Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

2 opțiuni pentru fermier: traderul şi procesatorul

Publicat: 17 august 2022 - 10:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vorbim prea mult despre traderi, în piața agricolă, uitând că o parte din materiile prime merg și la procesatori din țară. Contrar unor mesaje negative, există în România fabrici de procesare! 

Reprezentanți ai industriei de procesare a semințelor oleaginoase spun că în România sunt active 5 unități, care produc mai mult decât produceau cele 17 unități dinainte de 1989! Numai o fabrică din Slobozia prelucrează anual 300.000 tone de semințe de floarea soarelui, adică o zecime din producția din producția anuală de semințe de floarea soarelui a României, care a fost anul trecut de peste 3.000.000 tone!

 

Aproape jumătate din floare este procesată local!


În total, fabricile din țară procesează anual, în medie, 1.200.000 t. Restul merge la export. Unul dintre fermierii care livrează recolta acestui procesator este Cosmin Iancu, din comuna Grădiștea, județul Ilfov. Tânărul fermier a însămânțat în această primăvară 150 ha cu floarea soarelui, producția urmând să fie livrată fabricii din Slobozia și nu unui trader sau altul.

procesare oleaginoase 01_b 

Mai multă procesare?


Potrivit declarațiilor unor reprezentanți ai industriei de profil, capacitatea de procesare a semințelor oleaginoase în România este maximă acum. Pentru a procesa mai mult, ar trebui înființate unități noi de procesare. Pentru asta e nevoie de bani...

Numai că a construi o fabrică nouă sau a mări capacitatea de procesare a unei unități deja existente nu rezolvă automat problema vânzării produsului finit. Milioanele de euro alocate pentru un proiect ar putea fi pierduți pentru interesul economic general și ar umfla niște conturi private, dacă, în final, produsul finit nu ar avea succes pe piață.

procesare oleaginoase 02_b 

 

Preţul determină vânzarea!


Ce ar face un fermier pus în situația să aleagă între un trader multinațional și o fabrică românească, înființată cu bani publici? ”Prețul determină decizia”, mi-a răspuns franc fermierul Mircea Chipăilă, din localitatea Poarta Albă, jud. Constanța. Prin urmare, niciun fermier român nu-și va vinde recolta unui procesator numai din considerente patriotice!

Lucrurile trebuie bine cântărite, când se discută despre finanțarea industriei cu zeci de milioane de euro, pentru a spori procesarea materiilor prime agricole. Concurența dintre traderi și procesatori pe piață este una bună pentru fermieri. Când marfa lor este căutată și de unii și de alții, parcă începe să aibă un preț mai bun. Desigur, stabilitatea relației comerciale este la fel de importantă.

 

În cazul cerealelor, situația este favorabilă exporturilor, dar să nu uită că avem o industrie de morărit și panificație care procesează în țară cerealele obținute în fermele românești!

 

Exporturile de brânzeturi europene pe piețele terțe au scăzut în primele luni ale acestui an. România nu face excepție. Valoarea financiară a exporturilor a înregistrat însă creșteri importante. 

 

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 636 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?