Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Parazitozele suinelor

Publicat: 01 mai 2018 - 10:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ascardioza este o parazitoză foarte răspândită la suine, produsă de viermele rotund Ascaris Lumbricoides, cunoscută sub denumirea populară limbricii porcului, viermi care sunt foarte asemănători cu cei care afectează şi omul, dar care nu sunt antropozoonoze (boala nu se transmite de la animal la om).

Ascarizii sunt acei paraziţi ce se prezintă cu un corp cilindric cu dimensiuni între 14 şi 16 cm lungime masculul şi până la 23 cm parazitul femelă, cea care produce şi elimină ouă. Aceşti viermi cilindrici fac parte din încrengătura Nematodă, fiind foarte rezistenţi în mediul exterior, ouăle acestora fiind viabile, în condiţii de temperatură şi umiditate favorabile, până la 3-5 ani, în adăposturi. Această boală afectează în general animalele cu o imunitate scăzută, respectiv tineretul de 3-5 luni sau animale în vârstă cu condiţie fizică precară.

Parazitozele suinelor_b
Modalitatea de contaminare este prin înghiţirea, odată cu hrana şi cu apa, a ouălor de paraziţi eliminate pe sol în fecale de către animalele infestate. Acest ou ajunge în tubul digestiv, de unde face un traseu spre ficat, apoi spre inimă, pulmon iar în final ajunge tot în intestin, unde devine vierme adult - cel care elimină ouă în mediul extern.
Ciclul de viaţă al acestora de la stadiul de ou la cel de adult este de 50-60 de zile. Larva produce diferite leziuni la nivelul tuturor organelor parazitate, la deschiderea cadavrelor infestate observându-se un aspect al ficatului, respectiv al inimii sau al plămânului ca şi cum ar fi "stropite cu lapte" sau "cernute cu făină", asemănător animalelor infectate de gută.

Prevenţie şi tratament
Se recomandă dehelmintizarea tuturor animalelor, în special a celor adulte.
• Preparatele pe bază de Ivermectină (recomand Ivercen) se folosesc pentru nematode gastrointestinale (adult şi stadiul 4 larvar), cât şi împotriva nematodelor pulmonare, a acarienilor, râiei sau păduchilor: 0,3 mg ivermectină/kg greutate corporală, echivalent cu 1,5 ml produs/50 kg greutate corporală. Se administrează intramuscular la nivelul gâtului, cu doza calculată. Purceilor cu greutatea sub 16 kg nu li se dă mai mult de 0,1-0,2 ml produs/3-4 kg greutate corporală. Tratamentul se poate utiliza atât în perioada de gestaţie, cât şi în perioada de lactaţie a suinelor, cu timp de aşteptare pentru consum carne şi organe până la 30 de zile. Se poate face o repetare la 14 zile de la prima administrare, urmărindu-se prezenţa paraziţilor din fecale.

Parazitozele suinelor_b
• Romoxibendazol este un alt preparat antihelmintic cu spectru larg, substanţa activă fiind oxibendazol 150 mg/1000 mg. Se administrează pe cale orală şi se absoarbe rapid şi difuzează în toate ţesuturile şi organele, producând liza endoparaziţilor, indiferent de localizarea lor (digestiv, respirator sau alte ţesuturi).
Se administrează oral în furaj uscat în doză unică, un comprimat/10 kg greutate corp. Tratamentul se aplică întregului efectiv, de cel puţin 3-4 ori pe an, cu timp de aşteptare la consumul de carne de 28-30 de zile de la ultimul tratament.

Parazitozele suinelor_b
Orice tratament trebuie făcut concomitent tuturor animalelor crescute în acelaşi adăpost, ustensilele şi adăposturile se curăţă şi se deparazitează în mod obligatoriu cu Romparasect Forte sau Romparasect 5%. Recomand ca toate condiţiile de microclimat şi alimentaţie să fie corespunzătoare, atât calitativ, cât şi cantitativ, cu folosirea de PVM (premixuri proteino-vitamino-minerale), de vitamine injectabile (multivitamin, vitamina C, complex vitamina B, vitamina AD3E) sau de vitamine precum: Jecuplex, Anka-Selevit, Supravitaminol, Aminovit, administrate în apa de băut sau în furaj, deoarece aceşti ascarizii cauzează un deficit în toate aceste vitamine, săruri minerale, proteine şi alte elemente nutritive.

Loredana MOCANU
Administrator CATLOR CONSULTING SRL Brăila
Tel. 0758674671


AŢI OBSERVAT ACESTE SIMPTOME LA PURCEI?
"Limbricii" produc mari probleme în evoluţia şi creşterea suinelor, aceştia manifestându-se prin scădere în greutate, slăbire progresivă, apetit capricios, alteori un consum exagerat de furaj, animalul fiind uşor balonat, cu scaune diareice sau constipaţie, tuşeşte fără a avea afecţiuni respiratorii, sunt apatici, devin anemici şi rahitici.
Diagnosticul bolii se face pe baza examenului de laborator prin probe de fecale, în care se vizualizează ouăle, dar şi cu ochiul liber, prin eliminarea de "limbrici" ca forme adulte.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/208 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Vizualizat: 6260 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?