Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rezistenţa la antibiotice, dovedită ştiinţific

Publicat: 31 iulie 2018 - 13:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O echipă internaţională de cercetători condusă de Universitatea Complutense din Madrid (UCM) a identificat peste 400 de gene asociate cu rezistenţa la antibiotice în fermele de porci şi pui, relatează agenţia spaniolă de presă EFE.

După analiza a peste 9.000 de probe prelevate de la porci şi pui din mai mult de 350 de ferme de pe teritoriul Uniunii Europene, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice 407 gene cu rezistenţă la antibiotice care, eventual, ar putea fi transmise independent de bacteriile în care s-au găsit iniţial. Potrivit UCM, unele dintre aceste gene au fost prezente în toate exploataţiile studiate.

Pentru realizarea studiului, eşantioanele au fost colectate de la un lot de ferme din fiecare ţară participantă, iar ulterior au fost folosite secvenţe masive pentru a genera mai mult de 5.000 de gigabaze din secvenţele ADN.

carne-pui_bUna dintre noutăţile acestei lucrări este faptul că s-au folosit analize metagenomice pentru a identifica nu doar genele de rezistenţă prezente în bacterii care pot fi izolate, aşa cum se întâmplă de obicei, dar acestea au fost detectate prin secvenţierea completă a ADN-ului prezent în conţinutul din intestin. "Acest lucru ne permite să cunoaştem genele de rezistenţă la antibiotice care ar putea fi transmise, indiferent de bacteriile în care sunt, a explicat Bruno Gonzalez, unul dintre autorii studiului.

Un alt rezultat "relevant" este asocierea directă între utilizarea antibioticelor şi prevalenţa genelor de rezistenţă: variaţii de aproximativ 30% privind utilizarea antibioticelor reduce cu 50% abundenţa genelor rezistenţă, potrivit cercetătorului.

Din sutele de gene identificate, oamenii de ştiinţă au observat, de asemenea, modul diferit în care acestea sunt distribuite între cele două specii: 33 de gene au fost detectate în toate fermele de porci şi 49 în toate fermele de pui. Din total, 24 au fost comune la ambele animale, potrivit studiului.

Pe de altă parte, omogenitatea rezultatelor obţinute pe porci este relevantă: în majoritatea probelor s-au găsit gene de rezistenţă la tetracicline, macrolide, beta-lactame şi aminoglicozide. În schimb, în cazul găinilor, rezultatele au fost foarte eterogene şi au fost găsite gene de rezistenţă la aceleaşi antibiotice, dar în cantităţi foarte diferite între eşantioane. "Toate acestea indica faptul ca rezistenţa la porci şi păsări de carne este substanţial diferită", a spus el.

Această cercetare, susţin autorii studiului, reprezintă un instrument pentru industrie şi medicii veterinari de a optimiza şi reduce utilizarea antibioticelor în lupta împotriva unei probleme care "ar putea fi în viitor prima cauză de mortaitate în lume".

Vizualizat: 730 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?