Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mamita gangrenoasă

Publicat: 08 iunie 2010 - 10:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Răsfugul negru sau mamita gangrenoasă este o boală infectocontagioasă bacteriană, sporadică sau enzootică, întâlnită la oi şi la capre. Agentul etiologic este Staphylococcus aureus, o bacterie rezistentă în mediul exterior, care trăieşte ca epifită pe pielea animalelor.

Click pe poza pentru galerie!

La boală sunt receptive numai oile şi caprele aflate în perioada de lactaţie, fiind frecventă primăvara, mai ales la ovinele tinere şi din rase perfecţionate.

Bacteria se transmite cu uşurinţă de la un animal la altul, fiind purtată de mâinile mulgătorilor, de mieii care sug şi care pot produce traumatisme ale ugerului, dar şi prin aşternut.


Tabloul clinic şi morfopatologic

După o perioadă de incubaţie de 24-30 de ore, boala debutează brusc, cu febră, abatere şi jenă în locomoţie. Una sau ambele jumătăţi ale glandei mamare sunt calde, dureroase, cu pielea roşie-violacee. În scurt timp, starea generală a animalului se agravează, apare un edem în jurul mamelei care se extinde spre abdomen şi spre faţa internă a coapselor.

Mamela devine apoi insensibilă, rece, cu sfârcurile moi şi pielea de culoare cianotică, iar la mulgere nu se mai obţine decât un lichid de culoare roşiatică cu grunji.
În majoritatea cazurilor boala durează între una şi cinci zile, cauzând moartea animalului, precedată de comă.

La animalele care au supravieţuit bolii se produce eliminarea mamelei necrozate şi a ţesuturilor limitrofe, lăsând o plagă mare care se cicatrizează în una-două luni, dacă între timp animalele nu mor de septicemie, în urma infecţiilor secundare.

Examinând cadavrul se constată că glanda mamară prezintă gangrenă. Pe secţiune se scurge un lichid sanguinolent sau purulent, iar ţesutul mamar este de un cenuşiu murdar.

 

Diagnostic

Mamita gangrenoasă poate fi deosebită clinic de agalaxia contagioasă (răsfugul alb). Pentru mai multă siguranţă, se recurge la examenul bacteriologic. Se vor face frotiuri din secreţia mamară sau din ţesutul lezat. Prezenţa stafilococilor în frotiuri în număr mare (coci Gram pozitiv de 0,6-1 µm, dispuşi izolat sau sub formă de ciorchine) este caracteristică.


Profilaxia şi combaterea

Profilaxia bolii se realizează prin metode generale (igiena mulsului, evitarea brutalizării animalelor în timpul mulsului şi a păşunilor cu plante ţepoase) şi specifice.

Pentru profilaxia specifică se foloseşte vaccinul contra mamitei gangrenoase a oilor. Vaccinarea se practică în două reprize la interval de 21 de zile, în doză de 3 ml, subcutanat.

Animalele bolnave se tratează local şi general cu antibiotice. Local se administrează antibiotice, intramamar, după ce mamela a fost mulsă aproape complet. Pentru tratamentul general se folosesc sulfamide sau antibiotice cu spectru larg.

Dacă tratamentul este instituit din timp, în formelor incipiente, prognosticul este favorabil, dar dacă s-a produs gangrena mamelei este necesar să se intervină chirurgical pentru extirparea mamelei, urmând ca animalele să fie îngrăşate şi valorificate pentru carne.

Vizualizat: 6240 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Marcu Mariana
|
03. 25, 2019. Monday 11:59
După tratament cu mastarjit la capra la cat timp va fi bun laptele de băut. MULTUMESC
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?