Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Plan de Acţiune 2011-2015 în domeniul bunăstării

Publicat: 03 iunie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Continuăm să prezentăm strategia politică a Uniunii Europene în domeniul bunăstării animale, după ce în numărul trecut am detaliat Raportul prezentat în Parlamentul European, precum şi concluziile evaluării precedentului Plan de Acţiune în acest domeniu

Click pe poza pentru galerie!

Evaluând politica UE în domeniul bunăstării animale şi analizând propunerile pentru o nouă strategie pentru perioada 2011-2015, COPA-COGECA a formulat punctele sale de vedere, pe care le prezentăm, succint, în continuare.

COPA-COGECA salută recunoaşterea de către CE a necesităţii de a asigura competitivitatea fermierilor europeni, garantând în acelaşi timp faptul că legislaţia existentă în domeniul bunăstării animale este corect aplicată în toată Europa şi că alte ţări care concurează cu producătorii UE asigură standarde echivalente. Venitul fermierilor europeni se află la un nivel critic, fiind la mai puţin de 50 la sută decât câştigurile medii ale altor sectoare din Europa.

În prezent, numărul fermierilor este în scădere în toată Europa, costurile de producţie sunt în creştere, există o poziţie generală slabă în negocierea preţurilor cu companiile prelucrătoare şi cu retailerii şi există o competiţie incorectă din partea importurilor din ţările din afara UE, precum şi pe pieţele acestor ţări, în care bunăstarea animală nu este considerată o valoare adăugată produsului.

COPA-COGECA consideră că înainte de orice nouă iniţiativă legislativă trebuie să se aplice corespunzător legislaţia deja existentă. Dacă legislaţia nu este aplicată corect, atunci la nivelul UE vor apărea distorsiuni care vor fi în detrimentul acelor producători care doresc să investească sau au investit deja în sisteme de creştere mai prietenoase animalului.

Din acest punct de vedere, se consideră că armonizarea şi implementarea sunt cruciale în acest moment în UE. Înainte de a aplica pedepse, este foarte important să se înţeleagă de ce fermierii din unele State Membre nu pot să îndeplinească cerinţele actualei legislaţii: lipsa resurselor, lipsa comunicării, interpretare diferită la nivelul Statului Membru, complexitatea şi rigiditatea legislaţiei, lipsa voinţei politice etc.

Nu întotdeauna reglementările mai riguroase sau penalizările rezolvă o problemă. A oferi fermierilor care investesc în bunăstarea animală un acces mai mare la piaţa de desfacere reprezintă stimulentul cheie.

COPA-COGECA a fost întotdeauna în favoarea unor standarde comune şi o legislaţie comunitară bazată pe criterii obiective, practice şi dovedite ştiinţific. Va susţine elaborarea unei legi cadru generale pentru bunăstarea animală, care să evite apariţia de directive restrictive şi specifice unui anumit sector, dar care să includă co-reglemetări de tipul ghidurilor şi a codurilor de bune practici.

Este de foarte mare importanţă asigurarea flexibilităţii şi aplicabilităţii practice a principiilor generale de bunăstare animală. COPA-COGECA susţine utilizarea indicatorilor de bunăstare cu condiţia ca aceştia să fie elaboraţi în cooperare cu operatorii din domeniu şi să fie simpli, practici şi uşor de implementat, fără să implice costuri suplimentare la nivelul fermei. Acolo unde se impun costuri, acestea ar trebui suportate de cumpărători, retaileri şi consumatori.

COPA-COGECA consideră că sunt necesare stimulentele, pentru ca fermierii să fie recompensaţi corespunzător pentru acţiunile lor în asigurarea bunăstării animale şi sunt în măsură să-şi acopere costurile mai ridicate generate de cerinţele legislative pentru bunăstarea animală la nivelul fermei. Sunt necesare reguli mai flexibile de competiţie, pentru a permite existenţa unor înţelegeri între fermieri şi retaileri asupra preţului.

Atunci când se discută despre competiţia pe lanţul alimentului (de la fermă la furculiţă) este evident că fermierii sunt încă în incapacitatea de a-şi recupera investiţiile făcute pentru bunăstarea animalelor lor.

COPA-COGECA consideră că cea mai mare prioritate trebuie acordată activităţilor de informare a consumatorilor. Acest lucru le va permite să cumpere în cunoştinţă de cauză un anumit produs.

Apoi, alegerea unui produs alimentar să nu fie influenţată de presupuneri şi percepţii emoţionale. Modelul european de producţie trebuie prezentat publicului larg ca un concept integral şi nu prin accentuarea unei anumite părţi din el (cum ar fi bunăstarea animală).

În UE fermierii sunt deja angajaţi în informarea consumatorilor despre cum se cresc animalele şi cum sunt acestea tratate în fermele lor. Ei organizează ziua porţilor deschise, există ferme de studiu, dar acest lucru nu este suficient.

CE trebuie să joace un rol mai activ în informarea consumatorilor în legătură cu standardele ridicate pe care fermierii trebuie să le respecte zi de zi.

COPA-COGECA susţine iniţiativa UE de a introduce bunăstarea animală ca prioritate cheie în comerţul bilateral cu alte state sau în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

De asemenea, susţine crearea unei reţele europene de centre de referinţă pentru bunăstarea animală, dar care trebuie să implice toţi actorii interesaţi ai societăţii, inclusiv fermierii, consumatorii, ONG-urile, retailerii, companiile de producere a alimentelor, oamenii de ştiinţă, economiştii, medicii veterinari, autorităţile naţionale.

 

PE CINE REPREZINTĂ COPA-COGECA

COPA (Comitetul organizaţiilor agricole profesionale) a fost creat în 6 septembrie 1958 ca prima organizaţie reprezentativă a fermierilor la nivel european. După un an, la 24 septembrie 1959, cooperativele agricole ale Comunităţii Europene au creat organizaţia proprie care să le reprezinte la nivel european, şi anume COGECA (Confederaţia generală a cooperativelor agricole).

Secretariatul celor două organizaţii, care reprezintă interesele fermierilor europeni, s-a unit la 1 decembrie 1962. Din acel moment, cele două organizaţii funcţionează sinergic.

Ele rămân însă ca entităţi diferite, prima, COPA, reprezentând interesele fermierilor, iar cea de-a doua, COGECA, reprezentând interesele cooperativelor din domeniul agriculturii.

Vizualizat: 739 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?