Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

VF: Tehnologia benefică pentru sol

Publicat: 01 aprilie 2021 - 10:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

BKT duce această tehnologie inovatoare la nivelul următor, un aliat formidabil împotriva compactării solului agricol.

Seregno (Italia), 29 martie, 2021 – Industria agricolă este foarte dinamică și evoluează constant. Productivitatea sporită și creșterea eficienței sunt doi dintre factorii principali care determină tendințele actuale.

În raport cu mecanizarea agricolă, această orientare presupune dezvoltarea unor utilaje din ce în ce mai puternice și mai grele, care suportă încărcături din ce în ce mai mari.

BKT_Trailer_V-FLEXA (2)_b

Dacă, pe de o parte, utilizarea acestor mașini face ca lucrările să poată fi realizate mai productiv și mai rapid, pe de altă parte greutatea mai mare a vehiculelor afectează terenul și culturile agricole, prin compactarea solului agricol. Estimările recente au arătat că în ultimii zece ani, peste 20% din culturi au suferit din cauza acestei probleme.

Compactarea limitată a solului este prin urmare esențială pentru a maximiza recolta la hectar menținând totodată integritatea și caracteristicile speciale ale solului.

Alegerea anvelopelor corecte poate reduce semnificativ acest fenomen. Cum? Datorită tehnologiei VF dezvoltate pentru a satisface nevoile impuse de tendințele agriculturii moderne.  

Dar ce înseamnă acest lucru mai exact? VF, prescurtarea de la „Very High Flexion” reprezintă un standard introdus de ETRTO (Organizați Tehnică Europeană pentru Anvelope și Jante) și TRA (Asociația anvelopelor și jantelor) și reprezintă o evoluție a tehnologiei IF (Improved Flexion).  

O anvelopă VF este concepută pentru a transporta o încărcătură cu 40% mai mare decât anvelopele standard sau, cu alte cuvinte, poate transporta aceeași încărcătură la o presiune mai redusă a anvelopelor față de un produs standard.

Datorită acestei caracteristici, tehnologia VF este un atu împotriva compactării solului. Aceasta din urmă depinde de presiunea anvelopelor pe teren, care, în schimb, este influențată nu doar de încărcătură, ci și de amprenta lăsată de produs.

BKT_AGRIMAX_V-FLECTO_b

Nu este nicio coincidență faptul că presiunea este egală cu încărcătura împărțită la suprafața amprentei. Pentru a reduce presiunea pe sol, există două soluții: prin reducerea încărcăturii, ceea ce este probabil nerealistic, sau prin creșterea suprafeței amprentei anvelopei pe sol, o opțiune care se dovedește câștigătoare.

Aceasta este soluția pe care se bazează tehnologia VF, care, în schimb, face posibilă reducerea presiunii prin creșterea amprentei anvelopei pe sol și reduce compactarea, menținând constantă aplicarea încărcăturii.

Un exemplu practic? O încărcătură de 6.500 kg la o anvelopă standard 710 / 70 R 42 necesită o presiune a anvelopei de 2,4 bar, în timp ce aceeași încărcătură la o anvelopă VF cu aceleași caracteristici necesită o presiune de doar 1,2 bar.

Și, în final, câteva clarificări referitoare la jante: trebuie luat în calcul faptul că, în comparație cu soluțiile standard, anvelopele VF necesită jante mai late. Acesta nu este cazul pentru anvelopele VF cu marcajul „Opțiune pentru Jante Înguste” (N.R.O), ceea ce permite utilizarea jantelor standard pentru aceste soluții.

BKT a integrat de asemenea această tehnologie în câteva dintre soluțiile sale, pentru a lansa produse în conformitate cu noile standarde.

De exemplu, AGRIMAX V-FLECTO, o anvelopă concepută pentru a optimiza performanța tractoarelor de mare putere, de ultimă generație. Grație tehnologiei VF, aceasta garantează o compactare redusă a solului. Amprenta optimizată a anvelopei pe sol, împreună cu profilul cu 10% mai lat al benzii de rulare, face posibilă conservarea integrității solului.

Este una dintre cele mai căutate anvelope de la BKT, astfel încât gama a fost extinsă recent și numără acum 22 de mărimi diferite.

BKT_AGRIMAX_V-FLECTO_2_b

AGRIMAX SPARGO este echipat, de asemenea, cu tehnologia VF și este destinat pentru tractoare utilizate la culturi prășitoare. În acest caz, capacitatea de încărcare rezultată este cu siguranță un avantaj pentru acest tip de aplicație, iar presiunea redusă a anvelopelor reprezintă o limită care nu mai este considerată critică acum.

Nu doar pentru tractoare. Pentru remorci agricole, BKT a dezvoltat V-FLEXA, o anvelopă flotantă care face ca lucrările pe teren să fie mai sustenabile. Datorită tehnologiei VF. Soluțiile din această gamă se remarcă prin robustețe și prin suprafața foarte mare a amprentei, ceea ce permite distribuirea optimă a încărcăturii și prevenirea compactării solului, respectând terenul și culturile.

BKT lucrează în mod constant la dezvoltarea unor soluții care sporesc sustenabilitatea lucrărilor agricole, contribuind la menținerea sănătății și productivității terenurilor.

Vizualizat: 428 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?