Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Uscătoare mobile de cereale, la Agromalim

Publicat: 04 noiembrie 2014 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La Expoziția Agromalim, desfășurată luna trecută la Arad, au fost prezentate uscătoarele mobile Pedrotti, distribuite în România prin firma Der-Agro din Ungaria. 

Click pe poza pentru galerie!

Fabrica Pedrotti se află în apropierea orașului Milano, centrul industrial al Italiei, și este recunoscută pe plan mondial pentru producerea de uscătoare mobile. Primul model a ieșit pe poarta fabricii în anul 1969. Până în prezent, s-au fabricat mai mult de 5000 de instalații, din care peste 2000 funcționează în Marea Britanie. La ora actuală, astfel de instalații se distribuie și în Asia, în Africa, în America Centrală și în America de Sud. De curând, uscătoarele Pedrotti au ajuns și în România. 

În regiunea agricolă a orașului Milano se obține 20% din producția totală de orez a Europei, deci tot al cincilea bob de orez pe care-l consumăm provine de aici. Orezul necesită un procedeu special de uscare: temperaturi scăzute (40 - 50oC), timp îndelungat și o manipulare atentă Ținând cont de acest aspect, fabrica s-a axat la început pe uscătoare pentru orez, perfecționându-le în timp. Apoi a trecut și la construcția uscătoarelor pentru cereale, care au fost optimizate la rândul lor. Prezența firmei Pedrotti cu stand la Expoziția Agritechnica de la Hanovra din 2013 confirmă valoarea și calitatea ÎÎinstalațiilor fabricate la Milano.

 

Elemente componente și modul de funcționare

Instalația pentru cereale Pedrotti, montată pe un șasiu, se compune dintr-un cilindru (manta) exterior perforat, telescopic (sau fix), cu partea inferioară conică, și dintr-un cilindru tot perforat, de diametru mai mic, cu partea superioară conică, așezat în interiorul cilindrului exterior. Între cei doi cilindri se formează spațiul de uscare. Cilindrii sunt din tablă de oțel inox. În timpul funcționării, șasiul este susținut de picioarele de sprijin reglabile. Cerealele ajung în spațiul de uscare dintre cei doi cilindri prin intermediul unor transportoare cu melc - unul de alimentare și altul central. Amestecarea cerealelor se realizează cu ajutorul unui melc vertical din oțel, care are ca sarcină suplimentară și golirea uscătorului după terminarea procesului de uscare. În partea superioară a acestui melc este fixată o placă de sită, care se poate schimba. Prin sita cu orificii de diferite mărimi se elimină boabele sfărâmate și semințele de buruieni. Echipamentele necesare pentru producerea căldurii și a aerului sunt așezate pe șasiu, în afara cilindrilor. Carcasa arzătorului și a ventilatorului este din oțel vopsit. Coșul este realizat din tablă de oțel inox izolat, rezistent la temperaturi înalte. Ventilatorul exhaustorului de praf este fixat tot pe șasiu, iar hota de aspirație pentru praf este fixată deasupra melcului central. 

Acționarea se poate face prin două metode, și anume: prin priza de putere a tractorului sau printr-o sursă de energie electrică. În cazul acționării electrice, energia necesară funcționării este asigurată de un motor electric printr-o transmisie cu curele trapezoidale. În cazul acționării de la priza de putere, în circuit este intercalat și un generator electric în vederea producerii energiei electrice necesare pentru arzător, ventilator, lămpi și pentru instrumentele de măsură și de control. Rulmenții sunt dotați cu racorduri pentru ungere, care sunt concentrate într-un singur loc. Opțional, în completare, se poate comanda și o instalație de ungere automată.

 

Dotări suplimentare: separatoare de praf

Astăzi, când instalarea uscatoarelor mobile este condiționată de o autorizație de funcționare (la funcționarea cu gaz), este foarte important impactul acestora asupra mediului înconjurător. În acord cu noile standarde europene privind poluarea mediului, în fabricarea uscătoarelor de orez se pune accent pe dezvoltarea sistemului separatoarelor de praf, implementate, de altfel, și la uscătoarele de cereale. Eficacitatea acestora este dovedită și de măsurătorile efectuate de autoritățile italiene cu atribuții în domeniul protecției mediului înconjurător: cantitatea de praf măsurată la ciclonul separatorului de praf este sub 50 mg/Nmc. Această cantitate corespunde normelor Uniunii Europene. Viteza aerului ce părăsește suprafața cilindrului exterior este mai mică de 0,6 m/s, astfel că uscătorul nu este considerat o sursă de praf. Cu separatorul de praf, cantitatea de praf emisă este mai mică de 50 mg/Nmc, iar folosind și o prelată pentru acoperire, practic nu se emite praf.

Vizualizat: 699 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?