Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tractoarele ARBOS - modele de referinţă în agricultura românească

Publicat: 26 iunie 2019 - 18:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Importatorul Arbos Eastern Europe împreună cu constructorul Italian ARBOS au lansat noua gamă de tractoare seria 5000 şi în România. Tractoarele ARBOS din seria 5000 au dezvoltat un interes imediat în rândul fermierilor, datorită unui excelent raport calitate/preţ şi asigurării unei garanţii de 36 de luni.

Prin acest articol, vă aducem la cunoştinţă câteva dintre elementele de bază ale tractoarelor ARBOS seria 5000, fabricate în Italia.

ARBOS_b

Motorul diesel al anului 2015
Pentru gama 5000 nu ne puteam mulţumi cu un motor oarecare, ci doream unul inovativ, eficient, cu un consum redus de combustibil şi 100% fiabil. Am ales Kohler 3404 TCR SCR Tier IV F, cu patru cilindri, capacitate cilindrică de 3400 cc, remarcabil în segmentul motoarelor agricole; nu este de mirare că a fost nominalizat ”Motorul diesel al anului 2015”. În prezent, gama ARBOS 5000 oferă modele de la 110 la 136 CP, iar 95% din cuplu este disponibil între 1300 şi 1800 de turaţii.
Una dintre exclusivităţile acestor propulsoare este sistemul compact SCR (cu DOC integrat) montat pe evacuare; sunt funcţionale pentru o rază de virare redusă.
Motorul Kohler O3404 TCR SCR are ca specificaţii tehnice:
• 4 cilindri, capacitate cilindrică 3.400 cc Tier IV F;
• Putere maximă 136 CP (95% disponibil la 1900 rot./min);
• Cuplu maxim 500 Nm la 1400 rpm;
• 95% din cuplul maxim disponibil de la 1300 la 1800 rpm;
• Cuplu de pornire 410 Nm şi o creştere de cuplu cu 36%;
• Consum specific 205 g/kWh.

ARBOS_b

Transmisie modulară în configuraţii diferite
Provocarea proiectanţilor ARBOS nu a fost una deloc uşoară: conceperea unei transmisii simple şi eficiente, moderne şi fiabile, fără a afecta uşurinţa de utilizare şi costurile de exploatare. Rezultatul este foarte clar: o transmisie ”accesibilă”, în linie cu soluţiile tehnice actuale, robustă şi fiabilă în toate situaţiile, aşa cum a fost demonstrat în cadrul riguroaselor teste efectuate pe câmp.

Un sistem hidraulic versatil
Pentru sistemul hidraulic, "versatilitatea"este cuvântul cheie: de la sistemul de ridicare tradiţional, cu un dispozitiv util, intuitiv Easy Lift, pentru revenirea şi coborârea în poziţia presetată, cu ajustare pe înălţime, adâncime, forţa şi poziţie, pentru cei care
solicită precizie şi confort maxim.
Ambele versiuni au o capacitate mare de ridicare (4400/4600 kg), astfel încât utilajul
poate fi utilizat cu uşurinţă. Supapele auxiliare de comandă pentru alimentarea hidraulică a utilajelor interacţionează cu un sistem cu debit mare de 110 l/min.

Spaţiu interior cu adevărat ergonomic
Caracterul intuitiv şi interacţiunea simplă operator-utilaj, în ceea ce priveşte poziţia, sarcina şi cursa manetelor, stau la baza designului cabinei. Inversorul de sub volan (mecanic - sincronizat sau hidraulic) este comod şi funcţional atât la lucrul cu încărcătorul frontal, cât şi în şanţuri. Maneta pentru treptele de viteză şi comenzile sistemului de ridicare şi al valvelor sunt întotdeauna la îndemână, în timp ce butoanele electro-hidraulice pentru blocarea diferenţialului şi pentru cuplarea 4WD permit manevre imediate şi intuitive.
În cabină, printre multe alte soluţii interesante, putem găsi coloana de direcţie (cu reglare în adâncime şi pe înălţime) cu volan cu trei spiţe care - datorită servodirecţiei - îmbunătăţeşte nivelul de confort. Pe planşa de bord sunt poziţionate comenzile pentru lumini, sistemul de încălzire şi sistemul de aer condiţionat. Puternica unitate de climatizare (aflată în totalitate sub capotă, cu un circuit scurt şi foarte eficient), gurile de ventilaţie şi curbura geamurilor optimizează circulaţia aerului şi garantează o climatizare uniformă fără praguri maxime de căldură sau de frig.
Gama 5000 este disponibilă cu un ecran analogic tradiţional sau cu un ecran digital TFT modern de 7”, cu o interfaţă simplă şi care poate fi personalizată.

Text şi foto: ARBOS


ARBOS 5000 - CARACTERISTICI TEHNICE
• Motor în 4 cilindri/3400 TIER IV FINAL;
• Transmisie modulară în 5 trepte de viteză pentru 3 game - Global şi Advanced;
• Cabină cu 4 montanţi, cu vizibilitate ridicată;
• Sistem de ridicare cu capacitatea de până la 4400 kg şi sistem hidraulic de 110 l/min.


Articol publicat în revista Ferma nr. 11/238 (ediţia 15-30 iunie 2019)

Vizualizat: 168 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?