Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Adenomatoza pulmonară, boala fără tratament!

Publicat: 24 iulie 2022 - 20:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prima semnalare a bolii a fost în 1825, în Africa de Sud, de unde şi denumirea de Jaagsiekte (boala “deplasării”), ca urmare a apariţiei semnelor clinice preponderent la deplasarea animalelor pe distanţe mai mari.

Ulterior, boala a fost semnalată în diferite ţări din Europa, inclusiv România, iar apoi şi pe celelalte continente.În urma unei întruniri care a avut loc la Missilac, în Franţa, s-a decis ca boala să poarte denumirea de adenocarcinom pulmonar ovin (OPA).

 

PNEUMONIA, CONFUNDATĂ DES CU ALTE BOLI


Pneumonia este adesea supradiagnosticată la ovinele adulte, pentru că animalul se prezinta cu o rată a frecvenţei respiratorii crescută şi tulburări de respiraţie, în ciuda faptului că numeroase infecţii care afectează alte sisteme şi organe pot evolua cu astfel de semne, inclusiv mamita, metrita, enterotoxiemiile anaerobe, afecţiuni dureroase, şchiopături severe, respectiv fascioloza acută. Şi multe cazuri de hipocalcemie la oile gestante sunt confundate cu pneumonia.

adematoza pulmonara 1_b 

CUM AJUNGE BOALA ÎN EFECTIV?


Există trei cauze majore ale bolilor respiratorii la ovinele adulte:

1. boli respiratorii cauzate de Mannheimia haemolytica

2. adenomatoza pulmonară a ovinelor (APO)

3. pneumonia supurativă/abcesele pulmonare

Introducerea şi răspândirea bolii într-un efectiv poate avea consecinţe economice dramatice, din cauza mortalităţii ridicate şi a sacrificărilor de necesitate. Creşterea numărului de animale achiziţionate pentru reproducţie creşte şi riscurile de a introduce mai multe boli în cadrul turmei.

Pierderile în rândul berbecilor este foarte ridicat din cauza pneumoniei supurative/abceselor pulmonare, mai ales după perioada de împerechere, când animalele sunt foarte stresate. Şi vremea rece, dar şi hrana insuficientă pot fi factori favorizanţi.

Transmiterea bolii este facilitată de spaţiile închise din timpul hrănirii şi a prezentat o problemă semnificativă în unele efective de ovine, în cazul adăpostirii pentru perioade lungi.

adematoza pulmonara 2_bIMPACTUL ECONOMIC E MAJOR!

 

Citeşte articolul integral în Revista FERMA, ediţia 1-31 iulie 2022!

 

un articol de

ADRIAN STANCU

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 931 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?