioane tone grâu în perioada septembrie 2018 - iunie 2019, înregistrând cel mai mare volum din ultimele cinci sezone (2014/2015), cu 7% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a sezonului trecut şi în creştere cu 28% faţă de media ultimilor cinci ani.
Uzbekistan şi Tadjikistan sunt în continuare cei mai mari importatori (60%) din totalul exporturilor de grâu ale Kazahstanului. China a devenit cel de-al treilea mare cumpărător de grâu din Kazahstan, importând 352,9 mii tone, faţă de 295 mii tone în aceeaşi perioadă a sezonului 2017/2018.
Şi exporturile către Turkmenistan au crescut până la 342,7 mii tone, faţă de 88,9 mii tone în sezonul 2017/2018. O creştere a exporturilor de grâu a fost observată şi către Georgia şi Azerbaidjan, în timp ce au scăzut livrările către Turcia, UE şi Afganistan.

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 1092 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?