Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un full-liner în devenire

Publicat: 10 decembrie 2016 - 23:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• New Holland a făcut impresie bună la Bologna

N-o fi având anvergura și nici expunerea mediatică de care beneficiază Agritechnica, dar, din punct de vedere al numărului de companii participante, EIMA are aproape la fel de mult de oferit. Unde mai pui că la Bologna, în Italia, ai șansa să vezi echipamente și mașini agricole pe care doar aici le-ai putea vedea. Unele mai ciudate, altele extrem de interesante, de care fermierii români nici nu au auzit vreodată.

Mărturisesc că a fost prima mea vizită la EIMA. Și am rămas plăcut impresionat. Chiar dacă am avut o singură zi la dispoziție, mi-am putut forma o imagine clară a ceea ce înseamnă expoziția numărul unu de tehnică agricolă din Europa anului 2016. La invitația AgroConcept, importator și distribuitor exclusiv al mărcii New Holland pe piața românească, am ajuns la Bologna chiar în prima zi de expoziție. Cu toate acestea, afluxul de vizitatori a fost unul cu adevărat impresionant, toată lumea dorind să afle încotro se îndreaptă agricultura din punct de vedere al mecanizării. Iar tendințele sunt date în primul rând de marii producători.

New Holland poate deveni full-liner în următorii ani!
Așa cum s-a tot vehiculat în ultima vreme, New Holland are toate șansele să devină o companie full-liner, capabilă să ofere întreaga gamă de echipamente agricole, după ce președintele Carlo Lambro a anunțat oficial achiziția Kongskilde, producătorul danez de utilaje pentru prelucrat solul și de echipamente de recoltat furaje verzi. Chiar dacă deocamdată această preluare nu va avea un impact asupra rețelei de dealeri deja existentă, este doar o chestiune de timp până când vom vedea în acțiune cultivatoare, semănători și alte implemente vopsite în culorile galben-albastru. Pentru a închide lanțul producției, următorul pas pentru New Holland ar fi investiția în echipamente de erbicidat și irigații, lucru pe care Lambro nu l-a exclus, asigurând că este receptiv la orice oportunitate oferită de piață.
Pentru moment, însă, marea provocare o reprezintă resuscitarea vânzărilor de tractoare, sector afectat și anul acesta de o serie de factori, cum ar fi volatilitatea prețurilor sau incertitudinile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, strategia New Holland a avut în vedere câteva direcții clare. Agricultura de precizie este una dintre ele, pentru că New Holland a decis ca tehnologia să nu fie un element exclusiv și să fie accesibilă tuturor fermierilor. Utilizarea combustibililor alternativi este o altă prioritate. Tractorul alimentat cu gaz metan, prezentat anul trecut, a obținut un feedback pozitiv din partea celor care fac zootehnie. Având toate caracteristicile unui T6 convențional, acesta are un mare avantaj - faptul că poate utiliza un carburant mult mai ieftin, chiar gratis pentru fermele cu stații de biogaz. Alte versiuni sunt în acest moment testate în Brazilia, iar într-o bună zi ar putea ajunge în producția de serie.

Seria T4 se reinventează
Până atunci, să vedem care sunt alternativele prezentului. O schimbare majoră a apărut în primul rând pe segmentul tractoarelor specializate, Seria T4 primind noi extensii - F, N, V și TK4 (pe șenile). Aceste modele au fost create pentru a ușura și mai mult activitatea celor care se ocupă de pomicultură și viticultură. Având un design atrăgător, deși mai puțin sofisticat, fiind optimizate pentru lucrul în spații înguste, tractoarele din gama T4 F/N/V dispun de cele mai noi sisteme de siguranță, sunt echipate cu motoare mai performante (de 75, 85, 99 și 107 CP - cu impact redus asupra mediului și o eficiență sporită din punct de vedere al consumului de carburant) și promit a fi mai productive. Există însă un element care le diferențiază de celelalte modele consacrate, respectiv sistemul Blue Cab 4™, împrumutat de pe noua gamă de combine compacte pentru recoltat struguri, după ce a fost recompensat cu o medalie de aur pentru inovație anul trecut la Salonul SITEVI de la Montpellier (Franța). Blue Cab 4 este o cabină inovatoare proiectată în jurul siguranței și confortului operatorului. Sunt utilizate două niveluri de filtrare într-un singur sistem: o filtrare de categoria 2 și una de categoria 4 (pentru situația în care este activat pulverizatorul montat), într-un sistem de presurizare interioară cu circuit închis. Rolul acestor filtre amplasate în plafonul cabinei este de a proteja utilizatorul de expunerea la substanțele fitosanitare. Totodată, nivelul de zgomot din interiorul cabinei a fost redus de la 82 la 78 dB (cel mai bun din clasa sa).
Pe de altă parte, modelul TK4, pe șenile, oferă o protecție sporită împotriva prafului și a aerului cald, iar elementele anti-vibrație cu care este dotată platforma de lucru asigură un și mai mare confort pentru operator. De asemenea, beneficiază de un centru de greutate jos, pentru o mai bună manevrabilitate pe pantele abrupte. TK4 este disponibil în trei variante de motorizare: 75, 85 și 99 CP.

BigBaler ridică miza
O altă noutate absolută anunțată la Bologna este presa de balotat BigBaler 1290 Plus. Având o cameră de presare cu 80 cm mai lungă față de modelul anterior, fapt ce asigură o creștere cu 10% a densității baloților, aceasta se remarcă printr-o serie de caracteristici unice, cum ar fi tehnologia IntelliCruise, care reglează automat viteza la sol a tractorului, pentru a maximiza capacitatea de balotare și a obține o densitate uniformă a baloților. Sau sistemul SmartFill, care ghidează operatorul în timp real pe direcția brazdei. Din punct de vedere al productivității, BigBaler 1290 Plus nu pare să aibă rival în acest moment pe segmentul său de piață. În testele efectuate în Franța, la sfârșitul lunii iulie, în condiții reale de lucru, pe durata a două zile (timp de 17 ore) s-au obținut în total 1.254 de baloți, de o calitate excelentă, fiecare având o greutate medie de 434 kg. Asta înseamnă o productivitate de 32 tone pe oră!
În cadrul EIMA a fost anunțată și încheierea unui acord de parteneriat preferențial între New Holland și Dinamica Generale, companie specializată în producția de sisteme de cântărire și tehnologii de analiză pentru agricultură. Ca urmare a acestui angajament, New Holland va putea echipa combinele de recoltat furaje din gama FR Forage Cruiser cu tehnologia NIR On Board, care se bazează pe senzori capabili să măsoare și să monitorizeze, în timp real, nivelul de umiditate și parametrii nutrienților materialului recoltat, cu o precizie remarcabilă de +/- 2 procente. Datele furnizate de sistemul NIR On Board sunt, de asemenea, foarte valoroase pentru industria de biogaz, care utilizează compoziția exactă a culturilor pentru reglarea fină a procesului de producție.

 

Un full-liner în devenire
Foto 1: Carlo Lambro a anunțat noutățile New Holland pentru 2017

 

Un full-liner în devenire
Foto 2: BigBaler 1290 Plus stabilește noi standarde de performanță

 

Un full-liner în devenire
Foto 3: Implementele Kongskilde și-au găsit locul în standul New Holland de la EIMA

 


UN NUME CU REPUTAȚIA LIDERULUI
Cu o istorie de peste 120 de ani de activitate în slujba fermierilor, New Holland are reputația liderului care a influențat evoluția agriculturii prin creativitate și inovații ce au atins perfecțiunea. Iar dacă privim spre viitor, așa cum ne-a fost dat să aflăm cu ocazia conferinței de presă organizată la Bologna, lucrurile devin din ce în ce mai interesante. O serie de noi tehnologii și echipamente de ultimă generație sunt pregătite să răspundă marilor provocări din piață.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 21 (182) din 1-15 decembrie 2016

Vizualizat: 476 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!