Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Tractorul Electric Românesc

Publicat: 18 iunie 2019 - 09:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ce spuneţi de asta? Un tractor electric sută la sută românesc! Aproape de neconceput... Şi totuşi, printre sutele de echipamente şi maşini agricole expuse anul acesta la AgriPlanta - RomAgroTec am putut zări şi un astfel de concept, creaţia Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii Destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare, sau pe scurt INMA.

Deşi nu are un design prea atrăgător - pare chiar o ciudăţenie, TER (acronimul vine de la Tractor Electric Românesc) reprezintă un cec în alb pentru comunitatea cercetătorilor din domeniul agricol. Realizarea în sine nu pare cine ştie ce (şi am să vă şi argumentez de ce), însă iniţiativa este una demnă de toată aprecierea. În contextul în care omenirea a devenit din ce în ce mai preocupată de conservarea resurselor şi protejarea mediului, iată că românii sunt şi ei prezenţi în aceast peisaj al viitorului. Chiar dacă nu dispune de resursele financiare pe care le au la dispoziţie marii producători de echipamente agricole, INMA a creat un tractor electric perfect funcţional. Autonomia sa în drum drept, căci nu a fost testat decât în aceste condiţii, este de aproximativ 5 ore. Şasiul a fost împrumutat de la un tractor legumicol vechi, cu ecartament îngust, care era pregătit pentru casare. S-a păstrat şi transmisia în trei trepte. Volanul a fost împrumutat de la o maşină Dacia 1300. Motorul este unul electric de 15 kW, care dezvoltă aproximativ 20 de cai putere, iar bateria de tip li-ion are o capacitate de 17,28 kWh. Pentru o încărcare completă la o priză de 220 de volţi şi 16 amperi (priză normală de apartament) e nevoie de circa trei ore.

Tractorul Electric RomânescClick pe poza pentru galerie!

Bateria a „înghiţit” aproape jumătate din buget
Implementarea acestui proiect a costat în jur de 20.000 de euro şi a fost finalizat în urmă cu două luni. „Mai ieftin nu se putea. Vreo zece persoane au lucrat la acest proiect. Ideea a avut-o directorul ştiinţific Mihai Matache. Cam trei luni s-a lucrat efectiv la el. Au existat însă foarte mulţi timpi morţi din cauză că s-a aşteptat după piese. Cea mai scumpă piesă a fost acumulatorul, care a costat 9.000 de euro!”, ne-a explicat Mario Cristea, cercetător ştiinţific, care s-a ocupat de partea electronică.
Pentru că nu emite gaze şi e destul de mic şi uşor de manevrat, tractorul acesta poate fi folosit în sere. Are o forţă de tracţiune de circa 1.500 de kg pe pământ. Pe asfalt, însă, aceasta scade la 800 kg din cauză că derapează. Nu are suficientă aderenţă. Ar trebui probabil să fie ceva mai greu. Greutatea tractorului este de aproape o tonă. Are însă un cuplu foarte mare. Dacă accelerezi brusc, rişti să te dai peste cap cu el. „Deşi vorbim de un model funcţional, acesta se află încă în testare. Putem să ne deplasăm cu el, să cărăm o remorcă. Viteza maximă testată de institut, dar neoficială, a fost de 65 km/oră. Pentru înregistrare a fost nevoie de o maşină care să ruleze în paralel, pentru că tractorul nu dispune de un vitezometru. Are în schimb o cutie de viteze automată. Opţional, acesta poate fi echipat şi cu un display, cu modul GPS. Un fel de tabletă care se conectează la controlerul de motor şi afişează toate datele. Dar pentru că nu am avut suficienţi bani să-l achiziţionăm, a rămas doar pe hârtie”, constata cercetătorul.
Aşa cum spuneam, nu s-a pus accentul pe design. De aceea, conceptul gândit de INMA nu este unul foarte atrăgător din punct de vedere estetic. În schimb el este perfect funcţional şi util pentru a fi testat în diferite condţii de lucru. consideră.

Mario Cristea_b

Mario Cristea: „Credem că este doar un model de început, căruia să-i aducem îmbunătăţiri pe parcurs. Teoretic ar trebui să fabricăm încă un model, mai avansat, după ce vom culege toate datele de la acest tractor. Cam de mărimea unui U650, cu două motoare şi o baterie mai mare, cu tracţiune pe toate cele patru roţi. Actualul model are doar tracţiune pe spate. Tractoarele electrice vor fi o necesitate în viitor, din cauza poluării”.


Articol publicat în revista Ferma nr. 10/237 (ediţia 1-14 iunie 2019)

 

Vizualizat: 285 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?