Vorbim prea mult despre traderi, în piața agricolă, uitând că o parte din materiile prime merg și la procesatori din țară. Contrar unor mesaje negative, există în România fabrici de procesare!
Reprezentanți ai industriei de procesare a semințelor oleaginoase spun că în România sunt active 5 unități, care produc mai mult decât produceau cele 17 unități dinainte de 1989! Numai o fabrică din Slobozia prelucrează anual 300.000 tone de semințe de floarea soarelui, adică o zecime din producția din producția anuală de semințe de floarea soarelui a României, care a fost anul trecut de peste 3.000.000 tone!
În total, fabricile din țară procesează anual, în medie, 1.200.000 t. Restul merge la export. Unul dintre fermierii care livrează recolta acestui procesator este Cosmin Iancu, din comuna Grădiștea, județul Ilfov. Tânărul fermier a însămânțat în această primăvară 150 ha cu floarea soarelui, producția urmând să fie livrată fabricii din Slobozia și nu unui trader sau altul.
Potrivit declarațiilor unor reprezentanți ai industriei de profil, capacitatea de procesare a semințelor oleaginoase în România este maximă acum. Pentru a procesa mai mult, ar trebui înființate unități noi de procesare. Pentru asta e nevoie de bani...
Numai că a construi o fabrică nouă sau a mări capacitatea de procesare a unei unități deja existente nu rezolvă automat problema vânzării produsului finit. Milioanele de euro alocate pentru un proiect ar putea fi pierduți pentru interesul economic general și ar umfla niște conturi private, dacă, în final, produsul finit nu ar avea succes pe piață.
Ce ar face un fermier pus în situația să aleagă între un trader multinațional și o fabrică românească, înființată cu bani publici? ”Prețul determină decizia”, mi-a răspuns franc fermierul Mircea Chipăilă, din localitatea Poarta Albă, jud. Constanța. Prin urmare, niciun fermier român nu-și va vinde recolta unui procesator numai din considerente patriotice!
Lucrurile trebuie bine cântărite, când se discută despre finanțarea industriei cu zeci de milioane de euro, pentru a spori procesarea materiilor prime agricole. Concurența dintre traderi și procesatori pe piață este una bună pentru fermieri. Când marfa lor este căutată și de unii și de alții, parcă începe să aibă un preț mai bun. Desigur, stabilitatea relației comerciale este la fel de importantă.
În cazul cerealelor, situația este favorabilă exporturilor, dar să nu uită că avem o industrie de morărit și panificație care procesează în țară cerealele obținute în fermele românești!
un articol de
STELIAN RĂDESCU