Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Coriza infecţioasă aviară

Publicat: 13 august 2010 - 12:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Coriza infecţioasă aviară este o boală infectocontagioasă a găinilor, produsă de o bacterie. Boala se manifestă anatomoclinic prin simptome respiratorii datorate inflamaţiei mucoaselor capului.

Click pe poza pentru galerie!

Importanţa economică a bolii se datorează pierderilor prin mortalitate, scăderii producţiei de ouă, cu 10-40% şi cheltuielilor cu profilaxia şi combaterea.

Agentul etiologic este bacteria Haemophilus paragallinarum, germen care trăieşte ca epifit al mucoasei căilor respiratorii anterioare, la păsări sănătoase sau la cele trecute prin boală. Bacteria are rezistenţă mică În afara organismului păsărilor infectate, este sensibilă la antibiotice, este distrusă de antisepticele şi dezinfectantele obişnuite.


Epidemiologie

Sunt sensibile găinile peste vârsta de o lună, celelalte specii de păsări nu fac boala. Sursele de infecţie sunt reprezentate de găinile bolnave şi cele trecute prin boală, care elimină germenul prin secreţii şi excreţii respiratorii. Boala se transmite de la un individ la altul, de obicei, prin intermediul aerosolilor contaminanţi, este posibilă şi infecţia prin apa de băut. De la o ferma la alta boala se transmite prin păsările nou achiziţionate şi păsările sălbatice. În declanşarea bolii un rol important Îl au factorii favorizanţi, reprezentaţi de condiţii de zooigienă deficitară şi microclimat necorespunzător.

 

Tabloul clinico-anatomic

Boala debutează cu stare de abatere, catar seros sau mucupurulent, reducerea consumului de furaj, scăderea procentului de ouat. Boala se extinde Într-o săptămână la aproape tot efectivul. Datorită inflamţiei mucoaselor capului apare jetaj seros sau seromucos Însoţit de catar oculo-nazal. Datorită acestuia pasărea scutură frecvent capul pentru degajarea căilor respiratorii anterioare, făcând un zgomot caracteristic, respiraţia fiind de tip bucal. În sinusurile infraorbitare se acumulează secreţii care deformează capul dând aspect de cap de bufniţă, poate să apară şi edemul capului.

Dacă sunt deficienţe majore de microclimat pot survenii complicaţii care agravează evoluţia bolii.
Trecerea prin boală se soldează cu instalarea unei imunităţi de lungă durată.

 

Diagnosticul poate fi suspicionat În baza datelor epidemiologice şi anatomoclinice. Pentru confirmare se impune examenul de laborator. De la cadavrele proaspete În laborator se Încearcă izolarea bacteriei pe medii de cultură speciale. De la păsările vii, trecute prin boală, se recoltează sânge pentru evidenţierea anticorpilor postinfecţioşi prin reacţia de seroaglutinare.

 

Profilaxia şi combaterea

Profilaxia se realizează prin măsuri generale care vizează: neintroducerea bolii În fermă, achiziţionarea de păsări să se facă din ferme indemne respectând principiul „totul plin, totul gol”, se vor lua măsuri pentru ca păsările sălbatice să nu aibă acces În halele de găini.
Există şi vaccinuri, atât vii cât şi inactivate, care pot fi folosite În profilaxia acestei boli.

Dacă boala a apărut se vor corecta condiţiile de hală şi se va face tratament curativo-profilactic la Întregul lot, cu antibiotice În apa de băut sau În furaje. Terapia antimicobiană va fi instituită pe durata a 5-7 zile.


Articol publicat în revista Ferma nr. 1(45)/2007

Vizualizat: 7015 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
12. 23, 2014. Tuesday 10:06
Foarte slab articolul, probabil scris de un teoretician sau preluat cu copy-paste de undeva....pierdere de vreme sa citesti acest articol
1.
nedumerire
|
09. 27, 2010. Monday 10:37
Prea la modul general se vorbeste de tratamentul curativ.Care anume antibiotice se folosesc,doze.Nu se spune daca din efectivele trecute prin boala se pot folosi oua pt incubat.Care este schema de vaccinare?
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?