Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mamita vacilor se previne, nu se întreţine!

Publicat: 06 iunie 2011 - 15:00
5 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În ediţia din luna martie a revistei Ferma v-am propus un program de prevenire a mamitelor la vaci. Am insistat asupra afecţiunilor contagioase produse de două specii de bacterii periculoase: Streptococcus agalactiae şi Staphylococus aureus

Click pe poza pentru galerie!

Infecţia ugerului cu astfel de microbi se manifestă şi are consecinţe dramatice, precum şi o evoluţie periculoasă atât pentru vaca bolnavă, cât şi pentru efectivul de animale din fermă.

Prin urmare, măsurile de prevenire şi tratamentul pentru o astfel de mamită diferă mult de cele aplicate pentru afecţiuni produse de microbi banali, care se găsesc permanent în adăpostul animalelor. În acest articol, ne concentrăm asupra acestora din urmă.

 

Tratarea  mamitei ambientale

Infecţiile de acest tip sunt poduse de microbi care însoţesc vacile atât în adăpost, cât şi în afara lui, care se găsesc frecvent pe uger, pe sfârcuri, pe pielea animalelor şi a omului, pe ustensilele de muls şi pe recipientele de recoltare şi de manipulare a laptelui.

Dacă pătrund pe canalul sfârcului şi se instalează în „căpuşeala” mucoasă a acestuia, neprotejată de leucocite, keratine sau anticorpi, microbii se instalează cu uşurinţă, se înmulţesc şi produc infecţia: mai întâi o „aprindere” mai puţin evidentă a sfertului ugerului, urmată de o inflamaţie cu toate manifestările ei (roşeaţă, căldură, umflătură şi durere).

În acest stadiu, ugerul vacii devine foarte sensibil şi, în consecinţă, nu permite efectuarea manevrelor de muls.

De la asemenea vaci, laptele din sfertul de uger inflamat se mulge separat de cel din sferturile sănătoase şi se trece de urgenţă la tratarea inflamaţiei, introducând pe canalul sfârcului, în cisterna acestuia, dar şi în cea a sfertului mamelei, un unguent ce conţine o substanţă în stare să ucidă microbii invadatori.

Dacă inflamaţia sau mamita nu cedează la tratament, este obligatorie recoltarea unei probe de lapte de laborator pentru a constata ce fel de microbi au produs mamita şi, mai ales, ce preparat medicamentos este capabil să-i ucidă.

Odată identificat, medicamentul potrivit se cumpără de la farmacie şi se introduce periodic în cisternele inflamate ale ugerului, în conformitate cu instrucţiunile de folosire.

 

Reguli stricte de întreţinere şi de igienă

Manifestarea mamitelor ambientale poate fi prevenită, cu mult succes, dacă vei respecta cu stricteţe regulile de confort în întreţinerea vacilor, precum şi cele de igienă a mulsului. Animalul trebuie să se odihnească cât mai mult posibil într-o cuşetă confortabilă, fără dejecţii, de preferinţă cu aşternut din nisip de râu.

La începutul repausului mamar cisternele ugerului se tratează cu un unguent dezinfectant. Înainte de aplicarea paharelor de muls, sfârcurile se introduc în soluţia special preparată.

La fel se procedează şi după terminarea mulsului, după care vacile trebuie să fie dirijate spre ieslea plină de furaje proaspete, pentru a le forţa să mai stea în picioare încă cel puţin 30 de minute. În această perioadă, sfincterul de la capătul sfârcului se va închide ermetic.

Pe timpul mulsului se poartă mănuşi speciale, iar pentru ştergerea ugerului şi a sfârcurilor se folosesc prosoape de unică folosinţă. Pe parcursul zilei şi a nopţii adăpostul vacilor trebuie să fie curat, iar ustensilele de muls trebuie spălate, opărite şi dezinfectate permanent.

Vizualizat: 23324 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   
5.
Mamita sau e ceva din nastere
|
03. 18, 2016. Friday 22:13
Am o junica la prima fatare,un sfert de uger s-a inflamat dar si pe mamalon e ca un zgarci,ceva tare cat si deasupra lui si o doare.pe mamelon iese ceva branzit,putin si apoi ceva apos!ce as putea sa fac?
4.
VACA BOLNAVA
|
10. 29, 2015. Thursday 10:50
ieri a fost vaca la pasune si o mancat mere si azdimineata nu mai sta in picioare ce sa fac
3.
simplu
|
08. 05, 2014. Tuesday 18:58
mergi la un medic veterinar
2.
mamita
|
07. 29, 2014. Tuesday 09:15
am o vaca de 2 ani si 4 luni careia ii da sange pe un mamelon
1.
imflamarea sfarcurilor [tatelor]
|
01. 09, 2013. Wednesday 15:39
am o problema la o vaca, imediat dupa ce a fatat i sau inflamat cele 4 tate si are foarte mari dureri .ce se poate face in acest caz?
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?