Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O nouă revoluţie verde: soiuri de orez tolerante la mediile ostile

Publicat: 20 decembrie 2017 - 11:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Potrivit unor estimări, cererea mondială de orez ar urma să crească de la 439 milioane de tone în 2010 la 555 milioane de tone în 2035. În Africa, unde sporul natalităţii este ridicat, există o creştere exponenţială a cererii pentru orez.

Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii s-au orientat acum spre zonele mai puţin dezvoltate ale planetei, unde se încearcă declanşarea unei noi revoluţii verzi, prin integrarea toleranţelor factorilor abiotici în soiurile moderne pentru a fi cultivate în zonele care au ratat prima revoluţie verde.

Lan orez_bSpre deosebire de prima revoluţie verde, care a folosit o singură varietate pentru a produce o cantitate mult mai mare de orez, a doua revoluţie verde implică adaptarea seminţelor pentru a se dezvolta în anumite medii ostile, precum seceta, salinitatea, toxicitatea la fier, căldura excesivă şi frigul. Conform previziunilor Institutului Internaţional de Cercetare a Orezului (IRRI), este posibilă dublarea productivităţii în aceste zone dar şi creşterea valoarii nutritive.

"Ştiinţa ne va ajuta să rezolvăm toate obstacolele şi să ne susţinem aprovizionarea cu alimente, iar agricultura este singura sursă de hrană", susţin reprezentanţii IRRI. Prin urmare, următoarea revoluţie verde este, în esenţă, o acţiune menită să reducă foametea şi sărăcia din regiunile mai puţin dezvoltate. Fermierii din aceste zone au nevoie de practici de producţie mai eficiente, cu accentul pe mecanizare şi soiuri eficiente care necesită resurse mai puţine pentru a produce randamente mai mari.

Pe parcursul aşa-numitei revoluţii verzi, soiul de orez IR8 a salvat milioane de vieţi în Asia, fiind prima varietate de orez super-productivă. Creaţia Institutului Internaţional de Cercetare al Orezului, această inovaţie ştiinţifică de la începutul anilor '60 a fost urmată de alte soiuri cu randament ridicat, care au oferit fiecare o creştere a vigorii şi a rezistenţei la dăunători şi boli.

Vizualizat: 507 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!