Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Tractoarele Massey Ferguson sunt pe cai mari!

Publicat: 13 septembrie 2022 - 14:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

”La Massey Ferguson, caii putere sunt 100% reali”, ne spunea Cătălin Cenușă anul trecut, după ce își luase cel mai mare tractor MF, de 405 CP. Cum fac față tractoarele Massey Ferguson la lucrările din fermă?

Cătălin Cenușă și-a luat primul tractor Massey Ferguson 7726 S Dyna-6, de 255 CP, în 2017. În 2021 a și-a mai luat un tractor Massey Ferguson 8740, de 400 CP, și se pregătește de o nouă achiziție în această toamnă. ”După ce termin de recoltat floarea soarelui, voi mai lua un tractor Massey Ferguson. Voi testa un tractor de 265 CP, dar având cutia Vario (Dyna-VT) de ultimă generație, s-ar putea să-mi ducă și semănătoarea mare, pentru care am nevoie de minimum 300 CP. Nu caii tractorului contează cel mai mult, ci transmisia, iar la tractoarele Massey Ferguson aceasta este foarte bună”, spune fermierul din Dumbrăveni, jud. Constanța.

Catalin Cenusa si tractorul Massey Ferguson1_b

LUCRĂRI ADAPTATE LA SECETĂ


Și pentru Cătălin Cenușă, cea mai mare problemă este seceta, așa că lucrările, deci și utilajele, trebuie adaptate. Despre irigații nu poate fi vorba: apă este la 80-90 de km de terenurile sale și toate conductele care existau pe vremea lui Ceaușescu au ajuns la fier vechi. ”Noi începem lucrările în toamnă și numai Dumnezeu știe câtă apă vom avea până la recoltat”, spune fermierul.

Anul acesta, culturile verzi le-a semănat direct în miriște, iar la cerealele păioase va renunța la arătură. ”Anul acesta, la culturile de păioase semănate după păioase lucrez doar cu dezmiriștitor. Am făcut experimentul ăsta și în 2020, când a fost secetă. Ideea este să nu scot apa din sol”, explică fermierul constănțean.

 

APA FACE DIFERENȚA


În toamna trecută, la culturile de păioase a început cu arătură la 25-27 cm adâncime, apoi o trecere cu disc și sistem compactor, urmată de semănat. La orz a început semănatul pe 28 septembrie, iar la grâu a început pe 2 octombrie. A recoltat, în medie, 7.300 kg/ha la orz (Sue Ellen de la Saaten Union) și 7.600 kg/ha la grâu, din Glossa și încă două soiuri de la Limagrain. ”Pe 28% din suprafața cu grâu nu a plouat, am scos între 5,3 tone și 5,6 tone pe hectar, iar unde a plouat tot timpul, am avut producția maximă de 9,3 t/ha”, spune Cătălin Cenușă.

 

RISC ÎMPĂRȚIT: ARAT VERSUS SCARIFICAT


Din 900 ha pe care le lucrează, 300 ha sunt cu culturi de primăvară, din care floarea soarelui ocupă cea mai mare suprafață, 260 ha. ”Pentru culturile de primăvară merg pe 150 ha cu arat la 35 cm adâncime și pe restul de 150 ha, cu scarificator la 55-60 cm adâncime, în funcție de solă. Primăvara aplicăm îngrășămintele, apoi venim cu sistem compactor și, în loc de disc, cu un utilaj cu organe vibratoare, care nu scoate apa din sol, apoi semănat”, explică Cenușă.

”Vom vedea la recoltă diferența între terenul arat și cel scarificat. La finalul lunii iulie, cea mai frumoasă floare este după scarificat. Riscul trebuie împărțit pe din două”, adaugă acesta.

Hibridul care a dat cele mai bune rezultate în ferma sa și nu a avut probleme cu lupoaia sau cu frângerea este P64LE 99 de la Syngenta.

 Catalin Cenusa si tractorul Massey Ferguson2_b

"Motorul AGCO POWER de pe tractoarele Massey Ferguson este cel mai economic la motorină și cel mai rezistent la praf."Cătălin Cenușă, Fermier din Dumbrăveni, jud. Constanța


TURAȚIA OPTIMĂ: 1800-1900 RPM


Am aflat de la Cătălin Cenușă cât consumă și cât de bine se descurcă tractoarele Massey Ferguson la lucrările din ferma sa.

• MF 8740 S Dyna-VT + grapă cu discuri de 5 m: ”Tractorul Massey Ferguson duce acest disc foarte ușor, viteza de lucru cu discul este în jur de 15 km la oră, sarcina pe motor este la 75% din capacitate. Consumul de motorină este foarte mic în comparație cu alte tractoare. La discuit, consumul, în medie, în condiții normale, când terenul nu este prea uscat, este de 7,6-8 litri la hectar”.

• MF 8740 S Dyna-VT + scarificator cu 7 ancore: ”Consumul în condiții normale, la scarificat la 55-60 cm adâncime, a fost de 20 de litri pe hectar. Turația optimă este de 1800-1900 de rotații pe minut, pentru toate lucrările. Așa ne-au învățat cei de la Sigma să lucrăm”.

 

LUCRĂRI DOI ÎN UNU


La fel de bine merge tractorul Massey Ferguson 8740 S Dyna-VT și cu un cultivator de miriște de 5 m, cu care a lucrat la o adâncime de maximum 35 cm, dar și la semănat direct în miriște cu o semănătoare de 6 m, cu disc în față. ”Am semănat rapiță și muștar direct în miriște, cu tot cu pregătirea solului, cu pământ tare, cu 15 km la oră. Am semănat 160 de hectare în două zile și jumătate. Și aici tractorul Massey Ferguson a făcut față foarte bine, cu sarcină pe motor de 85%”, adaugă Cătălin Cenușă.

Catalin Cenusa si tractorul Massey Ferguson3_b

LA TOATE LUCRĂRILE, SARCINA PE MOTOR ESTE 75%-85%


Tractorul mai mic, Massey Ferguson 7726 S Dyna-6, face față la fel de bine la arătura de toamnă, la o adâncime de 35 cm, cu un plug cu 6 trupițe, cu un disc de 4 m, cu un sistem compactor de 6 m, la scarificat sau dezmiriștit. ”Am toată gama de utilaje potrivite pentru acest tractor. La fiecare lucrare, sarcina pe motor este între 75% și 85%, în funcție de teren și de pantă. Cu sistemul compactor de 6 metri cred că motorul tractorului Massey Ferguson merge și cu sarcină de 60%. Îl folosim în loc de ultimul disc, înainte de semănat. Sistemul compactor a fost făcut special pentru sămânță mică. Îl folosim și la culturile de toamnă, ca să iasă terenul impecabil pregătit, și la cele de primăvară, dacă nu este umiditate foarte mare. În zona noastră merge bine pentru că terenul este puțin mai nisipos”, explică fermierul constănțean.

 

ORICE DEFECȚIUNE, SEMNALATĂ ȘI REZOLVATĂ RAPID


Tractorul Massey Ferguson 8740 S Dyna-VT este dotat cu MF Connect, un sistem de telemetrie care comunică orice defecțiune dealerului de la care fermierul a cumpărat tractorul, fermierului direct pe telefonul mobil, printr-o aplicație, precum și fabricii din Franța. ”Service-ul de la Sigma este foarte prompt, mi-au venit și în aceeași zi în care i-am chemat. Mecanicii lor stau și până la zece noaptea în fermă dacă trebuie rezolvată o problemă și nu pleacă până nu îi dau de cap”, spune, extrem de mulțumit, Cătălin Cenușă, însă recunoaște că nu a avut probleme majore la tractorul Massey Ferguson luat în 2017 nici după 9.000 de ore de lucru.

 

DATE DE CONTACT

B-dul Ficusului, nr. 8, apt. 2, Sector 1 Bucuresti Romania

T: + 40 21 233 10 64;

office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

 

un articol de

VIOLETA MÂȚ

Vizualizat: 761 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?