Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sarcocistoza - boală contractată de om prin carne insuficient fiartă

Publicat: 08 decembrie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sarcocistoza, numită şi sarcosporidioză, este o boală parazitară comună omului şi  animalelor aparţinând la mai multe specii de animale domestice şi sălbatice.

Click pe poza pentru galerie!

Sarcociştii sunt coccidii al căror ciclu evolutiv presupune două gazde: una definitivă şi una intermediară. Ciclul sexuat se derulează în gazda definitivă, iar ciclul asexuat în gazda intermediară.

Se cunosc mai multe specii de Sarcocistystis, dar importanţa cea mai mare o prezintă S. bovihominis, care se transmite la om de la bovine, S. suihominis, care se transmite la om prin carnea de porc, S. bovicans (cruzi), care se transmite prin carne de bovine la câini, S. bovifelis (hirsuta), care se transmite prin carne de bovine la pisici şi altele.

Frecvenţa bolii la animale este variabilă, putând fi deosebit de mare (90%) în zonele în care oamenii defecă pe câmp şi consumă carne insuficient tratată termic (în sânge).

De regulă, chisturile, situate în ţesutul muscular al animalelor, se transmit la om prin carnea insuficient fiartă sau friptă, ajung în intestin la om unde eliberează merozoiţi, care penetrează epiteliul intestinal şi produc tulburări digestive de gravitate diferită.

Oamenii bolnavi, cu sau fără semne clinice evidente, elimină elemente infestante, prin fecale, în mediul ambiant, de unde ajung în tubul digestiv la bovine (prin furaje infestate), porcine (prin coprofagie) şi alte specii.

La animale, paraziţii traversează pereţii intestinali, trec în sânge şi ajung în ţesutul muscular unde formează chisturi (chişti), mai ales în: muşchii maseteri, muşchii pieptului, ai spetei, ai trunchiului şi coapselor). Chiştii sunt fuziformi, albi-gălbui, se localizează între fibrilele musculare, pe secţiune prezintă un aspect cazeos sau granulos. Mărimea chiştilor variază între 0,5 şi 1,5 mm, fiind vizibili cu ochiul liber, fapt care constituie un avantaj la examenul sanitar-veterinar al cărnii în abator.

Carnea din jurul focarelor cu chişti, are o consistenţă scăzută, o culoare deschisă, care provoacă suspiciune de boală.

Semnele bolii la animale în viaţă sunt, de cele mai multe ori, discrete (întârzieri în dezvoltare, tulburări digestive, rare avorturi). Boala la om evoluează mai frecvent cu manifestări digestive (greaţă, diaree, dureri abdominale) şi rar cu dureri musculare (miozită, periarterită, tumefacţii subcutanate). Din aceste motive boala este supusă controlului sanitar veterinar şi se fac confiscări de carcase la animalele infestate, ceea ce poate cauza şi pierderi economice importante.

Având în vedere importanţa sanitară a bolii, precum şi pierderile economice pe care sarcocistoza le poate produce, se recomandă următoarele măsuri profilactice:

• măsuri de întrerupere a ciclului evolutiv al parazitului prin evitarea contactului animalelor receptive (mai ales bovinele şi porcinele) cu materiale infestante provenite de la om şi carnivore;

• evitarea consumului de către om a diferitelor produse din carne (tocături crude) sau a cărnurilor insuficient tratate termic. Pentru carnea de vită crudă, tocată, se recomandă, congelarea înainte de consum, timp de 3 zile, la o temperatură de -20°C, sau încălzirea ei la o temperatură de peste ­60°C. Numai astfel este asigurată protecţia şi sănătatea consumatorului;

• interzicerea administrării în hrana câinilor şi a altor carnivore a cărnii confiscate la abator şi altor deşeuri de la sacrificarea animalelor;

• în adăposturile unde au fost cazate animale infestate, trebuie luate măsuri de igienizare şi de dezinfecţie pentru a preveni noi infestaţii;

• instruirea crescătorilor de animale şi a populaţiei consumătoare de carne privind pericolul epidemic şi importanţa economică a sarcocistozei.

 Articol publicat în revista Ferma nr. 4(36)/2005

Vizualizat: 5096 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?