Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

„Utilajul trebuie să producă bani, nu să cheltuie!”

Publicat: 18 august 2020 - 17:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Suntem prea săraci ca să cumpărăm utilaje ieftine sau vechi”, afirmă Viorel Hotea, un tânăr fermier din judeţul Timiş, convins că automatizarea este soluţia pentru a munci eficient.

Familia Hotea s-a stabilit la Iecea Mică, în judeţul Timiş, în 1989, când s-a mutat din Maramureş. În ’91 au cumpărat primele 30 de oi, iar prin ’95-’96 au primit un hectar de teren de laCAP. În 2002, printr-un program cu bani de la stat pentru achiziţia de maşini şi utilaje agricole româneşti, şi-au luat primul tractor, de 45 CP, şi o cositoare. În 2004 au început să cumpere pământ. Pe primele 2,5 ha au dat 5 milioane de lei vechi, bani pe care vânduseră 200 de miei. Acum, un hectar de teren în zonă se vinde cu circa 10.000 de euro.

Viorel Hotea a reuşit să extindă ferma familiei, aşa că azi lucrează peste 50 ha de teren arabil, cu lucernă, porumb, grâu şi floarea-soarelui şi creşte 350 de oi Ţurcane.

 foto 1 hotea_b

Acum patru ani avea 600 de oi, dar a tot redus numărul animalelor, din cauză că nu mai găseşte forţă de muncă. „Acum doi ani, eu cu tata am scos tot gunoiul din saivan, nu am găsit oameni la lucru, cu 100-150 de lei pe zi, plus mâncare, bere, ţigări”, spune, cu amărăciune, fermierul timişean.

„E clar că trebuie să ne automatizăm”, adaugă acesta. A încercat să modernizeze ferma cu fonduri europene nerambursabile, dar i-au lipsit doar 0,37 de puncte pentru ca proiectul să primească finanţare.

 

foto 2 weidemann ifron colaj_b

Stg.: Weidemann 1240LP; dr.: Ifron 240, „de la 1900 toamna, mai bătrân ca noi”, cu bară pentru saci Big Bags

„Nu fac zece oameni cât faci cu încărcătorul într-o zi”


Doar că munca din fermă nu aşteaptă. Aşa că, la începutul anului 2019, a cumpărat primul utilaj de la Tehnodiesel: un încărcător articulat Weidemann 1240LP. „De cand îl am, nu mai fac nimic fără el - încărcat, descărcat, aşezat baloţi, mutat cereale într-un spaţiu mic. La scos gunoiul de la animale, nu fac zece oameni cât faci cu încărcătorul într-o zi. Am demolat casa, aşa micuţ cum e, am nivelat piatră concasată pentru parcare, am pus umplutură în fundaţia casei, dacă trebuie să mut o poartă sau o iesle la oi, dacă trebuie să dau un cauciuc jos din remorcă, tot cu încărcătorul Weidemann fac”, ne-a spus, mulţumit, tânărul fermier.

 

De ce Weidemann?


Acesta afirmă că a studiat ce modele de încărcătoare există pe piaţă, iar la Weidemann l-au atras o caracteristică unică şi designul: „La Weidemann este o articulaţie care oscilează stânga-dreapta puntea faţă şi pe cea spate. Eu nu lucrez cu încărcătorul doar pe beton, ci în toate condiţiile - noroi, denivelări, praguri, trebuie să iau gunoiul după colţ, iar faptul că articulaţia aceea e flexibilă este esenţial. În plus, m-a atras şi aspectul exterior. Sunt şi chinezării ieftine câte vrei, dar este o vorbă: suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine. Când pot să fac un lucru dintr-o singură manetă, de ce să fac din trei manete, ca la Ifron, ca acum 70 de ani?”, explică Viorel Hotea.

 

incarcator weidemann_b

Rate flexibile, service prompt


Dincolo de utilajul în sine, contează şi persoana cu care intri în contact din partea vânzătorului, condiţiile de finanţare, service-ul, susţine tânărul fermier din Timiş. Pentru el, toate astea au fost pe plus în relaţia cu cei de la Tehnodiesel.

 

„În România, cu 50 de hectare şi 500 de oi supravieţuieşti, dar e greu să te dezvolţi”, afirmă Hotea. El a cumpărat încărcătorul Weidemann din fonduri proprii, iar faptul că tranşele de plată sunt flexibile, stabilite în funcţie de momentul când el primeşte banii din subvenţii sau din vânzarea recoltei, a contat foarte mult.

Despre service, fermierul spune că „la fiecare problemă, mi-au schimbat imediat ce s-a stricat. Garanţia e un an de zile sau 1.000 de ore”.

 

Avantajele unui model mic


Viorel Hotea a lucrat deja peste 1.600 de ore cu încărcătorul Weidemann, în ferma proprie şi prestări de servicii pentru alţi fermieri.

„Unii clienţi s-au uitat miraţi că e mic, însă acesta e un avantaj. Cabina se poate da jos, am intrat cu el într-un fost grajd deCAP, unde se putea intra doar cu căruţa şi erau stâlpi din doi în doi metri; au fost uimiţi clienţii că încărcătorul se poate articula”, spune, cu un soi de mândrie, tânărul fermier. „La modelul acesta, garda la sol este puţin mai joasă, dar asta înseamnă că încărcătorul are stabilitate mai mare. Un alt avantaj este acela că accesoriile pot fi schimbate foarte uşor, fără să cobor din cabină, şi scaunul are încălzire, pentru că lucrez şi iarna”, adaugă Viorel Hotea.

 

Tot de la Tehnodiesel, acesta a cumpărat şi un plug Lemken Europal 5 cu 3 trupiţe. Mai are nevoie de utilaje mai mari, ca să reducă timpii de lucru. Cel mai mult i-ar trebui o cositoare şi o presă de balotat. „Doresc să schimb utilajele şi nu mai vreau utilaje vechi, utilajul trebuie să producă bani, nu să cheltuie, că am cheltuit ca să-l cumpăr”, afirmă tânărul fermier.

 

 weidemann 3_b

 

ÎNCĂRCĂTORUL ARTICULAT WEIDEMANN 1240LP

Modelul achiziţionat de Viorel Hotea are următoarele caracteristici:

 • Motor Perkins 1.496 cmc, 33 CP;
 • Transmisie hidrostatică cu tracţiune integrală 0-13 km/h, punte compactă Weidemann K80, sistem frânare hidrostatic (fără elemente de uzură), frână de serviciu la pedală, frână de mână;
 • Braţ de lungime medie cu 2 cilindri ridicare, forţă max. de ridicare 2.500 daN, cinematică tip paralel - forţă max. smulgere 2.702 daN;
 • Sarcina max. în cupă încărcător nevirat 1.169 kg / virat 999 kg; sarcina max. în furcă pentru paleţi încărcător nevirat 899 kg / virat 767 kg;
 • Manetă comandă tip joystick cu multiple funcţii;
 • Direcţie hidraulică, articulat de la mijloc, unghi virare 41 grade, unghi balans 12 grade;
 • Dimensiuni (L x l x h): 3.129 (fără cupă) x 1.110 x 1.891 mm, raza interioară de bracaj 1.594 mm;
 • Înălţimea max. de ridicare în punctul de articulaţie al cupei: 2.711 mm;
 • Acoperiş de protecţie, scaun „Confort“ cu suspensie, reglabil;
 • Contor orar, indicator combustibil;
 • Sistem hidraulic de schimb rapid al accesoriilor de lucru;
 • Bolţul de la articulaţie dintr-o bucată cu capete de gresare;
 • Scut protecţie motor, aripi protecţie faţă/spate, contragreutate spate 100 kg, cui remorcare (doar remorcuţe uşoare);
 • Accesorii: greifer Kroko 1,1 m, cupă materiale grele, cu dinţi, 1,25 m, furcă paleţi, cu labe, 1,2 m.

 

DATE DE CONTACT

Află detalii despre încărcătoarele Weidemann de la reprezentanţii Tehnodiesel.

• Dudeştii Noi, jud. Timiş - tel. 0256378003

• Bonţida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 2405 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?