Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

4 SOLUŢII PENTRU A CONTRACARA EXPLOZIA PREŢURILOR

Publicat: 11 martie 2022 - 16:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ultimele luni, întreaga societate românească a devenit tot mai tulburată din cauza creșterii alarmante a prețurilor energiei și gazelor naturale, la începutul anului situaţia devenind periculos de fragilă.

Pentru fermierii români, deja aflați sub povara efectelor pandemiei Covid 19 și a pierderilor financiare determinate de seceta extremă din anul 2020, încă necompensate în totalitate, situația a devenit dramatică.

 

PREŢUL UREEI S-A DUBLAT!


Creșterea prețului energiei, încă din luna noiembrie 2021, a reprezentat vârful unui val nefast de majorare a tuturor prețurilor inputurilor agricole.

”Încă din lunile septembrie-octombrie 2021, prețurile tuturor inputurilor au luat-o razna. Dacă aș oferi doar exemplul îngrășămintelor, la jumătatea lunii octombrie 2021, ureea se vindea în portul Constanța cu prețul de 4000 de lei/tonă, față de 1300-1500 lei/tonă în 2020. Ritmul creșterii prețului a fost abracadabrant, mai exact, în doar o lună de zile, prețul ureei s-a dublat, de la 2 mii lei/tonă la 4 mii lei/tonă. Și, în continuare, inclusiv până astăzi, îngrășămintele s-au tot scumpit, un factor important fiind anunțul de stopare a producției de îngrășăminte la Azomureș. Ureea a ajuns, în ziua de 26 ianuarie 2022, la 4400 lei/tonă", spune inginerul Vasile Balcan, Director al SC Marsat Sa Roman, județul Neamț.

 

ENERGIE DE 3 ORIMAI SCUMPĂ!


Încă din toamna trecută, scumpirea energiei a dat cu totul peste cap orice ecuație economică. În luna octombrie 2021, am fost anunțați de faptul că prețul energiei se va majora cu 45%, de la 1 noiembrie 2021.

"Atunci am declanșat recoltarea porumbului, deși cultura prezenta umidități foarte mari și era întârziată în vegetație cu aproximativ 3 săptămâni. Dar, am grăbit recoltarea, din cauza necesității certe de a usca porumbul, operațiune ce presupunea un consum semnificativ de energie electrică. Dacă la începutul anului 2020 plăteam 46 lei/Mwh, la jumătatea lunii octombrie 2021, prețul urcase la 126 lei/Mwh și am fost notificați că, de la 1 noiembrie 2021, prețul urma să crească la 196 lei/Mwh", explică directorul Marsat.

fertilizare-organica_b 

SOLUŢIE: FERTILIZAREA ORGANICĂ

 

Inginerul Vasile Balcan și echipa sa de specialiști au decis să realizeze investiții în tehnică agricolă specifică utilizării îngrășămintelor organice pentru fertilizarea culturilor agricole, dorind, inițial, să pregătească răspunsul la viitoarele exigențe europene din cadrul PAC 2027, dar, în condițiile saltului alarmant al costului de producție la culturile agricole, ajungând să considere că reprezintă o inspirată soluție în fața situației incerte privind evoluția viitoare a prețurilor și a vremii.

S-a plecat de la principiul că fără fertilizare, nici o tehnologie nu poate asigura premisele performanței în producția agricolă.

 

ingrasaminte scumpe_b3 PIEDICI ŞI NEAJUNSURI

 

1. Prima piedică: legea mirosurilor. Îngrășământul organic nu poate fi administrat pe întreaga suprafață din zonă Romanului, deoarece se produce "deranj olfactiv".

2. A doua piedică: asigurarea îngrășămintelor pe suprafețele exploatate ceva mai departe, în cadrul fermelor de la Girov - Neamț și Bucecea - Botoșani. Pentru acele suprafețe, "chiar dacă nici noi nu ne permitem să administrăm cu generozitate uree și azot, am reușit să alcătuim un plan de fertilizare care să ne asigure un nivel bun de producție, în condiții meteorologice normale", explică Vasile Balcan.

3. Nu se mai fertilizează ca altădată, deoarece efortul ar fi enorm, aproape falimentar, în condițiile actualei evoluții a prețurilor inputurilor și în condițiile în care, de exemplu, pentru un hectar de sfeclă de zahăr este nevoie de o tonă de îngrășământ. Cine își permite asemenea cheltuieli, în contextul unui preț al recoltei de sfeclă destul de limitat, asociat faptului că subvenția la sfeclă devine total neacoperitoare în rapot cu costurile de producție?!

 

FACTURI DE 5 ORI MAI MARI!


Cât privește cheltuielile cu energia electrică, fermierul nemțean spune că, deja în luna ianuarie 2022, unitatea a primit facturi de 5 ori mai mari decât în perioada similară din anul precedent. Dacă anul trecut în luna iulie prețul era de 340 lei Kwh, pe factura din luna ianuarie 2022 prețul a fost de 1550 Kwh!

Mai mult decât atât, până când vor fi aplicate măsurile anunțate pentru susținerea, compensarea și plafonarea consumului de energie electrică, realitatea arată faptul că s-au primit chiar și facturi în avans, obligatoriu de achitat, astfel încât în luna ianuarie 2022 s-au făcut plăți inclusiv pentru luna februarie 2022, urmând a fi efectuate regularizări.

 

CINEVA TREBUIE SĂ IA MĂSURI!


Dacă în cazul energiei și al gazelor naturale s-au anunțat unele măsuri de intervenție din partea statului, "consider că ar fi cazul să intervină și pe segmentul evoluției prețurilor la îngrășăminte. Creșterile explozive ale prețurilor nu cred că au suport legal. Cum să dublezi prețul, în numai o lună de zile?! Organismele statului, și avem destule, obligatoriu trebuie să verifice cum s-a ajuns aici!”, exclamă inginerul Vasile Balcan.

 

CONTINUITATE GREU DE SUSŢINUT


În cadrul SC Marsat SA Roman se exploatează aproximativ 3.000 ha, unitatea desfășurând și activități de finanțare și de prestări de servicii în agricultură, începând de la furnizare, inclusiv cu plata la recoltare, de tehnică agricolă și de pachete tehnologice pentru înființarea culturilor de toamnă și de primăvară, recoltare, achiziționare, condiționare și depozitare, procesare de produse agricole. Chiar dacă este vorba despre o unitate complexă, cu o cifră mare de afaceri, au devenit tot mai numeroase și mai apăsătoare neliniștile privind asigurarea, în continuare, a eficienței economice și a capacitații de a susține în continuare activitatea de producție din zona de Nord-Est a României.

 criza financiara marsat_b

Pentru fermierii care vor să lucreze cu respectarea tuturor normelor impuse de știința domeniului și care nu identifică vreun sprijin pentru înființarea culturilor, aproape că vorbim de o primăvară agricolă imposibilă. Oricum, în zonă, cu siguranță, fertilizarea culturilor se va face la mai puțin de jumătate din volumul de anul trecut.

VASILE BALCAN

Director Marsat SA Roman

 

Despre cele 4 MĂSURI TEHNOLOGICE luate la MARSAT citiţi în Revista FERMA, ediţia 1-14 martie 2022!

 

Cumpăraţi de aici revista în format digital!

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 866 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?