Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Claponarea

Publicat: 24 noiembrie 2010 - 14:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Materialul biologic

Click pe poza pentru galerie!

Francezii, cei mai renumiţi crescători de claponi din lume, recomandă următoare rase: Bresse (cea mai bună), La Fleche, Faverolles, precum şi hibrizii comerciali tip Label rouge. Spaniolii recomandă rasa Penedesencas nera, iar americanii recomandă rasele grele asiatice: Cochinchina, Brahma, Jersey, precum şi hibrizii comerciali de carne: Cobb, Hubard, Ross.

După părerea noastră, cei mai buni claponi sunt cei din rasele de tip mediteranian, Bresse şi Penedesencas. Aceste rase, având fibra musculară mai fină şi o tendinţă de a depune grăsimea fin perselată.

Vârsta claponării este în jur de 5-8 săptămâni, în funcţie de precocitatea sexuală a rasei respective. Tineretul mascul ce trebuie claponat trebuie să aibă protocoalele de vaccinare făcute la zi. Pregătirea preoperatorie constă în oprirea de la apă şi de la mâncare 24 ore, tubul digestiv gol uşurând intervenţia chirurgicală.

 

Ustensile necesare

Pentu efectuarea castrării se va alege o masă cu înălţimea tăbliei de cca 1,2 m, pentru a avea o poziţie cât mai puţin aplecată în timpul claponării. Este necesară o lampă care să lumineze foarte bine câmpul operator, iar pentu contenţionare (imobilizare) recomandăm două sfori cu belciug la un capăt, iar la celălalt capăt cu greutăţi corespunzătoare mărimii păsării.

Pentru operarea propriu-zisă avem nevoie de: un bisturiu (scalpel) eventual cu lama detaşabilă, un depărtător de coaste (ecartor, spreader) autoblocant, un ac tip croşetă (pentru tăirerea sacilor aerieni), un forceps (cu o degajare pentru a nu strivi testicolul) sau o chiuretă cu degajare, se mai poate folosi o pensetă sau un ecrazor.

 

Operaţia propiu-zisă presupune prezenţa unor ajutoare care prind cocoşii, îi imobilizează şi jumulesc penele în zona flancului unde se află cîmpul operator. Pentru a uşura jumulirea, recomandăm umezirea zonei flancului cu spirt medicinal. După ce am curăţat câmpul operator dezinfectăm zona, tragem de piele puţin înapoi (ca să revină la loc după ce am terminat operaţia) şi tăiem pielea şi ţesutul dintre ultima şi penultima coastă la lungimea de cca 3 cm.

În spaţiul dintre coaste introducem depărtătorul, distanţînd  cu grijă coastele, iar după aceea cu acul croşetă tăiem sacii aerieni cu scopul de a ajunge la testicol. Testicolele se află înaintea rinichilor de o parte şi de alta a coloanei vertebrale. Pentru a le extrage se poate face o singură tăietură (monolateral) sau două tăeturi (bilateral) adică pe ambele părţi. Noi recomandăm pentru începători operaţia bilateral.

Extragerea testicolelor se face cu grijă, după ce în prealabil l-am prins cu forcepsul, chiureta sau ecrazorul, trebuie răsucit cu 180 grade şi extras cu grijă pentru a nu-l rupe (orice bucată de testicol rămasă în cavitatea abdominală se regenerează).

În cazul în care facem extragerea monolateral, se va extrage primul testicolul de jos, iar după aceea testicolul prezentat deasupra. După ce am extras testicolul respectiv scoatem depărtătorul costal cu atenţie; operaţia de claponare nu necesită suturarea plăgii.

Postoperator nu apar în mod normal complicaţii, dacă am lucrat aseptic (curat). Singura problemă care apare postoperator este edemul subcutanat, care constă în pungi de aer sub piele. Aceste pungi se înţeapă cu un ac gros şi se presează pielea cu scopul de a evacua aerul de sub piele.

Un operator bun poate castra între 20-50 cocoşi pe oră. În circa o săptămînă operaţia se vindecă iar claponul recuperează stresul operator. Se vor administra post operator în prima săptămînă un premix vitamino-mineral şi antibiotice cu spectru larg.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4(36)/2005

Vizualizat: 9185 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
mersi mult
|
02. 11, 2016. Thursday 09:18
E explicat bine dar un filmulet video ar fi mai bine .
1.
(pentru tăirerea sacilor aerieni)?
|
02. 17, 2011. Thursday 02:18
"(pentru tăirerea sacilor aerieni)" se taie sacii aerieni?? sigur ati tradus bine?
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?