Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

60% din tomatele de pe piaţa bulgară sunt de import!

Publicat: 18 ianuarie 2019 - 11:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deşi despre bulgari se ştie că ar fi mari cultivatori de castraveţi şi tomate, de ceva timp încoace vecinii de la sud de Dunăre sunt obligaţi să importe mari cantităţi de legume pentru a-şi satisface nevoile de consum.

Potrivit unui raport al Centrului pentru Analiza Politicilor Agricole (CAPA) de pe lângă Institutul de Economie Agrară, Bulgaria a devenit un importator net de ardei, castraveţi şi roşii din cauza producţiei interne scăzute şi a perspectivelor slabe de dezvoltare pe termen mediu.

Conform estimărilor CAPA, aproximativ 60% din tomatele (neprelucrate) disponibile prin diverse canale comerciale sunt importate, în timp ce pentru ardei şi castraveţi ponderea importurilor este de aproximativ 35%. Analiza relevă o creştere constantă a importurilor de roşii proaspete în ultimii ani, astfel încât în 2017 s-a ajuns la o cantitate de 75.700 de tone, respectiv cu 7 procente peste nivelul înregistrat în 2016 şi cu 141% mai mult decât în 2011. Autorii analizei nu exclud însă o încetinire a ritmului de creştere a importurilor datorită extinderii aşteptate a producţiei de tomate în spaţii protejate.

CastraveÅ£i CorniÅŸon Matca_bPe de altă parte, în perioada 2014-2017, importurile de ardei au crescut, de asemenea, şi au oscilat între 23,3 şi 28,5 mii tone. Marfa mult mai ieftină din Turcia este principalul factor de dezechilibru. Pierderea poziţiilor pe piaţă este cea mai vizibilă pentru castraveţi şi cornişoane, sector în care importurile au crescut semnificativ începând cu anul 2013.

În 2017, în Bulgaria au fost importate 20.400 tone de castraveţi. Aceasta reprezintă o creştere de 59,3% faţă de anul 2013 şi de 67% comparativ cu 2007, anul accederii la piaţa liberă europeană. În schimb, numai 5,9 mii tone de castraveţi au fost exportate în 2017, volum apropiat de cele raportate înainte de aderarea Bulgariei la UE. Este evident că producţia bulgară nu poate face faţă în prezent concurenţei din partea importurilor mult mai ieftine, argumentează analiştii.

Chiar şi aşa, veniturile de export ale Bulgariei în 2017 se ridică la 134,8 milioane de euro, ceea ce înseamnă un plus de 6,9% comparativ cu anul 2016 şi cu 85,5% mai mult decât în 2007.

Vizualizat: 644 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?