Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Salmoneloza porcului

Publicat: 10 martie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Salmoneloza este o boala infecţioasă, întâlnită în efectivele de porci, produsă de germeni din genul Salmonella. Boala poate să determine, în anumite situaţii pierderi importante în efectivele de porci.

Click pe poza pentru galerie!

Fac boala porcii cu vârste între 2-4 luni. Receptivitatea la boală este influenţată de intervenţia factorilor favorizanţi (alimentaţie necorespunzătoare, zooigienă deficitară, diverse boli cronice). Boala poate apărea ca autoinfecţie, sau ca infecţie din afară organismului prin surse secundare de contaminare.

Sursa principală de infecţie o reprezintă porcii bolnavi sau porcii trecuţi prin boală şi sănătoşi clinic, dar purtători şi excretori de salmonele, care ajunse în mediul exterior (apă, furaje, sol), constituie surse secundare de infecţie pentru alte animale. Şobolanii şi şoarecii sunt şi ei surse de infecţie. Boala apare sporadic sau enzootic.

 

Tabloul clinic

Există trei forme de evoluţie a bolii.

Forma acută manifestă prin febră (temperatura este între 41,5-42C), lipsa apetitului, diaree cu fecale de culoare gălbuie. După 1-2 zile apar pe piele pete vineţii, în zonele cu pielea fină. Finalul bolii este moartea în 1-10 zile.

Forma subacută se manifestă prin semne asemănătoare, dar mai reduse ca intensitate. Animalul slăbeşte progresiv, abdomenul este supt (datorită diareei), spinarea este cifozată, mersul oscilant, pielea vânătă. Moartea se produce în 3-4 săptămâni în 25-50% din cazuri.

Forma cronică se exprimă prin slăbire progresivă până la caşexie, rămânere în urmă cu dezvoltarea, pielea este crustoasă, fecalele sunt diareice, porcii pot prezenta respiraţie dificilă. Moartea survine în 75% din cazuri după câteva săptămâni de evoluţie.

La necropsie se constată: hiperplazie splenică (splina este mărită, de culoare roşu-vişiniu). În intestinul gros, pe mucoasă sunt ulcere acoperite de mase necrotice care sunt înconjurate de o zonă mai proeminentă. Leziunile se extind pe toată suprafaţă mucoasei dându-i acesteia aspectul tărâţos.

 

Diagnosticul

Deoarece salmoneloza porcului se poate confunda cu pesta porcină clasică pentru precizare se recurge la examenul de laborator. Pentru aceasta se trimit laboratorului veterinar cadavre întregi, organe sau fragmente de organe cu leziuni, din care se fac examene bacteriologice.

 

Prevenirea bolii

Se realizează prin măsuri generale. Se va avea în vedere în mod deosebit: asigurarea unei alimentaţii cu conţinut corespunzător în principii nutritivi, săruri minerale şi vitamine (mai ales vitamina A); evitarea înţărcării timpurii; evitarea adăposturilor umede şi reci. Se vor achiziţiona porci numai din efective sănătoase. La nevoie medicul veterinar poate recomanda utilizarea vaccinului viu atenuat contra salmonelozei porcului.

 

Combaterea

În focarele de boală se recomandă ca porcii cu forme cronice să se sacrifice, iar cei cu forme acute şi subacute să se trateze cu antibiotice şi/sau chimioterapice. Preventiv, la purceii din loturile infectate, se administrează în furaje antibiotice sau chimioterapice, timp de 6-10 zile. Tratamentul antibacterian dă rezultate bune dacă este asociat cu suplimente vitaminice şi aminoacizi în furaje.

 



Articol publicat în revista Ferma nr. 1(33)/2005

Vizualizat: 8709 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?