Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

TRITON îmblânzeşte solul

Publicat: 29 martie 2019 - 18:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Alegerea sistemului de prelucrare a solului şi configurarea corectă a acestuia reprezintă cele mai importante decizii ale fermierilor, pentru că tocmai această verigă tenologică influenţează mărimea recoltei şi ţinerea sub control a înmulţirii dăunătorilor şi buruienilor. 

Configurarea unui sistem de prelucrare a solului este în general unitară, dar poate să difere în funcţie de zona în care fermierul lucrează. Condiţiile de sol influenţează cel mai mult alegerea sistemului de prelucrare a solului. Alte condiţii şi proprietăţi are solul cu argilă, altele cel cu nisip, altele cernoziomul etc. Sistemul de prelucrare a solului se tot schimbă în ultimii ani, fiind reevaluat în scopul unei mai bune protecţii a mediului din sol. Producătorii de utilaje agricole răspund acestor schimbări ale sistemului adaptând constructiv şi tehnologic portofoliul de produse existent sau prin dezvoltarea unor utilaje complet noi.

TRITON îmblânzeşte solulClick pe poza pentru galerie!

Inamicul resturilor vegetale
Compania Farmet este una dintre firmele care colaborează în permanenţă cu fermierii şi cu institutele de cercetare, încercând să vină în întâmpinarea cerinţelor acestora, uneori chiar cu soluţii personalizate la cerinţe specifice. Un rezultat al acestei cooperări este noutatea anului 2018, cu denumirea de TRITON.
Avantajul principal al combinatorului Triton îl reprezintă combinarea organelor de lucru astfel încât pe un singur utilaj avem organul de lucru împreună cu discurile cu diametre de 510 sau 560 mm, cu un organ de lucru cu sape. Această combinaţie permite ca la o singură trecere resturile vegetale să fie tăiate şi perfect amestecate până la adâncimea de 35 cm.
Triton este ideal pentru prelucrarea solurilor grele, cu o cantitate mare de resturi vegetale. Resturile vegetale rămase în urma recoltării sunt amestecate în stratul de sol, pe toată suprafaţa prelucrată, solul fiind scarificat zonal pe adâncime.
Discurile cu control hidraulic prelucrează solul în intervalul 35-120 mm. Sapele cu autoblocare lucrează solul până la adâncimea de 100-350 mm. Discurile de nivelare, cu control hidraulic, amplasate în urma sapelor, împrăştie solul în faţa tăvălugului de tasare, astfel încât după acesta solul să fie tasat uniform. Datorită construcţiei şi sistemului de cuplare rapidă, Triton poate prelucra solul şi fără tăvălugi posteriori.

Triton a făcut faţă celor mai grele provocări
De când funcţionează, Triton a făcut faţă mai multor provocări oferite de sol şi de noile tehnologii. A prelucrat o mirişte de grâu pe care au fost aplicate resturi de sfeclă de zahăr, care facilitează descompunerea paielor. O altă încercare a fost câmpul cu resturi după recoltarea porumbului, cu un strat uniform de resturi de plante pe care le-a scurtat cu discurile cu tăiş pe toată circumferinţa şi le-a încorporat în profilul de sol. O altă provocare căreia Triton i-a făcut faţă fără probleme a fost încorporarea unei culturi de facelia cu înălţimea de 40-70 cm. Fermierii care l-au testat pe Triton în aceste condiţii au lăsat solul, după prima prelucrare, să se odihnească până a doua zi. După a doua trecere, au decis să semene direct în solul astfel prelucrat. Triton a fost utilizat şi la încorporarea compostului răspândit, cu scarificarea profilului de sol. Triton a făcut faţă cu brio la toate condiţiile care i-au fost pregătite.
Viteza de lucru a depins de tipul de sol, de adâncimea de lucru şi de puterea tractorului, atingând în jur de 8-13 km/oră.
Combinatorul Triton a fost pe placul atât al tractoriştilor, datorită modului simplu de reglare şi controlului hidraulic în timpul lucrului, dar a fost şi în preferinţele agronomilor, mecanizatorilor şi proprietarilor de firme agricole, care au apreciat modul în care acest utilaj prelucrează profilul solului. Combinatorul Triton este de mare ajutor fermierilor, putând fi utilizat pe tot parcursul anului şi, în multe cazuri, poate înlocui cu succes deplin aratul.
Firma Farmet construieşte combinatorul Triton în variante cu două lăţimi de lucru de 450 şi de 600 cm. La cerere, poate fi echipat cu unitate de semănat, pentru semănatul culturilor intermediare sau pentru semănatul direct al ierbii - Micro Drill.

Vladimír MERTLÍK
FARMET a. s.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/231 (ediţia 1-14 martie 2019)

Vizualizat: 135 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?