Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tractorul şi SOFT-ul, întâlnire de gradul 0

Publicat: 29 aprilie 2020 - 16:58
Comenteaza   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Trei utilizări inovative ale inteligenţei artificiale în câmp, propuse de John Deere şi Fraunhofer IESE - celebrul institut de cercetare în ingineria software. 

  1.  Cooperarea om - maşină

Tehnologia „Tractor Implementation Automation”, dezvoltată de John Deere, conectează implementele ataşate la tractoare astfel încât direcţia şi viteza angrenajului să se sincronizeze automat, în funcţie de sarcina de lucru ce trebuie realizată, informează deutschland.de. În prezent, John Deere testează fiecare combinaţie posibilă de tractor şi echipament, pentru a garanta siguranţa sistemului. Experţii de la Fraunhofer IESE lucrează şi la partea de sincronizare a intervenţiilor operatorului uman cu operaţiile echipamentului combinat. Dacă inovaţia se va concretiza, se va renunţa la verificarea şi setarea preliminară a reglajelor, câştigând timp de lucru.

2. Frânare automată

Maşinile răspund la stimuli mai repede decât oamenii? Da, vehiculele autonome echipate cu senzori şi cu sistem de frânare setat la 1,1 secunde opresc maşina mai rapid decât un şofer uman atunci când apare ceva brusc în faţă. În mod normal, la o viteză de 50 km/oră, după frânare, maşina mai rulează încă 7 m înainte de oprire.
Institutul Fraunhofer IZM dezvoltă un modul radar de dimensiunea telefonului mobil, cu ajutorul căruia se frânează mai repede de 10 milisecunde, iar vehiculul opreşte după doar 15 cm.

3. Senzori acustici la combine

Dacă o combină se defectează brusc, timpul de lucru în câmp creşte şi calitatea recoltei are de suferit. Pentru a preveni acest lucru, sistemul de senzori AcoustiX monitorizează combinele John Deere înainte de a părăsi linia de producţie, înregistrând zgomotul specific funcţionării normale. AcoustiX, dezvoltat de Fraunhofer IZFP, “ascultă” cu atenţie: dacă o secţiune nu produce zgomote specifice normale, acest lucru sugerează o defecţiune. Urechea umană poate detecta aceeaşi problemă, dar oboseşte în timp şi este influenţată de zgomotul ambiental. AcoustiX utilizează senzori acustici care sunt ataşaţi direct la maşină şi detectează zgomote fără contact, prin intermediul microfoanelor. Erorile sunt analizate automat, iar datele despre funcţionarea corectă a combinei pot fi aflate în doar câteva minute.

john-deere-si-soft_b


Pablo Oliveira Antonino, reprezentant Fraunhofer IESE: „Scopul nostru este să înţelegem status quo-ul arhitecturii unei maşini şi astfel să aflăm cerinţele pentru sisteme autonome, pentru a conlucra la dezvoltarea lor”.

Vizualizat: 755 | Video Video | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?