Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Utilajul „citeşte” câmpul

Publicat: 13 mai 2017 - 14:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru mulţi fermieri, agricultura de precizie se reduce la a avea un GPS. Însă acum, utilajele moderne prin computerele de bord adună din câmp foarte multe informaţii, pe care - din păcate - prea puţini fermieri le centralizează apoi şi/sau le folosesc pentru analize şi strategii viitoare. Practic, utilajul „citeşte” câmpul. 

Spre exemplu, la recoltare, o combină modernă poate „vizualiza” şi înregistra producţia din fiecare punct al solei. Chiar şi numai analizând consumul de combustibil din timpul unei lucrări a solului se pot trage concluzii cu privire la structura solului din sola respectivă. „Creierul central este fermierul şi trebuie înţeles că agricultura de precizie nu se rezumă numai la a evita suprapunerile sau a lucra/semăna pe toată suprafaţa fără a lăsa goluri. Prin administrarea profesională a datelor obţinute prin agricultura digitală, multe operaţiuni sunt mai uşor de gestionat şi se poate face un tratament punctual aproape pe fiecare mp al fiecărei sole”, ne-a declarat, la Agraria, Edmund Marton, Director de vânzări pentru Europa Centrală şi de Est - FarmFacts.

farmFacts_b

De 30 de ani, soluţii testate în câmp
„În Germania acoperim 80% din sistemele de management al fermelor şi dorim să facem acelaşi lucru şi în piaţa europeană. De anul acesta accesăm piaţa românească. Aceasta a implicat, pentru început, traducerea programelor şi adaptarea produselor noastre la piaţa românească. Treptat vom acoperi toată gama. Toate produsele noastre se axează pe produsul principal Farm Management Sistem - Sistemul de management al fermei, care are central un modul de administrare a solelor, pe care putem să le vizualizăm cu denumirea şi suprafaţa lor, un modul GIS care vizualizează solele sub formă de hartă, contururi, pe care putem să le importăm din programele APIA sau prin măsurători proprii”, a adăugat Edmund Marton.
În program pot fi introduse toate datele legate de lucrările agricole, utilajele, muncitorii, orele lucrate, consumul şi orele eficient lucrate de către fiecare utilaj etc. Astfel fermierul, vede în permanenţă situaţia cheltuielilor şi rentabilitatea. Datele pot fi exportate apoi pentru diferite aplicaţii.
• Talking Fields - prin scanarea şi analiza suprafeţelor prin satelit - analizează dezvoltarea şi repartiţia biomasei din ultimii zece ani pe fiecare solă, indiferent de cultură. Printr-un algoritm sunt prezentate diferenţele procentuale de dezvoltare şi implicit fertilitatea solului. Pe baza acestor date se poate furniza o hartă cu rata de aplicare variabilă a fertilizanţilor, conform cu strategia pe care fermierul o alege. Pot fi analizate motivele pentru care o zonă are o fertilitate redusă; dacă aceasta e cauzată de structura săracă specifică a solului, se poate reduce cantitatea de fertilizanţi pe zona respectivă. Această hartă variabilă de administrare poate fi exportată către tractor sau utilaj.
• FarmFacts Greenseeker scanează cantitatea de clorofilă din plantă (în format NDVI) şi necesarul de azot. Aparatul are patru senzori pe două braţe, o lăţime de 9 m şi poate fi montat pe tiranţii din faţă ai tractorului. Greenseeker poate să comande un utilaj de împrăştiere a îngrăşămintelor granulate (care dispune de ISOBUS) aflat în spatele tractorului, pentru aplicarea exactă a necesarului de îngrăşăminte. De asemenea, se poate scana câmpul în orice moment al vegetaţiei şi valorile pot fi vizualizate pe harta solei sub forma unor diferenţe procentuale. Această hartă poate fi folosită şi la tratamentele viitoare, fiind luată ca bază pentru a avea o prognoză a culturii următoare.
Programul FarmFacts poate citi şi transfera date de la aproape toţi producătorii (John Deere, Fendt, New Holland, Case IH, Kubota, Trimble, Muller şi alţii), care pot fi apoi transferate între diferitele utilaje din fermă. „Programul nostru este modular, astfel că poate fi oferit şi fermierilor cu o suprafaţă mai redusă. Sistemul oferit de FarmFacts este practic o investiţie, amortizarea se face în timp”, a conchis Marton.
Informaţii suplimentare: www.farmfacts.de

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-15 mai 2017

Vizualizat: 281 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?