Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Profilaxia bolilor de sezon la bovine

Publicat: 06 decembrie 2017 - 01:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Acum, la intrarea în perioada de stabulaţie, este util să vă reamintim câteva aspecte legate de bolile de sezon ale bovinelor la trecerea în sezonul de iernare, precum şi tratamentul acestora.

E bine de ştiut cu ce serie de probleme ne confruntăm în sezonul rece şi cum afectează ele direct starea de sănătate a animalelor. În această perioadă se pot manifesta diferite afecţiuni, după cum urmează:
Virozele respiratorii afectează cu precădere tineretul taurin cu imunitatea scăzută, mai ales acum în sezonul rece. Ca recomandări menţionăm produsul Bovipas şi tratamentele specifice afecţiunilor respiratorii, respectiv antibiotic plus antiinflamator.
• Pododermatitele apar cu precădere în perioada de stabulaţie. Recomandăm curăţirea ongloanelor şi a copitelor, asociat cu băile cu formol. Se va acorda o atenţie deosebită taurilor de reproducţie, întrucât pododermatita influenţează negativ dorinţa de montă a masculului prin absenţa acesteia.
Şchiopătura reprezintă o altă afecţiune podală ce apare în perioada de stabulaţie şi care afectează picioarele în zona chişiţei cu o inflamare şi sensibilizare a acesteia. Animalul prezintă, pe lângă şchiopătură, durere la atingere şi dificultate la ridicare şi la culcare. Tratamentul se aplică în funcţie de diagnostic, pus pe seama cauzei mecanice sau neuronale.

vaci iarna_b
Cetoza (Acetonemia) este o afecţiune metabolică. Efectele bolii asupra stării de sănătate a animalului determină implicit scăderea producţiei de lapte. Boala se instalează la începutul lactaţiei din cauza cantităţilor prea mari de furaje suculente în raţie şi a conţinutului redus de fibroase. Animalul prezintă un apetit capricios şi degajă un miros puternic de acid butyric (fructe fermentate).
Alcaloza ruminală înseamnă dezechilibrul raţiei furajere. Când hrana conţine prea multă cretă furajeră sau făină de oase, acestea se depun în rumen având ca rezultat mişcări intestinale puternice manifestate prin aşa-numita "febră a laptelui", îndeosebi la vacile cu producţie mare de lapte aflate după a treia lactaţie.
Acidoza (diareea spumoasă) apare ca urmare a dezechilibrului raţiei furajere, manifestat prin scădere în greutate şi starea generală proastă a animalului. Se recomandă vaccinarea cu Stop Plus de două-trei ori pe zi timp de 3 zile sau administrarea de bicarbonat de sodiu - 100 g/cap/zi - şi calciu furajer. Preventiv, vacile pot fi vaccinate cu 2-4 săptămâni înainte de fătare cu Lactovac cu protecţie şi asupra viţeilor.
Tricofiţia este o afecţiune dermatologică atopică ce afectează zone sensibile precum abdomen, bot, urechi. Se recomandă vaccinarea cu Trichoben imediat după fătare (4 ml - adult şi 2 ml - viţel, cu repetare la 7 - maxim 14 zile).
E foarte importantă efectuarea dehelmintizării (tratament împotriva viermilor intestinali, pulmonari, hepatici, renali, sangvini), de preferat cu 7 zile înainte de intrarea în stabulaţie, pentru a preveni infectarea adăpostului în urma eliminării acestora. Vacilor lactante li se administrează vaccinul Eprizero cu timp de aşteptare “0” pentru consumul laptelui.
La fel de importante sunt curăţirea mecanică amănunţită a adăpostului şi efectuarea de acţiuni de dezinfecţie, decontaminare şi deratizare.

Loredana MOCANU
Inginer zootehnic - CATLOR CONSULTING SRL Brăila
Tel. 0758674671
E-mail: loredanamocanu2011@yahoo.ro

Vizualizat: 5155 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?