Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Participare excepţională a oierilor la Banat Agralim

Publicat: 17 iunie 2017 - 15:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În acest an, expoziţia Banat Agralim a cuprins sectorul de instalaţii, maşini şi utilaje, zona de creştere a animalelor şi sectorul de servicii şi produse agroalimentare. Prin numărul mare de vizitatori, prin discuţiile şi consultaţiile purtate între oieri şi specialişti, prin promovarea raselor de ovine autohtone şi a raselor performante din străinătate, sectorul ovine - caprine şi întreaga expoziţie BanatAgralim, coordonată de profesorul Stelian Acatincăi, şi-au atins scopul propus.

 

Dintre instituţiile de învăţământ superior agricol din România, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinara a Banatului (USAMVB) din Timişoara se evidenţiază şi prin organizarea anuală a expoziţiei BanatAgralim, dedicată studenţilor acestei universităţi, agricultorilor şi procesatorilor de produse agricole, specialiştilor din domeniu şi firmelor de profil din ţară şi din străinătate.
La fel ca şi în anii trecuţi, obiectivele de bază ale expoziţiei au fost: promovarea tehnologiilor eficiente din domeniul agroalimentar, asigurarea unei platforme pentru instruirea agricultorilor, studenţilor şi a altor persoane receptive la noutăţile în domeniu.

Participare excepţională a oierilor la Banat AgralimClick pe poza pentru galerie!
Deschiderea expoziţiei a fost oficiată, în prezenţa unui public numeros, de către Cosmin Alin Popescu, rectorul USAMVBT, în prezenţa ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale Petru Daea şi a multor reprezentanţi oficiali locali. În luările de cuvânt vorbitorii s-au referit la importanţa agriculturii în perioada actuală în zona de vest a României, la nevoia de a utiliza tehnologiile productive şi eficiente, la posibilităţile de valorificare a produselor agricole şi în mod excepţional la măsurile de stimulare şi de încurajare a producătorilor agricoli. Bine documentat, şi cu multă putere de convingere, a luat cuvântul şi Valeriu Tabără, vicepreşedintele ASAS, care a insistat pe aplicarea mai rapidă a rezultatelor cercetărilor cu efecte favorabile în producţie.
După tăierea panglicii, ce a marcat deschiderea oficială a expoziţiei, grupul de personalităţi şi un mare număr de vizitatori au pornit spre pavilionul cu animale în care au fost expuse bovine, cabaline, ovine, caprine, iepuri, porci, păsări, sturioni şi produse apicole.

Timişul - judeţ fruntaş la efectivul de ovine
La sectorul ovine-caprine, au expus crescătorii din cele două mari asociaţii de profil din judeţul Timiş (OvisBanatim şi Ovitim Mioriţa Coştei), dar şi din judeţele Arad (Păstorul Crişana) Caraş-Severin (SCDCOC Caransebeş şi Asociaţia crescătorilor de ovine şi caprine Caraş-Severin) şi Braşov (crescătorul de ovine Nicolae Ianuşec). La acest sector, obiectivul principal al organizatorilor şi crescătorilor a fost promovarea rasei Ţurcană, care ocupă circa 90 la sută din efectivul de ovine crescut în zona de vest a României, precum şi a hibrizilor pentru carne sau lapte obţinuţi prin încrucişarea Ţurcanei cu rase de ovine specializate.
Reamintim cititorilor revistei că, de ani buni, judeţul Timiş este pe primul loc la efectivele de ovine cu un total de 827 de mii capete. Dintre oile Ţurcane, s-au remarcat prin dezvoltare, armonie corporală, lâna albă, lungă şi mătăsoasă, oile Ţurcană albe (Băle) aduse la expoziţie de Mircea Barbu şi Mircea Ghiorghioi şi oile Ţurcane oacheşe expuse de Ioan Tăpălagă. Absent anul trecut, crescătorul Gheorghe Maruşca a venit cu exemplare tipice, bine dezvoltate şi frumoase, de Ţurcană brează, animale profilate pentru producţia de lapte, admirate de mulţi vizitatori. O bună impresie au făcut şi oile de Ţurcană bucălaie, profilate pe producţia de carne, aduse de Octavian Miclău şi Nicolae Ianuşec. Apreciate au fost şi oile Ţurcană Raţca pentru lâna şi pentru coarnele în formă de tirbuşon, expuse de Florin Vâşcu şi de neobositul crescător Ioan Pau din Doclin, Caraş-Severin.

Rase de ovine expuse în premieră la Banat Agralim
Oile Ţurcane, prin varietăţile şi ecotipurile expuse, au consolidat părerea că sunt mândria Munţilor Carpaţi şi, de ani buni, şi a oierilor din Transilvania şi din Banat. În perioada actuală, producţia de lapte de oaie a devenit prioritară şi interesul pentru rasele de ovine specializate a crescut considerabil. Pentru prima dată, la această expoziţie, am reuşit să prezentăm cele mai importante rase de ovine axate pe producţia de lapte. Astfel, toţi oierii vizitatori au admirat ovinele de rasă Lacaune expuse de Mihail Cioranu, de rasă Friză prezentate de Ştefan Pop şi, în premieră, un berbec de rasă Assaf, o rasă nouă considerată cea mai performantă, adusă de Radu Daniel Ştefan, un “pătimaş” crescător al oilor din rase performante.
Cu toate greutăţile întâmpinate la export, de un interes aparte s-au bucurat cele patru rase de ovine specializate pentru carne, apreciate de vizitatori ca fiind cele mai performante în România. Au făcut senzaţie berbecii din aceste rase şi mieii hibrizi, prin frumuseţe, armonie corporală, trunchi rotund şi bine îmbrăcat în musculatură, jigouri descinse etc. Cu entuziasm şi curiozitate se înghesuiau vizitatorii să admire şi să laude ovinele de rasă Germană cu capul negru, prezentate de Ion Cioranu, apoi ovinele de rasă Dorper aduse de Nicuşor Barbu şi din nou ovinele de rasă Suffolk expuse de Ovidiu Boroş, prezent la mai multe ediţii ale BanatAgralim. Mulţi vizitatori au rămas impresionaţi de dezvoltarea berbecilor de rasă Wurtenberg, cu o greutate de 150-160 kg, aduşi de Gheorghe Ardelean şi prezentaţi pentru prima dată în România la o expoziţie de profil.
Efectul raselor specializate pentru lapte şi carne prin hibridare cu rasa Ţurcană a putut fi observat şi pe hibrizii prezentaţi de ferma de ovine Buziaş, aparţinând Penitenciarului Timişoara.
Vizitatorii adulţi, dar mai cu seamă copiii, au fost atraşi de caprele autohtone din rasele Albă de Banat şi Carpatină, proprietate a Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare Caransebeş, condusă de director Maria Sauer. Apreciate au fost şi caprele de rasă Anglonubiană specializate pentru lapte, crescute de Mihaela Moldovan.
Ministrul Agriculturii a vizitat sectorul ovine-caprine la pas şi cu răbdare, a stat de vorbă cu toţi oierii expozanţi. Le-a ascultat şi notat doleanţele şi a promis să le rezolve în timp scurt, dacă sunt întemeiate.

Ioan PĂDEANU
Sorin VOIA
USAMVB Timişoara


CERCETAREA ŞI INOVAREA S-AU INTEGRAT ARMONIOS ÎN TEMATICA TÂRGULUI BĂNĂŢEAN
La această ediţie, expoziţia BanatAgralim a reunit, mai mult ca oricând, cercetători şi agenţi economici din sfera producţiei agroalimentare, servicii specializate pentru agricultură, asociaţii şi organizaţii de profil.
Cu câteva zile înainte, dar şi pe parcursul desfăşurării expoziţiei, au fost organizate în cadrul facultăţilor workshop-uri, consfătuiri şi consultanţă pe teme de actualitate, corelate cu preocupările didactice, de cercetare, de inovare şi de extensie universitară.
A fost prezentate teme actuale şi de viitor referitoare la creşterea animalelor, medicină veterinară, tehnologii de cultură a plantelor de câmp, horticole şi tehnologii de procesare a produselor agricole. La discuţii, consultări şi dezbateri au participat şi specialişti de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, de la institute de cercetări cu profil agricol şi din mediul privat.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/194 (ediţia 15-30 iunie 2017)

Vizualizat: 543 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?