Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

VALENTIN POPA, fermierul care şi-a luat viaţa în mâini de la primul buletin!

Publicat: 06 iulie 2018 - 23:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Imediat după Revoluţie, când a împlinit 14 ani, Valentin Popa părăsea leagănul familiei pentru a-şi căuta un loc mai bun sub soare. La început a fost ucenic pe lângă un specialist în acoperişuri din tablă. Aşa se face că a învăţat toate tainele tablei, iar după ce a revenit din armată, a luat-o pe cont propriu. La început îşi căra sculele în cârcă de la o casă la alta.

Apoi şi-a deschis propria firmă de construcţii, în care i-a adus şi pe unul dintre fraţii săi, pe un cumnat şi pe doi consăteni. A prins anii de boom imobiliar şi a realizat multe acoperişuri care lucesc frumos spre cer astăzi. Cel mai mult îl atrăgeau renovările la acoperişurile caselor de epocă, cele care presupuneau adevărate opere de artă realizate din tablă. E adevărat că şi banii erau mulţi pe atunci! Dar, imediat după criză, comenzile s-au tot rărit iar aţa l-a tras spre agricultură.

Valentin Popa_b

Totul a început de la o capră...
... pe care a cumpărat-o pentru ca primul său copil să beneficieze de un lapte adevărat, nu din cel praf cumpărat din magazin. Apoi s-au făcut două capre şi câteva oi. Şi tot aşa până într-o zi când a cumpărat 50 de oi şi a început să facă ceea ce bunicul său l-a învăţat pe la 13 ani, o vârstă pe care al doilea său băiat o poartă acum. Bunicul avea 200 de oi în acele timpuri iar Valentin a crescut printre ele. Aşa că nu putea să nu rămână legat de creşterea animalelor. Ajunsese chiar să deţină 300 de oi mamă. Asta la dus firesc, încetul cu încetul, spre cultura mare. Acum lucrează peste 100 ha de teren arabil, în majoritate situate chiar în vatra satului, din care 32 ha sunt cumpărate. A vândut oile şi şi-a cumpărat pământ şi utilaje.

valentin popa 1_b

O femeie straşnică i-a fost model când a început să-şi facă proiectul
Angelica Teşcoi a fost învăţătoare în sat. Ambii băieţi ai familiei Popa au făcut primii paşi în ale buchisitului cărţilor cu dânsa. Soţul ei a lucrat ani buni prin străinătate şi a investit în agricultură. Dar viaţa nu i-a mai ajuns ca să-şi termine planurile agricole, lăsând în urmă o afacere abia încropită şi, evident, o multitudine de probleme. Angelica, parcă în ciuda tuturor celor care prevedeau declinul acestui business, a pus mâna pe treabă la propriu şi a devenit un fermier deja vestit în zonă. Cu cele mai bune culturi, cu tractoare New Holland şi tehnologii de vârf, a ajuns să consilieze fermierii din zonă. Cu sfaturi, dar mai ales cu exemplul său personal de implicare şi succes! Valentin Popa recunoaşte că Angelica Teşcoi l-a ambiţionat să încerce şi el achiziţia de utilaje prin leasing şi fonduri europene. „Femeia asta mi-a dat alt curaj şi mi-am zis, dacă ea poate, eu de ce să nu încerc!”, mărturiseşte fermierul.

Un parc tehnic complet
Aşa a început să cumpere mai întâi un tractor Claas Axos 340, care are deja 800 ore de funcţionare fără nici un fel de probleme. Apoi o maşină de erbicidat de la Agromec Ştefăneşti (pe contract de 6 luni în patru tranşe) şi o semănătoare SUP 29 DK Diva de la Ceahlăul, care, „deşi este mai scumpă decât altele aduse de-afară, am zis să cumpăr româneşte. În plus, cei de la Piatra Neamţ au realizat un utilaj foarte bun, cu modificări importante la scară, rampă şi, cel mai mult asta mă bucură, la marcatori, pe care acum îi manevrez din cabină”, spune Valentin.
Cât priveşte achiziţiile prin Măsura 4.1, s-a dotat cu un tractor M 5111 de 113 CP de la Kubota, un plug reversibil cu trei trupiţe, un disc şi o remorcă RNT 10 Dunav de 10 tone (toate de la producătorul bulgar Madara). Toate acestea vin să-i completeze dotarea care acum este de o foarte bună calitate. Ceea ce se va vedea în rezultatele viitoare, este convins Valentin Popa. Proiectul s-a închis pe suma de 93.000 euro, din care 28.000 euro a fost aportul său.

Valentin Popa_b

Kubota M 5111 va fi mânuit de băiatul său cel mare
Valentin Popa va rămâne tractorist de Axos 340 iar băiatul cel mare, de 17 ani, va lucra cu portocaliul japonez. Am mai observat prin curtea fermierului şi un combinator Kombi de la UNIA cu care „facem o lucrare excelentă, terenul rămâne în urma lui ca pentru pus ceapa”, spunea, cu un fel de exaltare, tânărul fermier. Cât priveşte semănătoarea de prăşitoare, maşina este de la Maschio.
L-am întrebat pe Valentin Popa cum a început treaba în cultura mare şi mi-a răspuns că din necesitatea de a procura hrană pentru animale. La început i-a ajutat pe alţi fermieri şi primea plata în nutreţ, apoi şi-a cumpărat un tractor U 650 cu 125 milioane lei vechi. Iar acum mai are doar 10 oi şi 2 capre pentru nevoile de carne şi de brânză ale casei. Dar şi o turmă de porci şi păsări de curte. Inclusiv un păun de trei ani şi jumătate, căruia i-a murit păuniţa iarna asta. Cât priveşte pregătirea sa ca agricultor, are doar un curs de crescător de animale făcut la IBN Baloteşti. Dar a învăţat din mers. Câteodată şi din greşeli!
Se mândreşte cu rezultate bune şi chiar foarte bune. Anul trecut a făcut la grâu o medie de 7.200 kg/ha cu soiul Bora de la Syngenta, iar la porumb - 11 t/ha cu hibridul Camparis de la KWS. Şi la floarea-soarelui a avut producţii de peste 3 t/ha cu L 25 şi L 99 de la Pioneer, dar anul acesta a luat seminţe de la Syngenta, mai precis hibridul Subaro (hibrid de floarea-soarelui cu toleranţă la erbicidul Express), pentru că seminţele sunt mult mai ieftine şi au avut şi o ofertă bună „la 10 saci cumpăraţi, am mai primit încă 2 saci”. Anul acesta are grâu cultivat pe 22 ha, lucernă pe 3 ha, mazăre pe 2 ha, floarea-soarelui va ocupa 35 ha iar pe restul va semăna porumb (cu hibridul PR37N01 de la Pioneer şi SY Dartona de la Syngenta). Rapiţă nu cultivă, deoarece tehnologia este mai complicată şi deocamdată nu vrea să rişte.

Valentin Popa_b

Ferma, o casă trainică pentru viitor
Copilul de 13 ani, Ionuţ, ne-a fost alături în tot timpul documentării. Semn că agricultura este casa în care se dezvoltă. Băiatul cel mare era la şcoală iar soţia fermierului, la fabrica de ciocolată Heidi. „Acum, de când nu mai avem aşa de multe animale, s-a angajat la fabrica de ciocolată, pentru că nu este obişnuită să stea. Iar sezonul rece pentru cultura mare este o perioadă mai puţin solicitantă”, a spus fermierul călărăşean.
În curte se văd utilajele noi, iar dincolo, terenurile cumpărate cu multă trudă. La fel, sediul fermei este şi locuinţă pentru familia fermierului, pe când casa este pornită până la centură. „Casa poate să mai aştepte - spune Valentin Popa. În primul rând am zis să cumpăr utilaje şi teren, că ele ne pot asigura o casă trainică pe viitor”. Casa este proiectată de el. Cu grijă pentru economia de lemne, cu sobe care încălzesc câte două camere deodată, semn că fermierul este un tip chibzuit. Ceea ce se vede în felul în care şi-a gândit viaţa plecând de la 14 ani din curtea părintească, acolo unde mai avea cinci fraţi şi unde gardul era făcut din coceni de floarea-soarelui şi tutun.

 

TRISTA ÎNTÂLNIRE CU UN FUNCŢIONAR NECHIBZUIT
În comuna Suhatu din Călăraşi, au accesat proiecte prin GAL mai mulţi tineri fermieri. Deşi nu a fost totul uşor, recunoaşte Valentin Popa, a reuşit să treacă hopul cel mare. Îşi aduce aminte că la un moment dat a avut probleme cu faptul că banca i-a pus gaj pe utilaje. Apoi ceva legat de hârtiile din dosar, deşi totul era făcut cu rost de cel care s-a ocupat de proiect, Nicu Brat. Iar preşedintele GAL Moştiştea, Nicolae Ghedzira, l-a ajutat în cele mai dificile momente. Însă când a ajuns la mâna funcţionarilor, a avut o mare dezamăgire. O funcţionară i-a spus că dacă tot vine la cerşit, să vină cu dosarul în regulă. Tânărul nostru a apelat la preşedintele AFR, Adrian Rădulescu, povestindu-i momentul jenant prin care a fost nevoit să treacă. Finalul s-a lăsat cu scuze de la acel funcţionar, dar nimeni, niciodată, nu-i va putea şterge din suflet acel moment penibil în care a fost acuzat că cerşeşte banii europeni. Dar, până la urmă, finalul a fost fericit. Acum are în curtea fermei utilaje cu care să poată face agricultură la cel mai bun nivel.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/211 (ediţia 1-14 aprilie 2018)

 

Vizualizat: 6078 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?