Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Viziunea CEMA asupra PAC - suport pentru accesul la tehnologii inteligente

Publicat: 13 mai 2018 - 02:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu sediul la Bruxelles, CEMA este un organism ce reprezintă interesele producătorilor europeni de maşini şi echipamente agricole, fiind o voce avizată şi respectată în relaţia cu factorii de decizie legislativă şi politică la nivelul blocului comunitar. Având în vedere angajamentul asumat de promovare şi sprijinire a activităţilor inovatoare în întreaga industrie, CEMA a făcut deja o serie de propuneri pe lângă Comisia Europeană cu privire la viitorul Politicii Agricole Comune. 

Cea mai recentă dintre propuneri se referă la modul de îmbunătăţire a accesului exploataţiilor mici la tehnologiile de agricultură inteligentă şi de precizie.
Agricultura de mici dimensiuni încă mai domină economia rurală europeană, 86% din fermele din UE deţinând o suprafaţă mai mică de 20 hectare. Potrivit experţilor CEMA, tehnologiile avansate pot ajuta exploataţiile agricole - indiferent de mărimea lor - să opereze într-o manieră profitabilă, competitivă şi durabilă. Cu toate acestea, dovezile economice disponibile arată că există o legătură strânsă între mărimea unei ferme şi veniturile acesteia, iar exploataţiile mai mari au tendinţa de a avea un venit şi o capacitate de investiţii mai mari. Pe segmentul de fermă sub 100 de hectare, cu un venit mai mic de 25.000 de euro, este încă dificil să se acceseze anumite tehnologii inteligente într-un mod profitabil, cu excepţia cazului în care acestea operează într-o producţie de nişă. În consecinţă, mai puţin de 25% dintre fermieri au acces la tehnologiile agricole de precizie. Sprijinul acordat prin intermediul PAC după 2020 pentru stimularea difuzării la o scară mai largă a noilor tehnologii este astfel fundamental.

Viziunea CEMA asupra PAC_b

Agricultura de precizie, pe agenda 2021-2028
Agricultura de precizie este unul dintre cele mai eficiente instrumente de îmbunătăţire a durabilităţii şi a productivităţii dintr-o fermă. Aceste tehnologii oferă soluţii pentru a produce mai mult cu mai puţin şi pentru a îmbunătăţi securitatea şi siguranţa alimentară. Pentru sistemele de agricultură ecologică beneficiile sunt evidente. Prevenirea poluării apelor subterane prin optimizarea aplicării gunoiului de grajd şi a substanţelor chimice, reducerea cantităţilor de apă proaspătă prin irigare precisă, limitarea distrugerii culturilor printr-un răspuns rapid şi eficient împotriva dăunătorilor sau a bolilor fungice şi permiterea unor noi tipuri de policultură (critice pentru stimularea biodiversităţii, în mod semnificativ pentru polenizatori) - sunt doar câteva dintre acestea. Unele tehnologii de diagnosticare asociate agriculturii de precizie sunt deja accesibile chiar şi fermelor mai mici, datorită telefoanelor inteligente sau a tabletelor şi aplicaţiilor acestora.

Viziunea CEMA asupra PAC_b


BONUSURI DE PRODUCTIVITATE DURABILĂ
Viziunea CEMA cu privire la reforma PAC după 2020 vorbeşte despre îmbunătăţirea accesului la tehnologii pentru agricultura inteligentă şi de precizie prin intermediul unui bonus de productivitate durabil care să fie adaptat dimensiunilor exploataţiilor agricole. Astfel, în cazul fermelor sub 50 de hectare, CEMA propune acordarea unei subvenţii speciale pentru investiţii în astfel de tehnologii avansate sau a unui voucher anual cu valoare de până la 750 de euro. În cazul exploataţiilor între 50 şi 100 hectare, subvenţia poate ajunge la 7.000 de euro, acordată fie ca bonus pentru productivitate sustenabilă, fie tot sub forma unui voucher. Acest tip de subvenţie ar putea fi utilizată pentru investiţii în tehnologii avansate sau pentru închirierea serviciilor unui antreprenor certificat echipat cu aceste tehnologii.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/207 (ediţia 1-14 februarie 2018)

Vizualizat: 329 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?