Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Viziunea Kverneland pentru o agricultură modernă

Publicat: 27 septembrie 2017 - 14:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ca mai toţi actorii importanţi din industrie, Grupul Kverneland a dedicat presei internaţionale un eveniment de prezentare a noutăţilor cu care şi-a propus să facă senzaţie în toamnă la Agritechina. Întâlnirea a avut loc în Olanda, la Nijmegen, pe 23 şi 24 august, cu aproape trei luni înainte de marea expoziţie de la Hanovra.

Ca de obicei, a fost programată o conferinţă de presă, la care au asistat 150 de jurnalişti, urmată de o serie de demonstraţii în câmp.

Productivitate ridicată şi eficienţă maximă
Vorbind în exclusivitate pentru cititorii revistei Ferma, Arild Gjerde, director de vânzări şi marketing în cadrul grupului Kverneland, a declarat că se aşteaptă pe viitor la o creştere a investiţiilor româneşti în echipamente şi tehnologii moderne. La rândul ei, Iulia Tudor, manager de comunicare la AgroConcept, importator şi distribuitor al brandului Kverneland pe piaţa românească, consideră că e o chestiune de timp până când vom ajunge la un nivel comparativ cu vestul Europei, din toate punctele de vedere. „Există încă fermieri care manifestă un anumit blocaj în a asimila noua tehnologie. Poate şi din cauza lipsei de informaţie sau de timp. Nu este însă cazul exploataţiilor de mari dimensiuni, care au făcut paşi importanţi în direcţia aceasta. Iar tranziţia de la agricultura tradiţională spre o agricultură bazată pe tehnologie ultra-sofisticată, ce presupune monitorizarea datelor, cu stocare de informaţii în cloud, cu gestionarea flotei printr-un calculator aflat într-un birou din fermă va duce la optimizarea costurilor şi la creşterea productivităţii”, apreciază reprezentanta AgroConcept.

Semănat rapid şi precis
În Olanda, Kverneland a prezentat o serie de tehnologii inovatoare, care promit să devină un standard de calitate în industrie. Deşi nu a fost vorba neapărat de lansarea unor echipamente complet noi, am putut vedea actualizări semnificative, nu doar câte un şurub mutat dintr-o parte în alta pentru a lăsa o impresie vizuală bună.
Semănătoarea pneumatică de precizie Optima TFprofi a fost una dintre vedetele „galei”. Echipată cu o unitate de semănat (Optima SX) complet diferită faţă de modelele anterioare, aceasta asigură performanţă şi eficienţă maxime la viteze de 18 km/h. Seminţele sunt „împuşcate” de un flux de aer cu o viteză de până la 70 km/h, după care sunt călcate delicat de o roată moale care le plasează în brazdă. Prin intermediul sistemelor GPS şi GEOcontrol, fiecare unitate de semănat acţionată electric este oprită sau pornită automat exact în locul potrivit, asigurându-se că nu apar suprapuneri, iar sistemul GEOseed permite distribuirea perfectă a seminţelor conform unui model paralel sau de romb, astfel încât fiecare plantă va beneficia de acelaşi acces la substanţele nutritive din sol, la apă şi soare, pentru o germinare uniformă şi o cultură puternic populată. Pe lângă asta, Kverneland a prezentat şi noul rezervor frontal iXtra LiFe pentru îngrăşăminte lichide, controlat printr-un terminal ISOBUS care comunică direct cu semănătoarea. Această combinaţie asigură profitabilitate maximă, deoarece seminţele sunt plasate la loc precis şi beneficiază în acelaşi timp de cantitatea corectă de fertilizanţi.

Sprayerul iXdrive are braţe inteligente care se pliază la contactul cu obstacoleClick pe poza pentru galerie!

O rampă de erbicidat inteligentă
Totodată, Kverneland a introdus noi caracteristici pe gama de maşini de erbicidat autopropulsate iXdrive, punând şi mai mult accent pe confortul operatorului şi pe optimizarea costurilor. În primul rând, noul sistem de transmisie EcoDrive sporeşte performanţele de conducere, dar reduce în acelaşi timp consumul de carburant. Am primit asigurări că se ajunge la o economie de combustibil de până la 15%, ceea ce înseamnă automat şi un impact mai redus asupra mediului. Secţiunile rampei sunt controlate independent printr-un sistem de senzori care oferă braţelor o copiere perfectă a solului, chiar şi în condiţii de teren denivelat. Sistemul reacţionează în mod proactiv la mişcarea braţelor şi controlează atât corecţiile centrale şi independente ale pantei, cât şi funcţiile de ridicare a rampei. În plus, a fost introdusă o protecţie pe braţul de pulverizare, împotriva coliziunilor. La întâlnirea unui obstacol (un copac sau un stâlp de electricitate), braţul culisează, minimizând astfel consecinţele impactului şi evitându-se deteriorarea completă a rampei de erbicidat. O tehnologie unică brevetată de Kverneland şi implementată pe modelele cu lăţimi de lucru între 32 şi 40 de metri.

Soluţii pentru prelucrarea solului
La acelaşi eveniment, a fost prezentat şi un nou cultivator pentru mirişte, botezat Turbo 5000F, dotat cu patru rânduri de gheare, cu bare de nivelare şi cu un tăvălug. După succesul înregistrat cu modelul tractat, acum Kverneland şi-a completat gama cu o versiune purtată, disponibilă în cinci lungimi de lucru diferite, de la 3 la 6 metri. Acesta poate fi utilizat în toate anotimpurile, pentru operaţiuni care necesită o penetrare a solului între 3 şi 20 cm. Conceput ca un implement versatil, este ideal pentru cultivarea miriştii diferitelor tipuri de culturi, la prima sau la a doua trecere, pentru pregătirea patului germinativ sau pentru încorporarea gunoiului de grajd sau a dejecţiilor. Este un utilaj compact, potrivit tractoarelor cu capacitate redusă de ridicare.
Pe de altă parte, începând cu al doilea trimestru al anului viitor, va fi disponibil un nou model de plug reversibil purtat, Kv 2500 i-Plough, la care toate setările se fac direct din cabina tractorului. Configuraţia acestuia permite efectuarea lucrărilor de arat în orice condiţii de teren şi cât mai aproape de marginea parcelelor sau în preajma oricărui obstacol. Roata montată pe cadru poate fi ajustată de operator prin intermediul terminalului ISOBUS, iar adâncimea de lucru, opţional, poate fi controlată din cabină. De asemenea, Kverneland oferă pentru acest plug o soluţie unică, şi anume: conversia de la poziţia de lucru la cea de transport şi invers este complet automatizată şi se face direct din cabina tractorului.

Pentru cei care vor avea curiozitatea şi ocazia să ajungă anul acesta la Agritechnica, reprezentanţii Kverneland îi aşteaptă la standul D39 din hala 5, pentru a vedea în premieră utilajele prezentate în Olanda şi multe alte noutăţi.

 


EVOLUŢIE DRAMATICĂ A PIEŢEI DE MAŞINI AGRICOLE
Cum "agricultura inteligentă" este tema ediţiei 2017 la Agritechnica, Dai Watanabe, preşedinte şi CEO al companiei, a adus în discuţie rolul de lider pe care Kverneland şi-l asumă în domeniul utilajelor şi echipamentelor cu "IQ ridicat". „Piaţa maşinilor agricole se află într-o evoluţie dramatică. Iar noi trebuie să integrăm în mod eficient noile tehnologii, ţinând cont de efectul schimbărilor climatice şi de impactul asupra mediului”, spunea acesta. După ce a asistat în 2016 la o scădere de zece procente a vânzărilor pe care Kverlenand le-a realizat la nivel global (427 milioane de euro), anul acesta este luată în calcul o creştere a cifrei de afaceri, care până la jumătatea lunii august era de 18%. Alături de Vicon, Kverneland îşi propune să rămână astfel specialistul în implemente din cadrul companiei mamă Kubota.
Potrivit unor estimări de piaţă, în viitorii zece ani se aşteaptă o creştere cu 16 la sută a veniturilor din ferme datorită exclusiv infuziei de tehnologie. Desigur, este luat în calcul sporul de productivitate asigurat de soluţiile oferite de aşa-numitul concept de "Smart Farming", care presupune folosirea eficientă a resurselor şi un mai bun control asupra costurilor. Iar Kverneland este unul dintre producătorii care se identifică cu agricultura de precizie, prin intermediul diviziei iM Farming.

 Arild Gjerde are aÅŸteptări mari de la piaÅ£a românească

Arild Gjerde: „Vedem România ca pe o piaţă agricolă importantă, aflată în plin proces de dezvoltare. Există, desigur, în continuare o nevoie accentuată de mecanizare, pentru a profita de avantajul noilor tehnologii, dar putem întâlni deja ferme moderne, în special cele de dimensiuni mari. Aşteptăm ca şi restul pieţei să se mişte în această direcţie, a agriculturii de precizie. Avem deja experienţa statelor baltice şi a altor ţări care au aderat la Uniunea Europeană înaintea României, cum ar fi Polonia, Cehia sau Ungaria, care au avut numai de câştigat de pe urma investiţiilor în noi tehnologii”.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 16 (199) (15-30 septembrie)

Vizualizat: 852 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?