Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Reovirozele aviare

Publicat: 21 aprilie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Reovirusurile aviare sunt responsabile de mai multe entităţi patologice, dar dintre acestea mai întâlnite sunt artrita-tenosinovita şi sindromul de malabsorbţie.

Click pe poza pentru galerie!

La infecţiile cu reovirusuri sunt sensibile găinile şi curcile. Deşi curcile sunt mai rezistente, totuşi virusul a fost izolat mai frecvent de la curci, datorită persistenţei mari a acestuia în ţesutul articular. Cei mai sensibili sunt puii de o zi. Odată cu înaintarea în vârstă, sensibilitatea scade.

Transmiterea virusului se realizează prin ouă, pe cale respiratorie sau pe cale digestivă. Excreţia prelungită de reovirus şi rezistenţa la factorii de mediu au făcut ca principala cale de transmitere să fie calea digestivă prin ingerarea de apă şi furaje contaminate.

 

Tabloul clinico-anatomic

Artrita-tenosinovita virală apare la vârsta de 4-5 săptămâni la găini şi la 5-8 săptămâni la curci. Deşi se pot îmbolnăvi toţi puii de carne, totuşi mortalitatea nu depăşeşte 6%. Infecţia poate evolua acut, cronic sau chiar fără semne clinice.

Infecţia acută se manifestă prin stare de abatere, puii stau zgribuliţi şi nu se mai deplasează. La curcile de 12-16 săptămâni apare frecvent ruptura tendonului gastrocnemian, însoţită de hematom, aspect cunoscut sub denumirea de „picior vânăt” frecvent depistat în abatoare.

Infecţia cronică se caracterizează prin inflamaţia bilaterală a articulaţiei tibiotarsiene. Tendonul gastrocnemian devine dur şi fibros, puii se deplasează cu dificultate având tendinţa de a se aşeza, imediat după ce s-au ridicat.

Sindromul de malabsorbţie se caracterizează prin întârzierea în creştere şi tulburări de dezvoltare a oaselor. Simptomele apar încă din primele săptămâni de viaţă şi pot persista toată viaţa economică a păsării.

La puii până la vârsta de 3 săptămâni, semnele clinice constau în diaree, întârzierea în creştere (unii pui au greutatea pe jumătate), lotul este neuniform, dând impresia că puii din aceeaşi hală sunt de vârste diferite, tulburări locomotorii datorită osteoporozei şi un grad redus de acoperire cu pene, puii păstrându-şi puful. Se mai constată poziţii anormale ale aripilor, iar penele din aripi sunt orientate anormal („puii elicopter”).

La vârsta de 5 săptămâni, puii au penele secundare nedezvoltate, sunt lipsiţi de vioiciune, au apetitul capricios, putând prezenta diaree.
Procentul de îmbolnăvire este între 5-15%, dar poate să ajungă chiar la 40%. Mortalitatea se situează între 2-7%, fiind înregistrată de obicei în primele săptămâni de viaţă.

Leziunile apar chiar din prima săptămână de viaţă şi constau în necroza capului femural, fracturi la nivelul gâtului femural, proventriculul este voluminos, intestinul este balonat şi conţine alimente fermentate nedigerate, filamente de mucus de culoare portocalie. Coastele sunt deformate, ca în rahitism.

 

Diagnosticul

Diagnosticul de reoviroză aviară se suspicionează în baza datelor epidemiologice, a tabloului clinico-anatomic, confirmarea făcându-se pe baza examenului de laborator. Examenul de laborator urmăreşte punerea în evidenţă a reovirusurilor prin diverse tehnici de laborator.

 

Profilaxia şi combaterea

Dată fiind posibilitatea transmiterii atât verticale cât şi orizontale a bolii, precum şi rezistenţa mare a virusului la factorii fizico-chimici din mediu, măsurile de profilaxie generală nu sunt suficiente pentru prevenirea apariţiei bolii în efectiv.

În imunoprofilaxia bolii se folosesc atât vaccinuri vii, cât şi vaccinuri inactivate. Vaccinurile vii se folosesc pentru imunizarea puilor, putând fi administrate încă din prima zi de viaţă.

Vaccinurile inactivate se folosesc pentru imunizarea efectivului de reproducţie (la vârsta de 18-22 de săptămâni), în scopul transmiterii anticorpilor prin vitelus la pui, pentru prevenirea apariţiei atât a artritei-tenosinovitei cât şi a sindromului de malabsorbţie.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(46)/2007

Vizualizat: 1846 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!