Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ectima contagioasă a oilor şi caprelor

Publicat: 21 octombrie 2010 - 13:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ectima contagioasă este o boală infectocontagioasă de natură virală, întâlnită la oi şi capre, ce afectează aproape sistematic tineretul ovin şi caprin, producând pierderi mai ales prin nerealizarea sporului în greutate şi uneori şi prin mortalitate.

Click pe poza pentru galerie!

Agentul etiologic este un virus încadrat în familia Poxviridae, virus care are tropism pentru epitelii, şi care are rezistenţă mare la factorii fizico - chimici din mediu, mai ales dacă este înglobat în cruste menţinute în condiţii de uscăciune.

Sensibilitatea cea mai mare la virus o are tineretul ovin şi caprin, boala având caracter sezonier, fiind mai frecvent semnalată la sfârşitul verii (lunile iulie - august). În declanşarea bolii un rol important îl au furajele ţepoase, care produc leziuni ce vor constitui porţi de intrare pentru virus.

Sursele de infecţie sunt animalele bolnave care elimină virusul, din leziunile epiteliale, în mediul extern, pe care îl contaminează şi unde virusul poate persista de la un an la altul.
Contaminarea se realizează prin intermediul surselor secundare (furaje, apa, aşternut, padocuri, păşuni contaminate etc.).


Tabloul clinico-anatomic

Boala debutează cu stare de abatere şi febră, urmată la scurt timp de erupţia, pe tegumentul buzelor, a unor vezicule care se sparg rapid, lăsând în loc cruste maronii negricioase care se rup uşor şi care sângerează. Această formă mai este cunoscută sub denumirea de caş la gură.

Mai pot să apară erupţii pe tegumentul mamelonar şi la extremităţile membrelor, în ultimul caz animalele prezintă şchiopături. Dacă survin complicaţii bacteriene se pot produce mamite şi pododermatite, care pot să ducă la dezongulări.

Diagnosticul poate fi suspicionat uşor pe baza datelor epidemiologice şi clinico-anatomice.

Tratamentul se face simptomatic. La mieii cu erupţii peribucale se pot aplica local soluţii antiseptice cum ar fi soluţia de albastrul de metil 1%, sau se folosesc unguente cu antibiotice pentru a preveni complicaţiile bacteriene, date de flora epifită. Aceleaşi substanţe pot fi folosite şi pentru erupţiile mamare şi podale. Pentru grăbirea vindecării se vor administra injectabil vitamine, mai ales vitamina A şi E, care au rol în protecţia epiteliilor.

Există şi un vaccin (viu liofilizat) care poate fi folosit pentru prevenirea apariţiei bolii, la mieii şi iezii sănătoşi. Vaccinul se recomandă a fi utilizat doar în zonele în care boala a mai evoluat în anii anteriori.


Articol publicat în revista Ferma nr. 4(30)/2004

 

 

Vizualizat: 4650 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
buna ziua
|
09. 01, 2015. Tuesday 14:46
Am şi eu două capre care prezintă schiopaturi şi se deplasează în genunchi cu picioarele din faţă. Ce as putea să fac ? Mulţumesc.
1.
CARE ESTE VACCINUL?
|
08. 04, 2014. Monday 12:55
CARE ESTE ACEL VACCIN VIU LIOFILIZAT PENTRU VINDECAREA CAPRELOR?
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?