Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tractor Zetor Crystal 170 HD: probă de lucru și concluzii

Publicat: 04 mai 2020 - 14:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Specialiștii Traction au supus tractorul Zetor Crystal 170 HD  unei probe de lucru în cadrul căreia au efectuat lucrări de transport al furajelor însilozate și de cosit. Citiți articolul până la final pentru a afla concluziile legate de cel mai puternic tractor Zetor de pe piață.

 

 tractor zetor 170 Crystal HD_b

Ce vei regăsi în acest articol:

 1. Cel mai bun atuu al celui mai puternic tractor Zetor
 2. Date tehnice
 3. Transmisia și viteza
 4. Sarcina utilă mare
 5. Mai mult confort, mai multe conexiuni hidraulice
 6. Concluzii

 

Cel mai bun atuu al celui mai puternic tractor Zetor

Argumentul suprem al modelului Crystal 170 HD este, fără îndoială, motorul său. Motorul Deutz cu șase cilindri și o capacitate cilindrică de aproape 6,1 l este întâlnit la numeroşi alţi producători (de exemplu, Deutz-Fahr Agrotron Seria 6 și Seria 7, Fendt 700 Vario și 800 Vario, Ursus C-3150 Power) și este considerat un motor robust, puternic și economic. Masa proprie a tractorului Crystal HD ajunge la numai 5,76 până la 6,5 t. La un calcul simplu, fiecare cal putere al celui mai puternic model, 170 HD, trebuie să antreneze doar 34 - 38 kg. Media pentru tractoarele din această clasă de putere este cu aproximativ 10 kg/CP mai mare, iar tractoare cu motoare cu 6 cilindri mai ușoare decât cele oferite de producătorul ceh sunt greu de găsit.

Motorul, fabricat în Köln, al celui mai puternic tractor Zetor de pe piață dezvoltă 120 kW/163 CP, la o turație nominală de 2.100 rpm. Când turația scade, se poate dezvolta, suplimentar, o putere de până la 7 CP - nu este mult, dar contează. Nu există un sistem de amplificare a puterii pentru lucrările la care sunt utilizate sistemul hidraulic, priza de putere sau pentru transport. Cuplul maxim (cu o creștere semnificativă de 38%) asigurat de Zetor este de 739 Nm la 1.600 rpm - excelent pentru această clasă de putere! Am simțit puterea mai ales în fața remorcii basculabile tandem încărcate, unde motorul dezvoltă puterea în mod satisfăcător, de la turații joase. Acest aspect ne-a impresionat chiar și la modelul anterior.

 

motor tractor zetor 170 crystal hd_b

 

În timp ce modelul precedent, Crystal 160, îndeplinea doar cerințele standardului de emisii Tier 4i, acum țeava de evacuare îngustă evacuează gazele de eșapament conform standardului de emisii Tier 4 final. În acest scop, pentru sistemul de tratare a gazelor de eșapament a fost adăugat un filtru de particule, care a fost amplasat sub capotă. Astfel, va fi nevoie de ceva mai puțin AdBlue, iar filtrul DPF va trebui schimbat, ca de obicei, după câteva mii de ore de utilizare. De asemenea, intervalul de schimbare a uleiului este de 500 de ore de funcționare.

Așa cum ne-am obișnuit deja, rezervorul de motorină se umple de pe partea dreaptă a tractorului (rezervorul are o capacitate de 300 l, la fel ca modelul precedent), în timp ce rezervorul de AdBlue este umplut din partea stângă. Un aspect pozitiv: dacă ridicați capota, aveţi acces la aproape toate zonele motorului. Aripile laterale fixate cu şuruburi trebuie demontate numai în caz de reparații. Radiatoarele nu pot fi rabatate, dar au suficient spațiu între ele pentru curățare.

 

DATE TEHNICE Tractor Zetor Crystal 170 HD

 

Motor 

 • Deutz TCD cu 6 cilindri și capacitate cilindrică de 6,1 l; common-rail; cilindri: 6,057 l, 120 kW/163 CP la 2.100 rpm; 12X kW/170 CP la 1.900 rpm; 739 Nm la 1.600 rpm;
 • standard de emisii Tier 4 final cu EGR + DOC + SCR + DPF;
 • rezervor de motorină 300 l;
 • rezervor AdBlue 32 l


Transmisie și prize de putere tractor Zetor

 • transmisie manuală cu 5 trepte Zetor; 30/30 cu două game principale nesincronizate și trei trepte PowerShift; 40 km/h la 1.750 rpm;
 • 4 prize de putere în partea din spate, în echiparea standard (1.000/1.000E/540/540E), priză de putere frontală 1.000 rpm opțională


Ridicare și hidraulică tractor Zetor

 • ridicător spate cat. III;
 • capacitate maximă de ridicare 8,5 t;
 • tiranți față opționali cu capacitate de ridicare de 3,5 t;
 • pompă 85 l/min;
 • 4 conexiuni hidraulice în partea din spate, cu reglarea debitului și acționare electrohidraulică


Dimensiuni și greutăți tractor Zetor

 • ampatament 2,85 m;
 • înălțime aprox. 3,045 m;
 • greutate fără încărcătură 5.760 - 6.500 kg;
 • greutate maxim admisă 10.000 kg

Tractoarele Zetor sunt vândute în România prin S.C. ZETOR TRACTOR SRL

Transmisia și viteza 

O noutate importantă pentru generația actuală de tractoare Crystal este transmisia. Transmisia cu 5 trepte de viteză și trei trepte powershift, producție proprie Zetor, a echipat și modelul precedent, însă, pentru acesta, pentru a atinge viteza maximă de 40 km/h, motorul lucra la turația nominală. Pentru noul model 170 HD, datorită noilor raporturi de transmisie, situația s-a schimbat - la o viteză de aproximativ 43 km/h, motorul utilajului Crystal 170 funcționează la 1.750 rpm. Astfel, se economisește motorină, iar zgomotul produs de motor în timpul transportului este semnificativ mai redus. 

Ca în toate cazurile, cele două game de viteze trebuie comutate folosind o manetă de dimensiune redusă, amplasată în dreapta scaunului operatorului. Operatorul are la dispoziție, în total, 30 de viteze per gamă, din care aproximativ 13 viteze în gama principală de lucru, cuprinsă între 8 și 16 km/h. Prima treaptă este acum în partea stângă sus (anterior stânga jos), iar pentru a doua treaptă trebuie să schimbați în punctul mort și apoi în spate. Cu toate acestea, în regim de transport vă puteți deplasa fără probleme în a doua sau a treia treaptă, în funcție de sarcină. Un aspect mai puţin pozitiv pe care l-am observat este o uşoară „bătaie” atunci când am acționat ambreiajul - aici este încă nevoie de un reglaj fin. 

Un aspect pozitiv: Pentru transmisia automată Power Shift poate fi specificată turația la care transmisia schimbă automat . Pentru aceasta, apăsați comutatorul corespunzător de pe panoul de comenzi din zona volanului și veți comuta treptele transmisiei PowerShift la turația dorită - şi gata! Puteți face acest lucru în timp ce staționați sau în timpul mersului. Inversorul cu manetă a fost disponibil şi la generația precedentă. Un aspect mai puţin convenabil: Viteza de reacţie a acestuia poate fi schimbată doar de către un atelier de specialitate, și nu de către operator. Nu există nici o funcție de ambreiaj prin intermediul pedalei de frână - asta ar însemna să cerem un pic prea mult pentru acest interval de preț.

bord tractor zetor crystal hd 170_b

 

Saracină utilă mare

Șasiul modelului Crystal nu a fost schimbat fundamental. În partea din față este instalată, în echiparea standard, o punte cu suspensie Carraro, ceea ce oferă un confort de rulare foarte bun și o tracțiune excelentă pe suprafețe denivelate. Datorită numeroaselor puncte mobile, efortul de întreținere este relativ ridicat - și nu trebuie să neglijați lubrifierea acestei punți, altfel veți fi pedepsiți cu pierderea unor rulmenți. Cu 25 de puncte de lubrifiere care trebuie unse la fiecare 100 de ore de funcționare, merită să investiți în bare de lubrifiere sau într-un sistem centralizat de lubrifiere.

Puntea spate a modelului Crystal este produsă de Zetor, şi, în ciuda construcției tip bloc cu cadru auxiliar, poate suporta o greutate totală de doar 10 tone - cu cel puțin 1.000 kg mai mult decât modelul predecedent. Deși competitorii oferă cu 1 - 2,5 t mai mult, greutatea fără încărcătură este, de regulă, mai mare. În ciuda acestor aspecte, Crystal rămâne cu o sarcină utilă de cel puțin 3,5 până la puțin peste 4 tone - o valoare suficientă pentru lucrări cu combinator sau greutăţi mari în faţă sau echipamente cu cuplare în trei puncte.

 

Mai mult confort, mai multe conexiuni hidraulice

Zetor a crescut semnificativ confortul la condus și în timpul lucrului. Cunoscută deja de la modelul anterior, pentru cabină este disponibilă suspensia mecanică pe arcuri. Cum cabina este bine izolată, vibrațiile și zgomotul produse de transmisie și motor sunt mai puţin perceptibile. Cu o structură cu 6 montanți și două uși, bare transversale pentru parbriz și geamuri laterale (și lunetă), cabina este mai înaltă cu 10 cm, pentru o vizibilitate mai bună. Pe partea stângă, scara de acces în cabină are acum patru trepte, în loc de trei, iar scara de pe partea dreaptă este ascunsă sub un panou nou, care nu exista la modelele precedente. Panoul de comnezi de pe bordul tractorului este, de asemenea, nou, şi include un afișaj color integrat și computer de bord.

Pe de altă parte, şi consola de comenzi din partea dreaptă a fost modernizată. Aici există întrerupătoare cu pârghii pentru acţionarea electrohidraulică a conexiunilor hidraulice - inclusiv o reglare a acceleraţiei prin intermediul unui potențiometru rotativ. Cu toate acestea, pompa hidraulică funcționează în continuare sub cabină, asigurând un debit de 85 l/minut. În partea din spate există, acum, până la pa-tru conexiuni electrohidraulice (anterior erau disponibile doar trei). În partea din față există o singură conexiune electrohidraulică, plus tiranții față. O conexiune hidraulică posterioară poate fi acționată din exterior. Capacitățile de ridicare sunt bune - maxim 8,5 t în spate și maxim 3,5 t în față (tiranți față), consumând aproape 40 de litri.

 

cabina tractor zetor crystal 170 hd_b

 

Concluzii - tractor Zetor Crystal 170 HD

Tractorul Zetor Crystal 170 HD este ceva mai ieftin decât competitorii săi produşi în vestul Europei. Însă, pentru acești bani vi se oferă un motor puternic și economic, patru prize de putere posterioare, disponibile în echiparea standard și conexiuni electrohidraulice, precum și suspensie a punţii față și a cabinei. La schimbarea treptelor de viteză principale, selectarea treptei dorite este uneori imprecisă. Treptele transmisiei powershift pot fi selectate fără probleme. Confortul în timpul transportului şi în timpul lucrului a fost îmbunătățit considerabil față de generația precedentă. Aşadar, cele mai puternice tractoare ale producătorului ceh din Brno oferă suficiente argumente de cumpărare.

Motor puternic, economic
+ Suspensie pe puntea față + suspensie cabină
+ Raport putere/greutate redus, însă tracțiune foarte bună
+ Mod Eco cu turații reduse în regim de transport
- Selectarea treptei de viteză dorite este uneori imprecisă
- Nu are pompă hidraulică load-sensing

Vizualizat: 2335 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?