Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pesta porcină

Publicat: 21 octombrie 2010 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

din nou în actualitate

Click pe poza pentru galerie!

Deşi despre pesta porcină s-a mai scris în paginile revistei, apariţia continuă de noi focare de boală arată că subiectul rămâne de actualitate, cu atât mai mult cu cât noile manifestări ale bolii, diferite de cele clasice, pot induce erori de diagnostic, cu consecinţe grave pentru crescătorul de porci.

Vaccinările sistematice din anii trecuţi şi pasajele repetate ale virusului pe animale cu imunitate parţială sau cu formă cronică de boală au dus la atenuarea patogenităţii unor tulpini virale şi apariţia în teren a unor forme de boală cu manifestări clinice şi anatomopatologice greu de recunoscut.

Astfel, spre deosebire de manifestările dramatice din formele supraacute şi acute de boală, terminate cu moartea animalului în câteva zile, în ultima vreme apar tot mai frecvent cazuri de boală în care singurele semnalmente clinice sunt: febra de peste 41°C care nu cedează la nici un tratament, starea de abatere şi refuzul hranei.

Uneori animalele mai pot prezenta scurgeri nazale, conjunctivită, diaree alternând cu constipaţie şi cianoza urechilor. Scroafele gestante avortează sau, dacă sunt în gestaţie avansată, fată prematur purcei morţi sau neviabili (mor toţi în primele zile de viaţă ). După 2-3 săptămâni, mai ales dacă au beneficiat şi de un tratament cu antibiotice şi vitamine, starea animalelor se mai ameliorează însă nu deplin, acestea continuând să slăbească.

În peste 50% din cazuri animalele mor după 2-3 luni, cele care supravieţuiesc rămânând purtătoare şi eliminatoare de virus prin toate secreţiile şi excreţiile lor.

Leziunile interne cele mai evidente (pot fi recunoscute şi de către nespecialişti) sunt infarctele splenice marginale (nişte denivelări mai închise la culoare dispuse pe marginea splinei) şi hemoragiile punctiforme din rinichi (aspect de ou de curcă) şi vezica urinară.

La unele animale trecute prin boală se constată leziuni hepatice (ficat mărit în volum, cu consistenţa modificată) însoţite de ascită (cavitatea abdominală este plină cu un lichid transparent şi uşor gălbui).

Stabilirea diagnosticului de pestă porcină doar pe baza datelor de mai sus este, evident, foarte dificilă, fiind necesar examenul de laborator, însă am considerat că crescătorul ar trebui să fie echipat cu un minim de cunoştinţe în domeniu pentru a putea adopta o conduită corectă în cazul în care suspicionează un caz de pestă porcină în gospodărie.

Din păcate, atitudinea de până acum a autorităţilor sanitar-veterinare de a condiţiona acordarea de despăgubiri în cazurile de pestă porcină sau chiar de a muşamaliza unele cazuri prin nedeclararea oficială a bolii (împiedicând astfel acordarea despăgubirilor), a descurajat crescătorii de porci de a mai reclama apariţia bolii, aceştia preferând să se „descurce” singuri. Consecinţa unei astfel de atitudini o reprezintă cazurile noi de pestă porcină care apar în permanenţă.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4(30)/2004

Vizualizat: 1679 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?