Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Profilaxia bolilor de sezon la bovine

Publicat: 06 decembrie 2017 - 01:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Acum, la intrarea în perioada de stabulaţie, este util să vă reamintim câteva aspecte legate de bolile de sezon ale bovinelor la trecerea în sezonul de iernare, precum şi tratamentul acestora.

E bine de ştiut cu ce serie de probleme ne confruntăm în sezonul rece şi cum afectează ele direct starea de sănătate a animalelor. În această perioadă se pot manifesta diferite afecţiuni, după cum urmează:
Virozele respiratorii afectează cu precădere tineretul taurin cu imunitatea scăzută, mai ales acum în sezonul rece. Ca recomandări menţionăm produsul Bovipas şi tratamentele specifice afecţiunilor respiratorii, respectiv antibiotic plus antiinflamator.
• Pododermatitele apar cu precădere în perioada de stabulaţie. Recomandăm curăţirea ongloanelor şi a copitelor, asociat cu băile cu formol. Se va acorda o atenţie deosebită taurilor de reproducţie, întrucât pododermatita influenţează negativ dorinţa de montă a masculului prin absenţa acesteia.
Şchiopătura reprezintă o altă afecţiune podală ce apare în perioada de stabulaţie şi care afectează picioarele în zona chişiţei cu o inflamare şi sensibilizare a acesteia. Animalul prezintă, pe lângă şchiopătură, durere la atingere şi dificultate la ridicare şi la culcare. Tratamentul se aplică în funcţie de diagnostic, pus pe seama cauzei mecanice sau neuronale.

vaci iarna_b
Cetoza (Acetonemia) este o afecţiune metabolică. Efectele bolii asupra stării de sănătate a animalului determină implicit scăderea producţiei de lapte. Boala se instalează la începutul lactaţiei din cauza cantităţilor prea mari de furaje suculente în raţie şi a conţinutului redus de fibroase. Animalul prezintă un apetit capricios şi degajă un miros puternic de acid butyric (fructe fermentate).
Alcaloza ruminală înseamnă dezechilibrul raţiei furajere. Când hrana conţine prea multă cretă furajeră sau făină de oase, acestea se depun în rumen având ca rezultat mişcări intestinale puternice manifestate prin aşa-numita "febră a laptelui", îndeosebi la vacile cu producţie mare de lapte aflate după a treia lactaţie.
Acidoza (diareea spumoasă) apare ca urmare a dezechilibrului raţiei furajere, manifestat prin scădere în greutate şi starea generală proastă a animalului. Se recomandă vaccinarea cu Stop Plus de două-trei ori pe zi timp de 3 zile sau administrarea de bicarbonat de sodiu - 100 g/cap/zi - şi calciu furajer. Preventiv, vacile pot fi vaccinate cu 2-4 săptămâni înainte de fătare cu Lactovac cu protecţie şi asupra viţeilor.
Tricofiţia este o afecţiune dermatologică atopică ce afectează zone sensibile precum abdomen, bot, urechi. Se recomandă vaccinarea cu Trichoben imediat după fătare (4 ml - adult şi 2 ml - viţel, cu repetare la 7 - maxim 14 zile).
E foarte importantă efectuarea dehelmintizării (tratament împotriva viermilor intestinali, pulmonari, hepatici, renali, sangvini), de preferat cu 7 zile înainte de intrarea în stabulaţie, pentru a preveni infectarea adăpostului în urma eliminării acestora. Vacilor lactante li se administrează vaccinul Eprizero cu timp de aşteptare “0” pentru consumul laptelui.
La fel de importante sunt curăţirea mecanică amănunţită a adăpostului şi efectuarea de acţiuni de dezinfecţie, decontaminare şi deratizare.

Loredana MOCANU
Inginer zootehnic - CATLOR CONSULTING SRL Brăila
Tel. 0758674671
E-mail: loredanamocanu2011@yahoo.ro

Vizualizat: 2762 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!