Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Anemia infecţioasă ecvină

Publicat: 27 septembrie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anemia infecţioasă ecvină (AIE) este o boală infectocontagioasă, virală, ce afectează ecvinele având o lungă durată evolutivă, uneori cu faze acute, dar cel mai adesea rămâne inaparentă pe toată durata vieţii animalului. Boala se sfârşeşte prin moarte, iar la examenul necropsic se constată starea anemică, numeroase hemoragii şi afectarea organelor interne (splină, ficat, rinichi etc).

Click pe poza pentru galerie!

Diagnosticul de anemie infecţioasă este destul de dificil, mai ales atunci când se stabileşte pentru prima dată într-un efectiv sau localitate. Se iau în considerare datele epidemiologice, aspectul clinic şi necropsic prin coroborarea cu examenul de laborator. Confirmarea oficială a bolii se face prin examen serologic.

 

Examenul epidemiologic

Cei mai receptivi la infecţia naturală sunt caii, indiferent de rasă sau de vârstă şi în mai mică măsură celelalte solipede (măgarul, bardoul şi catârul).

Sursa de infecţie primară şi totodată rezervorul de virus îl reprezintă caii cu forme asimptomatice (latente), care elimină virusul prin toate secreţiile şi excreţiile organismului (mai ales în timpul perioadelor febrile). Apa, furajele, aşternutul, harnaşamentele şi ustensilele contaminate constituie sursa secundară de infecţie.

Transmiterea infecţiei se face prin intermediul insectelor hematofage sau şi prin intermediul operaţiunile sanitar-veterinare (vaccinări, serumizări) dacă acul seringii nu se schimbă la fiecare animal. Transmiterea pe alte căi (digestivă, transplacentară, prin material seminal) este, de asemenea, posibilă.
Anemia infecţioasă are o evoluţie sporadică sau enzootică, caracter staţionar şi slabă tendinţă de difuzare în afara focarului. Frecvenţa bolii este mai crescută vara şi toamna.

Tabloul clinic al bolii

Perioada de incubaţie variază de la câteva zile la câteva luni.

• Forma supraacută o fac mai ales animalele tinere din focarele noi de boală. Se manifestă prin febră (40-41oC), stare generală gravă, decubit, uneori diaree hemoragică. Durata bolii este de 2-3 zile.

• Forma acută apare de obicei în focarele noi de boală. Debutează prin febră (39-40oC) care se menţine în platou până la moarte sau la trecerea în forma cronică (10-30 zile). Uneori febra înregistrează perioade scurte de remisiune (1-4 zile).

După aproximativ o săptămână de la apariţia febrei se observă agravarea stării generale, urmată de tulburări cardiovasculare manifestate prin: puls accelerat (60-90/min.), slab, aritmic, şoc cardiac, tahicardie de efort şi edeme (în regiunea substernală, abdominală, membre posterioare etc.).

Se mai observă tulburări respiratorii, digestive şi ale aparatului urinar. Iepele gestante avortează adesea, iar mortalitatea ajunge la 80%.

• Forma subacută este cea mai frecventă formă evolutivă. Febra este de tip recurent cu accese febrile de 2-7 zile şi intervale de 3-15 zile, rar 20-30 zile. Simptomatologia este ca şi la forma acută, dar mai ştearsă. ~ntre accesele febrile, starea generală se ameliorează. Durata bolii este de 1-3 luni.

• Forma cronică se întâlneşte în focarele vechi de boală. Febra este de tip intermitent, cu accese febrile (39-40oC), de câteva ore până la 4-5 zile, despărţite de intervale de remisiune de câteva luni.

Manifestările clinice sunt şterse. Se observă: dispnee, tahicardie, astenie, slăbire progresivă până la caşexie. Durata bolii este de la câteva luni la câţiva ani.

• Forma latentă se caracterizează doar prin pusee termice de foarte scurtă durată (câteva ore), care de obicei trec neobservate, fără alte semne clinice.

Stabilirea diagnosticului

Diagnosticul de anemie infecţioasă poate fi suspicionat în baza datelor clinice, dar pentru precizarea lui sunt necesare mai multe examene speciale, dintre care cel mai important este examenul serologic.

• Termometria tuturor animalelor suspecte se face zilnic şi uneori chiar de mai multe ori pe zi.

Temperaturile înregistrate se înscriu într-un grafic. Curba termică obţinută poate să indice o stare febrilă.

• Examenul sângelui urmăreşte stabilirea modificărilor cantitative şi calitative ale parametrilor sanguini.

Aceste modificări nu sunt caracteristice numai pentru anemia infecţioasă a calului, ci şi pentru alte afecţiuni caracterizate prin stare anemică.

• Examenul serologic este în prezent cel mai important test de diagnostic al anemiei infecţioase. Se execută în toate laboratoarele veterinare judeţene de stat. Se practică reacţia de seroprecipitare în gel de agar (testul Coggins). Pentru acest test se recoltează sânge în vederea exprimării serului, din ser urmând a fi evidenţiaţi anticorpii precipitanţi. Examenul Coggins este socotit cel mai specific şi sensibil test de diagnostic al anemiei infecţioase ecvine, prin care se pot depista peste 90% din animalele infectate. Rezultatul negativ nu exclude diagnosticul de anemie infecţioasă, deoarece se ştie că titrul anticorpilor precipitanţi fluctuează în timp, ceea ce impune repetarea examenului serologic la caii suspectaţi pe baza examenelor paraclinice.

PROFILAXIA ŞI COMBATEREA

Profilaxia bolii se realizează prin achiziţionarea de cai numai din efective indemne de boală, cu respectarea carantinei profilactice de 30 de zile, timp în care sunt observaţi clinic şi, în caz de suspiciune, retestaţi serologic. Operaţiunile sanitar-veterinare se vor executa numai cu instrumentar steril.

Anemia infecţioasă este o boală declarabilă şi carantinabilă de gradul III.

Caii găsiţi infectaţi sunt evaluaţi şi sacrificaţi, iar cadavrele vor fi distruse în conformitate cu normele sanitare veterinare. Se interzice comercializarea ecvinelor anemopozitive, singura lor destinaţie fiind tăierea în abatoare (aprobate şi nominalizate sanitar veterinar) şi cu documente de adeverire a proprietăţii şi sănătăţii animalelor, emise de primării şi medicii veterinari împuterniciţi pentru localitatea respectivă.

Se interzice mişcarea ecvinelor pozitive, indiferent de scop, din localitatea contaminată în localităţi indemne, precum şi din judeţe contaminate în cele indemne (în afara abatorizării).

Este restricţionată scoaterea de armăsari din staţiunile temporare de montă şi din depozitul de armăsari pentru a efectua monta în localităţile cu animale infectate.

Se interzice orice contact între animalele suspecte de boală sau de contaminare şi cele sănătoase.
Se fac dezinfecţii riguroase ale adăposturilor şi ale gunoiului de grajd şi dezinsecţii. Măsurile care vizează evitarea insectelor transmiţătoare şi dezinsecţiile au o importanţă deosebită în prevenirea şi combaterea bolii. Se montează plase de sârmă la ferestrele şi uşile adăposturilor.

Carantina se ridică după 6 luni de la ultimul caz de moarte sau sacrificare şi după ce s-a făcut dezinfecţia finală.

Aceste măsuri se aplică consecvent, cu multă conştiinciozitate, pe o perioadă de mai mulţi ani, altfel efortul bugetar început în acest an pentru indemnizarea ţării privind anemia infecţioasă ecvină nu va avea efectul scontat dacă nu se va continua şi în anii următori.

Vizualizat: 2542 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?